2019. 01. 09.

“Rengeteget kell imádkoznom” – hite segíti a sziámi ikrek szétválasztásánál Csókay Andrást

A magyar és a nemzetközi sajtó is élénken követi a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását, amelyet egyedül egy magyar orvoscsoport vállalt el. A két éves kisgyermekek immáron Budapesten várják a műtétsorozatot, amelynek vezetője Csókay András: az idegsebész a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elárulta, hogy gyakran  imádságban és a szentmisében jön rá a következő lépésre.

“Elején állunk egy műtétsorozatnak, amely a bőr tágítását jelenti, ez borzasztóan fontos része a szétválasztásnak. Három nagy részből áll a munkánk, az első során az érpályák körüli közös vénákat választottuk szét Bangladesben, összesen 14 órán keresztül, ebben Dr. Hudák István barátom volt a segítségemre, aki nélkül el se vállaltam volna az ikrek szétválasztását. Ez sikeres volt, így most már nem az a borzasztó magas, 50-70 százalékos halálozási aránnyal nézünk szemben. Így is nagyon nagy a veszély, a szülők engedélye kell mindenhez. Most négy hónapig biztosan itt lesznek a gyerekek, addig tágítjuk a bőrt, ezt követően pedig jön a végső szétválasztás.

Rengeteget foglalkoztam koponyasérültekkel, többek között gyermekekkel is, a doktori dolgozatomat is ebben a témában írtam. A legfontosabb azonban a gyakorlás, amelyet a boncteremben végzek friss elhunytakon. Még így is rengeteget kell imádkozni, mert ez egy nagyon nagy feladat, nincs a világon olyan idegsebész, akinek háromnál több ilyen esete lenne.

hirdetés

Sokat imádkozom, hogy megkapjam a Jóistentől azokat a tiszta gondolatokat, amelyek tudományosak.

Mély imádságban jöhetnek meg azok az intuitív tudományos ötletek, amelyek segítenek. Például három napja az egyik szentmisén megint feljebb léptem egy lépcsővel, ott jutott eszembe, hogy egy adott problémát, amit eddig nem tudtam megoldani hogyan fogom tudni. Ez a folyamat már egy éve van így.

Három-négy millió születésre jut egy sziámi ikerpár: Európában őket sajnos abortálják, ezért születnek inkább a harmadik világban. Az ikrek 2-5 százaléka születik csak a fejüknél összenőve, a többiek például a válluknál.”

Csókay András tavasszal volt a 777 OFFLINE vendége, ahol nagyon mély tanúságot tett hitéről:

forrás: Kossuth Rádió, Jó napot Magyarország!
borítókép: Wikipédia / Thaler Tamás

Szemle
hirdetés

6 hozzászólás

  • Válasz Géza 2019. 01. 09. 21:31

    Nekem az a kérdésem, hogy Isten miért növeszt így össze egy ikerpárt? Nyilvánvalóan ezek a gyermekek nem érdemelték ki ezt a szenvedést, nem az ő akaratukból történt. Itt egyedül az Úristennél van a lehetőség ezt elkerülni. És nem is az Úristen választja szét őket, pedig megtehetné, hanem az orvostudomány adott részének legkiválóbb ismerője. Értetlenül állok a helyzet előtt.

    • Válasz Kiraly Ildiko 2019. 01. 10. 15:31

      Kedves Géza. Nem csak Isten létezik. Nem Isten akarata volt az, hogy összenőve születtek. A Bibliából tudjuk, hogy az ördög az, aki öl, lop és pusztít, nem Isten. Jézus azért jött, hogy ÉLETÜNK legyen. Mindenki számára adott az, hogy jobban megismerje Istent és az Ő akaratát. Isten akarata a gyógyulás is , ..minden jó ajándék Istentől származik. Beleértve a tudás alkalmazását is, köztük az orvostudományét is. Imádsággal és hittel minden sokkal “könyebben” megy. Hiba a hívők életébe is becsúszhat, de összehasonlíthatalanul nagyobb az esélye a jó dolgok történésének, ha Istent is bevonja az ember az életébe. https://www.youtube.com/watch?v=5snYMpCNALM&t=158s

      • Válasz Veres László 2019. 01. 12. 20:16

        Duma duma duma. Ez mind csak süket duma. Bármit megteszek, hogy megmagyarázhassátok az ökörséget.
        Ajánlom figyelmedbe Epicurus trilemmáját.

  • Válasz grad 2019. 01. 10. 09:48

    Kedves Géza! Választ nem tudok Önnek adni, de elismerésem, hogy Ön legalább gondolkodik, és fel mer tenni kérdéseket.

  • Válasz Gy. Tibor 2019. 01. 10. 16:41

    Üdvözlet!
    Engem az foglalkoztat, hogy az olvasók közül ki mit tart a cikkben érdekesnek és fontosnak?
    Pl. ilyen kulcsszavak, mint-
    -a hazai és külföldi sajtó érdeklődése
    -az orvoscsoport magyar
    -rengeteg ima, szentmise
    -halálozási arány
    -abortusz a fejlett országokban, míg keleten nincs annyi, stb…

    Vajon az érdeklődés hogyan változik majd a műtétek előrehaladtával? Szenzációt várunk (pozitív, vagy negatív értelemben akár), drukkolunk-e (mondjuk imában a keresztények) a csapat munkájához? Összefoglalva mi számunkra a tanulság? ‘Tibor’

    • Válasz Zsanett 2019. 01. 14. 08:35

      Azt, hogy a doktor úr sokat imádkozik.