2023. 12. 22.

Az ideális prédikáció hossza 7 és 15 perc között van egy friss felmérés szerint

Hiányóptló felmérés készült ötezer ember részvételével az ideális prédikációról. A kitöltők a mindennapi életből vett példákra, személyes tanúságtételekre kíváncsiak, míg a napi politikára egyáltalán nem.

Az Országos Lelkipásztori Intézet Fábry Kornél püspök vezetésével kérdőívet készített a prédikációról. Az érdeklődést jól mutatja, hogy nagyon rövid idő alatt ötezernél is többen válaszoltak a kérdésekre, így egy nagyon hasznos és fontos látleletet kaphatnak a magyar papok a hívek részéről. A kitöltők kétharmada nő – érdekesség, hogy ez a 777 olvasótáborával is szinte teljesen megegyezik ez a statisztika.

Ha már kétharmad: a válaszadók ilyen arányban gondolják azt, hogy az ideális prédikáció hossza 7 és 15 perc között van, a két legfontosabb elvárás a felkészültség és a prédikáló életének a hitelessége. Amíg a fiataloknál fontos szempont az illető kiállása is, addig az idősebbek számára lényegesebb, hogy érthetően és hangosan szóljon a nyájhoz. 

hirdetés

Rendkívül tanulságos statisztika, hogy a kitöltők hetvenöt-nyolcvan százaléka a személyes történetekre és az életből vett példákra emlékszik még több nappal a prédikációt követően.

Miközben a hívek elsöprő többsége egyáltalán nem kíváncsi a napi politikai kérdések kifejtésére – jó hír, hogy ez a templomba nem járók feltételezésével ellentétben szinte egyáltalán nem is fordul elő vagy csak egészen minimális mértékben -, addig az általános morális kérdések megmagyarázásra nagy igény mutatkozik a templomba járók részéről. 

És hogy mit nem akarnak hallani az emberek a templomban? A felmérés szerint a tartalmatlanságból, a közhelyek puffogtatásából, a hallgatóság korholásából, a monotonitásból és a felkészületlenségből nem kérnek.

A teljes statisztikát és további válaszokat itt olvashatjátok el.

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Hírek
hirdetés