2018. 03. 01.

Hol vannak az apák?

Az apa szerepe pszichológiailag, biológiailag is egyenrangú az anyáéval, nem másodlagos. Az apaság ugyanúgy genetikailag meghatározott, mint az anyaság. Az apaság is velünk született szerep és készség: bárkiből lehet jó apa, ahogy bárkiből lehet jó anya is. Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, az Apa füzetek társszerzője a válasz.hu-nak nyilatkozott.

Léder László egy éve indította el az Apa Akadémiát. Célja az apák helyzetének a tudatosítása, “az apák visszacsempészése a családokba”. Bár egy év rövid időnek tűnik, de már most beigazolódott, hogy hatalmas igény van rá, résztvevőik száma folyamatosan nő. Igyekeznek közösséget építeni, nem akarják kizáni az anyákat sem, hiszen meggyőződésük, hogy az anya- és apakérdés egymástól elválaszthatatlan.

Léder László szerint Magyarországon az apaforradalom csak most kezd elindulni, kezdjük újra felfedezni, hogy az apákra is szükség van a családban, hogy egyenrangúak az anyával, és apa nélkül sem működik a család.

“De még mindig vannak olyan nemzetközi és magyar családszervezetek, amelyek logójában most sincs benne az apa. A mesékről nem is beszélve: egy amerikai kutatás szerint 200 amerikai meséből húszban szerepel az apa. Az anya-centrikus szemlélet változása lassú folyamat, amely Magyarországon még felismerés előtt áll.”

Léder szerint nagy szükség van a családi apakultúra meggyökerezésére:

hirdetés

“Az Oxfordi Egyetem friss kutatásai szerint az apa–gyerek kapcsolatot és a gyermek lelki stabilitását alapvetően az határozza meg, hogy van-e családban apakultúra. Vagyis a család – szülők, a nagyszülők és a távolabbi rokonok – elfogadják-e azt, hogy apára ugyanúgy szükség van, mint az anyára. Nem második anyaként kívánják az apát elképzelni, hanem hagyják, hogy gyermekével saját kapcsolatot alakítson ki. “

Léder szerint azon túl, hogy szemléletet váltunk és felfedezzük az apák szerepét a gyermek egészséges személyiségfejlődésében, nagy szükség van a munkavállalás és időbeosztás, valamint az oktatás átalakulására is.

A teljes interjú itt olvasható.

 

kép: pexels.com

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás