2019. 04. 16.

A tűzvész legfontosabb fotója

A Notre Dame katedrálisának tüzéről rengeteg fotót osztottak meg, de kevesebbekhez jutott el az a fotó, amelyet az eloltás után közvetlenül készítettek – valószínűleg egy tűzoltó. Forintos Bence munkatársunk figyelmét nem kerülte  el a megrendítő kép.

Bevallom nem követtem különösebb aktivitással a Notre Dame-i tűzesetét, annak ellenére, hogy mindenhol ez jött szembe. Ugyanakkor megérintettek az események, mert mindez egy Isten dicsőségére emelt épülettel történt.  De valahogy az volt bennem, hogy attól, hogy beszállok az online katasztrófaturizmusba, nem lesz senkinek – főleg magamnak – sem jobb, sem pedig rosszabb. Fontos és megható, hogy Isten házának leégése szolidaritást vált ki az emberekből, ami kell is, ugyanakkor Jézus egy egészen más fókuszt mutatott: „Bontsátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem azt!

Végül ma rászántam magam, és végignéztem egy képsort, majd megakadt a szemem az egyik fotón: A templom belsejéről készült, amin látszik, hogy a kereszt sértetlenül áll a főoltárnál.

hirdetés

Úgy érzem, ez a kép húsvétra készülve mindent elmond.

A kép közepének fókuszában a sértetlen kereszt. Tűpontos célzás, hogy mi kell, hogy legyen a fókuszom: Krisztus keresztáldozata az én romlandó, bűnös életem felett örök és visszavonhatatlan. A mi világunk véges, és egyszer össze fog omlani, de ha beismerem, hogy egyedül nem megy, hogy bűnösségem folytán szükségem van Krisztus engesztelő áldozatára, és elfogadom az Ő megváltását és életem középpontjába helyezem, akkor nem kell azon izgulnom, hogy körülöttem mi omlik össze:

Krisztus örök és belé mindig kapaszkodhatom.

Forintos Bence

Fotó: Philippe Wojazer / Reuters

Blog Forintos Bence
hirdetés

4 hozzászólás

  • Válasz grad 2019. 04. 16. 16:32

    Persze, hogy épen maradt a kereszt az egész szentéllyel együtt, mivel nem felette szakította be az összeomló huszártorony a boltíves mennyezetet, hanem a kereszthajónál. Hál’ Istennek az orgona is megúszta a rózsaablakokkal együtt.

    • Válasz Kopasz Katalin 2019. 04. 16. 23:16

      Ès arra nem gondolsz,hogy Isten keze van benne,hogy a kereszt èpp maradt?

  • Válasz Mohácsi Lajos Pál István 2019. 04. 17. 17:45

    Isten keze minden képen benne van. Ez egy komoly figyelmeztetés. A helyszín és az idő, “Virágvasárnap”. Érdemes az Egész világnak elgondolkodni az “Üzeneten”!

  • Válasz Szesztay András 2019. 04. 17. 20:48

    Ismeretlen barátaim! Talán nem is az a lényeg, hogy mitől, hogyan, és hova dőlt a torony. Intő, égi jel volt, vagy nem, vagy, hogy miért maradt meg az oltár, stb.
    A lényeg szerintem az, hogy utána együtt imátkozott egy város, egy ország, Európa, és az egész keresztény világ.
    Egy történés, mely nyilvánosan térdre, és imára késztette azokat, akik ezt már máshol valószínűleg nem tették volna meg.
    És még valami. Én gondolatban megfogtam mindenki kezét, és éreztem a szeretetet. Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel.
    És ha már itt tartunk: Isten a szeretetet hirdette. Amiből mára oly kevés maradt,
    Azért ezen legalább érdemes elgondolkodni.