2018. 12. 21.

Karácsony a munkában

Néhány éve karácsony előtt egy gyárban dolgoztam, amikor az ott kihelyezett karácsonyfára pillantva először eszembe jutott, hogy vannak olyan emberek karácsonykor, akik nem otthon ülnek a meghitt családi légkörben, fogyasztva az édesanya által elkészített legfinomabb ételeket. Vannak benzinkutasok, mentősök, tűzoltók, rendőrök, ügyeletesek az erőművekben, kórházakban… „Karácsonykor sem állhat meg az élet” – mondhatja sokaknak a főnök. És sajnos igaza van.

Felmerül a kérdés, hogy akkor ezek a hősök, akik ilyenkor is dolgoznak, nem is tudják ünnepelni a karácsonyt? Ugyanúgy túl lesznek rajta, mint egy másik napon, aztán minden kezdődik elölről? Az az igazság, hogy ehhez nem kell munkába lenni, meghitt környezetben is érezhetjük úgy, hogy az egésznek semmi értelme. Jézusnak mi szüksége arra, hogy megemlékezzünk a születésnapjára, ha az év többi napján nem foglalkozunk vele? Különleges lesz ez számára?

A karácsonyban szerintem az az igazán jó, hogy a mi akaratunktól függetlenül is van. Jézus a mi akaratunktól függetlenül is megszületett. Attól még, hogy mi nem készültünk fel, Ő feltétel nélkül vállalja az emberi létet. Függetlenül, hogy milyen állapotban vagyunk, dolgozunk, depressziósak vagyunk, vagy bármi egyéb élethelyzetben, Ő megvált minket. A terve változatlan.

„Mert a hegyek megindulhatnak, és megrendülhetnek a halmok, de az én szeretetem nem hagy el soha, és veled kötött békeszövetségem nem inog meg.” – Iz 54,10

Blog Lábán Tamás
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Beke Tünde-Lidia 2018. 12. 21. 12:24

    Erdélyben nőttem fel, nálunk annak idején a Karácsony ugyanolyan munkanap volt, mint bármelyik másik. az ünnep nem ezen múlik, hanem azon, hogy akarunk-e ünnepelni. 24-én munkából hazaérve fát díszítettünk, vacsorát készítetünk, és estére ünnep volt. az éjféli mise hozzá volt igazítva a buszok járásához és a délutános műszak végéhez, úgy ért véget, hoyg ne a műszakból kijövő munkásokkal kelljen szorongani a buszon, hanem eggyel előtte mindenki hazajuthasson. Egy templom volt a városban, a város szélén lakóknak ez 10-15 km-re is lehetett, de tele volt a templom, pedig másnap reggel fel kellett kelni és munkába kellett menni. Karácsony napján is tele volt a templom, vasárnapi miserenddel, pedig elvileg munkanap volt, ugyanígy Vízkeresztkor is január 6-án, nem vasárnap! Az ünnep nem azon múlik, hoyg munkanap van-e vagy nincs. Ha belül nincs ünnep, akkor csak teher az egész felhajtás, és sok embernek a szeméban azt látom, hoyg inkább túl szeretne lenni az ünnepen, mint ünnepelni, mert nem ismeri Jézust, és nem tud mit kezdeni a születésnapjával se….. Imádkozzunk mindazokért, akik dolgoznak, mikor mi ünneplünk, hogy mégis legyen ünnep a szívükben az Ünnepeletel!