2018. 12. 19.

Karácsony és a depresszió – hogyan tovább?

Ideges vagyok. Meg lesz-e minden ajándék? Le tudom-e rendezni az ügyeimet a két ünnep közötti szünet előtt? Kibírom-e ez az állandó sötétséget, és hideg időt? Csak egy fontos kérdés nem jut eszembe. Hogy fog így megszületni szívemben Krisztus?

Sötétben kelni sosem kellemes, de hát az évnek ez az időszaka van. Hideg időben sem kellemes átbaktatni a munkahelyre/iskolába, pláne ha a rossz ébredés még ott van az ember szemében. De amikor már a délelőtti kávé sem segít abban, hogy legalább egy picit is kedvesebb legyek embertársaimmal, akkor üt be a felismerés: remek, elkapott az adventi depresszió!

Tudatosítom magamban, hát ez is elérkezett, révben vagyunk. Mulatságos, de ekkor talán még jobban elkezdem várni a karácsonyt, de csupán azért, hogy minél hamarabb vége is legyen. Legyen minden szép, legyen minden a helyén, de legfőképpen: legyen minden gyors, hogy aztán pihenhessek egy nagyot. 

Végül is, meg lehet élni így a Karácsonyt. Sőt, talán nem keresztény körökben hasonlóképpen megy. Optimális esetben a nagy rákészülődés és izgulás egy viszonylag szép és kellemes ünnepet eredményezhet. Akár egy keresztény családban is. Csak emellett 

hirdetés

észre sem vesszük, hogy mindeközben megszületett a világ Megváltója.

Hoppá. Az ünnep megvolt, csak éppen az ünnepelt nem volt jelen. Végső soron ezt is okozhatja az, ha belesüppedek a nagy készület okozta depresszióba. 

Hol keressük a megoldást?

Olvastam érdekes cikkeket pszichológiai lapokban arról, hogyan lehet átvészelni a karácsony körüli depressziót. Beütve a Google keresőjébe számtalan találat sorakozik előttünk, ami erről a témáról, és kivédéséről ír. Arról viszont sehol sincs szó, hogy hogyan telhet az ünnep az Ünnepelt nélkül. 

Nem pszichológiai megoldást akarok nyújtani ezzel az írással, nem is vagyok szakmabeli. Ami a javaslatom, hogy a megoldást keressük lelki módon is. Mindenestül tudatosítsuk magunkban, hogy nem csak egy ünnepet várunk, és egy kellemes családi együttlétet, hanem Valakit várunk. Azt a Valakit, aki folytonosan eljön, hozzánk és értünk, hogy az életünket többé tegye, mint evés, ivás, munka, vagy szórakozás. 

“Azért jöttem, hogy életük legyen, és bővebben legyen.” (Jn 10,10)
“Az Emberfia ugyanis azért jött, hogy megkeresse és megmentse, ami elveszett.” (Lk 19,10)

Jézus azért jön, hogy megtaláljon, és megmentsen minket. Várjuk ezért éberen, kitartóan az imában, és minden teendőnkben. Sok a stressz, könnyű feladni, és belefáradni ebbe az időszakba. De csak azért is vegyünk erőt magunkon, takarítsunk ki magunk körül, és mindemellett önmagunkban is. Várjuk méltóan Jézus, és akkor észrevesszük, hogy amit hoz, sokkal jobb bármelyik ajándéknál. 

Kiss Máté

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Életmód
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás