2019. 12. 17.

Tényleg erről szól a karácsony?

Egy hét, és itt a karácsony! Jaj, de jó végre…  Azon vettem észre magamat, hogy mint a jó baka, vágom a centit. Várom, hogy mikor lesz vége a munkámnak, várom, hogy végre a családom körében lehessek, leülhessek könyvet  olvasni, nagycsaládi körben a kandalló mellett merenghessek az életemen, hogy hova jutottam el, mit akarok másképp tenni. Közben meleg kakaót szürcsölgetve… Jaj, bárcsak ott lennék már!

Tényleg erről szól a karácsonyom? A decembert valahogy kihúzom, bármi lesz is, na de a karácsony. Na ott majd igazán élhetek! Az igazán én leszek. Addig meg majdcsak lesz valahogy. Komolyan így gondolom? Jézus komolyan ezt üzente a születésével nekünk?

Én úgy hiszem, hogy a karácsony sokkal többről szól, mint polárpulcsi, hóesés, kakaó, és kandalló hangulatról. Nem tagadom, nagyon jó karácsony idején kicsit értékelni az évet, a család körében megpihenni, kifújni magunkat. De ennél sokkal több van benne.

Mi a karácsony plusz üzenete? Az, hogy Isten számára fontos az ember, hogy itt a földön mit tesz.

hirdetés

Tényleg azt várja tőlünk hogy egy egész hónapon keresztül gürizzünk 3 „szent” napért?

Azt gondolom, hogy ezzel az üzenetét másítjuk meg. Jézusnak fontos december 7-e, december 19-e, sőt december 29-e is. Ezek mind olyan napok, amikor az emberek dolgoznak, vagy robotolnak. Ha Jézusnak fontosak a munkanapok, akkor nekünk miért nem azok? Azt hiszem, akkor fogadjuk meg Jézus tanítását, ha a mai napon a mára koncentrálunk, becsületesen végezzük a munkánkat. Lehet várakozni a karácsony után, de az ne a mai nap rovására menjen. Ne végezzük a munkánkat negyed erővel, csak mert lassan itt a karácsony. Mi leszünk ettől kevesebbek. Elpazarolunk majdnem egy hónapot az életünkből, ha így csináljuk.

Milyen jó lenne úgy ott lenni a karácsonyfa mellett, hogy azt mondhatjuk:

„Igen, én minden nap éltem, minden napba beletettem magam, és így vártalak. Dicsőség neked Krisztus, hogy megszenteled az emberi életet, és értelmet adsz a küzdelmeknek, a mindennapoknak, és ahogy a mindennapokat megéltem veled, úgy a karácsonyt is meg fogom tudni élni veled. Ámen”

Lábán Tamás

Blog Lábán Tamás
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2019. 12. 17. 21:57

    Én is megkérdeztem magamtól . Új kérdés merült fel , Szent szent szent e az Isten együtt vagyunk e az üdvödültek mennyei seregével
    a liturgiában. Mert mi a luturgikus év ? Az e nekem ami? A múlandó időből az isteni örök jelenbe helyezett üdvtörténeti eseményben való valóságos jelenlétünk. “Fel nagy örömre ma született” tényleg vslóságosan ma nem a norvégmintás hangulatban mitha, hanem valóban. Az Szentség valóban feláldozott teste. Hiszed e ? Keresztény vagy e?