2021. 03. 20.

Erre a bibliai történetre emlékeztet engem Liza, a rókatündér

A magyar készítésű romantikus vígjátéknak, melyet 2015-ben mutattak be a hazai mozik, óriási sikere volt, és azóta számos hazai és nemzetközi díjat is nyert. Mi most a film mondanivalójára szeretnénk felhívni a figyelmet, mely nekünk, keresztényeknek is fontos üzenetet közvetít.

A filmet – melynek üzenete azonnal megtetszett -, még moziban láttam először, de csak később jöttem rá, hogy a forgatókönyve akár a bibliai Sára és Tóbiás története alapján is íródhatott volna. A cselekmény vezérfonala a japán mitológián alapul, semmilyen utalás nincs az ószövetségi történetre, ugyanakkor a film cselekménye és a mondanivaló közel áll a bibliai történethez. Sára és Tóbiás történetét talán nem kell bemutatnom, de ha valakinek ismeretlen, akkor az ószövetségi Tóbiás könyvét hamar elolvashatja. (Csak a katolikus Szentírás tartalmazza a könyvet!) Aki ismeri a bibliai történetet,  az már sejtheti, mi is lesz a film vége.

A film egy képzeletbeli hetvenes évek Csudapestjén játszódik, ahol a főszereplő, Liza, rongyosra olvasott ponyvaregénye alapján elhatározza, hogy megtalálja az igazi szerelmet. Igen ám, de ez korántsem zökkenőmentes, mert a közeledő jóképű férfiak mind elhaláloznak, ami egybecseng a mitológiai mese átkával. A történet vége ugyanakkor hiányzik a könyvből, így az csak fokozatosan derül ki a szereplők és a néző számára is. Liza lakásába költözik a halálozások ügyében nyomózó rendőr, Zoltán zászlós, aki nem egy saját vágyait hajszoló férfi szemeivel tekint Lizára, hanem egy segítségre szoruló lányt lát benne, akin segíthet. Az idő múlásával elkezdi megkedvelni, majd egy önajándékozó, tiszta szerelemmé alakul a rokonszenv. Miután Liza önzetlenül viszonozza a szerelmet, megtöri a mesebeli átkot, és legyőzi a Liza által látott japán énekes szellemét, akit a bibliai démonokkal is öszeegyeztethetünk.

Itt el is érkeztünk a film és a bibliai történet közös mondanivalójához, mely a tiszta, bűnös vágy nélküli szerelemre irányítja figyelmünket. Ezért is lopta be magát a film a szívembe a naturalista megjelenítése ellenére, mert a mai fősodorral szemben a tiszta, önzetlen szerelemre világít rá, mely a párkapcsolatok és házasságok alapja kellene, hogy legyen. Jézus a hegyi beszédben hívja fel figyelmünket a bűnös vágyra: ,,Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele.” (Mt. 5,28) Kemény szavak, melyek betartása nem könnyű feladatunk. A film tükröt tarthat társadalmunk számára a kapcsolatok motivációját illetően, miközben rávilágít a Krisztusi értékekre.

A film 16 éven aluliaknak nem ajánlott, online formában megtekinthető a Netflixen és a Magyar Filmintézet oldalán.

A film ajánlója:

Forintos Bence

Borítókép: részlet a filmből
Filmajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás