2018. 07. 18.

Kitartásban a siker

De mégis, hogy jön a keresztény emberhez a siker, vagy a haszon gondolata? Milyen célokat kell kitűznünk magunk elé, ami még belefér a keresztény lelkületbe?

Ha meghalljuk a siker szót, általában evilági nyereségre gondolunk, például a sportban, a közéletben, esetleg a művészetekben. A sikeres embert elképzelhetjük egy jól öltözött, elegáns, karizmatikus személynek. Olyan ember, akinek szavait apró bölcsességmorzsákként csipegetik a szintén sikerre törekvő fiatalok. 

Talán ismerünk is ilyen személyt, akár személyesen, akár a közösségi médiából. 

Na, ezek után képzeljünk el egy ideális keresztényt! Nem nehéz, elég, ha csak Jézusra, vagy a kedvenc szentünkre gondolunk. A két kép – gondolom – annyira egybeesik, mint a sziklaszilárd hit és a könnyelmű élet gondolata. Valamiért nem érezzük összeegyeztethetőnek a sikert a krisztusi élettel.

Valószínűleg azért, mert siker gyanánt alapvetően nagyon világias sikerre gondolunk: pénz, hírnév, hatalom. Jézus maga több helyen a kicsinyeket és alázatosokat dicséri (Mt 11,25 és 5,3-12), Mária pedig a Magnificatban a hatalmasok kicsiségéről énekel (Lk 1,51-53), és ne feledjük, ez a szemlélet a keresztény ember magatartásának egyik alapja. Saját életemben is azt tapasztalom, hogy hitem terjesztésében sokkal több „sikert” érek el, ha nem direkt, „face to face” módon tolom az emberek arcába a bibliai idézeteket, hanem türelmesen, a véleményüket őszintén meghallgatva folytatok velük párbeszédet. (Bár legtöbbször sok múlik a jó időzítésen is…) 

hirdetés

Mégis, azt kell, mondanom, hogy a kereszténység története összességében egy igazi sikersztori. Komolyan! Egyetlen egy vallás, szellemi irányzat, intézmény sem működik évezredek óta és ilyen elterjedten, mint a kereszténység. Azok ellenére persze, hogy az elmúlt kétezer év alatt az Egyház története tele volt emberi gyarlóságokkal, hibákkal és bűnökkel. Szembe kell nézni ezekkel, mert mindezzel együtt számít igazán sikeresnek a kereszténység. Még akkor is, ha sokszor a siker bizony nem evilági. Sőt. Kifejezetten nem az. Nem is egészséges folyton azt hajkurászni, hogy nagy közösségeink legyenek, elismertek legyünk a társadalomban, elegendő tőkével rendelkezzünk mindenféle programok megszervezésére és a többi. Kellenek programok, intézmények (sőt, urambocsá’ pénz is), de nem ezekre kell fókuszálni. Az igazi keresztény siker sokkal szuperebb dolog!

Lásd meg az életedben a sikereket! 

Akkor hogyan is legyünk keresztényként sikeresek? Ahogy a fentiekből kiderül, sok esetben nem az az igazi siker, ami elsőre annak tűnik, és fordítva: nem minden kudarc, ami sikertelen. 

Ugyan a kudarcokat mindig sokkal hamarabb észrevesszük (ezért érezzük magunkat sokszor sikertelennek), mégis, ha jobban belegondolunk, akkor találunk egy-egy sikert az életünkben. Ha könnyen meglátjuk, hogy mi a rossz, hamar túl nagyra fújjuk, de miért ne csinálhatnánk ezt a jó dolgokkal is?! Miért ne tulajdoníthatnánk nagy jelentőséget szép dolgoknak? Van munkám? Párkapcsolatom? Vannak barátaim? Hobbim, amit élvezek, és sikeres vagyok benne? Menjünk tovább! Van imaéletem? Van hitem? Van kapcsolatom Istennel? 

Ha bármelyik igaz rád… gratulálok, sikeres vagy!

Legyen egy sikeres példaképed!

Na jó, de mi van, ha ez egyrészt nem nyugtat meg, másrészt nem érzed magad kitartónak abban, hogy sikeresebbnek lásd magad? Én biztos vagyok benne, hogy ismersz embereket, akikre, még ha a legjámborabb ember vagy is, irigykedsz kicsit. 

Milyen szerencse, hogy nekünk, keresztényeknek, olyan példaképeink is vannak, akiknél nem probléma a szimpátia! Ezerszám vannak olyan szentek, akik élete a legjobb példa arra, hogy milyen célt tűzzünk ki magunk elé. Persze nem egyszerű régi korokban élt szenteket követni, de talán környezetünkben is akad olyan ember, akire már már “szentként” tekintünk.. Tanuljunk tőlük, és akkor észrevesszük, hogy ez a keresztény optimizmus egy fölfelé ívelő spirálba húz minket! És tudjuk, ki vár majd odafent…!

Kiss Máté

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Életmód
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás