2018. 02. 12.

Ilyen Valentin-napod még nem volt

Február 14-én a szokásos lufierdő és virágözön mellett hamuval megjelölt homlokú keresztényekkel is találkozhatunk majd az utcákon. 73 év óta először fordul elő, hogy a Valentin-nap éppen hamvazószerdára esik.

Magyarországon is egyre többen, főleg a fiatalok ünneplik a szerelmesek napját február 14-én. A részben keresztény gyökerű, mai formájukban mégis inkább profán Bálint-napi szokások azonban idén ütköznek az év első szigorú böjti napjával, hamvazószerdával. 

A modern Valentin-nap hazájában, Amerikában sokaknak fejtörést okoz az egybeesés. A chicagói püspök már jó előre körlevélben figyelmeztette a híveket, hogy a böjt előrébb való a szórakozásnál. Sok étterem húsmentes Valentin-napi menüvel készül, és az interneten számos tippet lehet olvasni a szerelmesek napjának „nagyböjt-kompatibilis” eltöltésére.

hirdetés

Bár a csokiszökőkútban nincs hús, és elvileg a wellness sincs megtiltva, mindez nehezen egyeztethető össze a szigorú böjt lelkületével. Sok keresztény pár viszont éppen lehetőséget lát abban, hogy a Valentin-napot szórakozás helyett idén valamilyen jócselekedettel, vagy csak egy hosszú közös sétával töltsék el. 

Magyarországon a Valentin-napot és a hamvazószerdát is sokkal kevesebben tartják, mint Amerikában. De az egybeesés nálunk is különleges lehetőséget kínál a Jézus által hirdetett mosolygós böjt gyakorlására. Fontos, hogy ne korgó gyomrú buligyilkosként viselkedjünk ezen a napon. Inkább mutassunk alternatívát a konzumőrülettől megcsömörlött emberek számára. Engedjük, hogy felfedezzék bennünk a nagyböjt csendjében rejlő sokkal mélyebb és igazibb örömet. 

Legutóbb 1945-ben fordult elő, hogy hamvazószerda éppen február 14-én volt. A következőre viszont nem kell ilyen sokat várni: 2024-ben és 2029-ben is megismétlődik ez a furcsa egybeesés. A világi szokások kedvelőinek további bosszúság, hogy húsvétvasárnap ilyenkor április 1-re esik, így a bolondozásra is kevesebb alkalom jut majd. 

Borítókép: rosie-ablogformymum

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás