2017. 09. 06.

Keresztények a világ körül – egy regénybe illő sziget

Olvasóink többsége alighanem idősebb Kelet-Timornál. Nem csoda, hogy már az ország neve is sokaknak újdonságként hat. De legalább nekünk, keresztényeknek illik tudni róluk: az apró trópusi ország Nobel-békedíjas püspökkel és 97%-ban katolikus népességgel büszkélkedhet.

Kelet-Timor 1,17 millió lakosából 1,13 millió fő katolikus. Azaz szinte mindenki. A világ egyik legszegényebb országában majdnem minden második ember írástudatlan, de nem csak emiatt nehéz kommunikálni: a timoriak 9 különböző anyanyelven beszélnek. A közvetítő nyelv hivatalosan a portugál, gyakorlatilag inkább az indonéz, néhol az angol. Olykor még az országban élő európaiak is indonézül beszélnek egymással. Nincs tehát könnyű dolguk a missziósoknak, ha kapcsolatot akarnak teremteni a helyiekkel.

Körmenet Becora városában [Fotó: José Fernando Real / Wikimedia]

hirdetés

A szigetre látogatók valóságos időutazásról számolnak be. A szentmiséknek, körmeneteknek egzotikus díszletet adnak a hagyományos viseletek, zenék és táncok. A nagy szegénység ellenére becsületkasszás boltok, utcán szabadon hagyott áruk fogadják a vendégeket.

Kelet-Timor 2002-ben nyerte el függetlenségét huszonhét évnyi indonéz megszállás után. Az amúgy sem gazdag országban ez idő alatt gyakorlatilag minden megsemmisült. A fővárost felgyújtották, élelmet is csak segélyszervezetektől lehetett szerezni.

Adódik a kézenfekvő értelmezés: a világ legnépesebb muzulmán országa leigázta a parányi keresztény szigetet. Azonban nem erről volt szó. A megszállásnak nem sok köze volt az iszlám valláshoz, sokkal inkább politikai érdekekről szólt. A hadjáratot konkrétan egy katolikus tábornok irányította. Ráadásul a muzulmán katonák bevonulásakor Kelet-Timor lakosságának alig egyharmada volt keresztény. A többség hagyományos törzsi vallásokat követett. Huszonhét év alatt, mire az ország elnyerte a függetlenségét, gyakorlatilag mindenki katolikus hívő lett. Vajon mi történt?

Kelet-Timor hősei: Carlos Belo püspök és II. János Pál pápa

Kelet-Timor püspöke, Carlos Belo atya a nehéz időkben a nép pártfogójává, a békéhez vezető út egyik főszereplőjévé vált. Érdemeiért 1996-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki. Az országban szentként tisztelik, 2004-ben elnökké is akarták választani, ő azonban inkább Mozambikba ment missziósnak. A timoriak biztosak benne, hogy ő lesz nemzetük első szentje – de reméljük, előtte még sok évig szolgálhatja az Egyházat, hiszen csak 69 éves!

Belo püspök 2016-ban [Fotó: José Fernando Real / Wikimedia]

Belo püspök értő fülekre talált II. János Pál pápánál, így segélyszervezeteken, szerzetesrendeken keresztül a Vatikán sok segítséget nyújtott Kelet-Timor számára. A nép azt látta, hogy az indonéz (muszlim) katonák gyilkolják, a nyugati (keresztény) szerzetesek pedig segítik őket. Ráadásul az indonéz alkotmányos egyistenhit rendszerében a kereszténység engedélyezett vallásnak számított, a törzsi természetvallásokat viszont üldözték.

Kelet-Timorban II. János Pál pápa 1989-es látogatását népük egyik legnagyobb eseményeként tisztelik. Szent pápánk bölcsességét és bátorságát jól mutatja ez az utazás. A kelet-európai rendszerváltás idején szakított figyelmet a Rómától tizenkétezer kilométerre fekvő, fél Dunántúl méretű szigetre. Ami még csak nem is volt önálló ország. A pápa látogatása feltette Kelet-Timort a Világegyház térképére – tizenhárom évvel azelőtt, hogy az országok világtérképére felkerült volna. Ez a történelmi gesztus, és a nehéz időkben nyújtott missziós segítség egy egész népet nyert meg a katolikus hitnek.

Gyerekek imádkoznak II. János Pál pápa szobránál a fővárosban, Diliben

A háború sebei lassan begyógyulnak. A megszállás alatt a teljes népesség harmada (!) meghalt vagy elmenekült, és a nép szó szerint az eltűnés szélére került. A 6 feletti átlagos gyermekszámnak és a lassan, de biztosan javuló közegészségügyi állapotoknak köszönhetően azonban már itt is kezd megindulni a népességrobbanás. Természetesen az újjáépítés fontos része a lerombolt templomok helyreállítása is. A hosszában alig 300 km-es országban mára nyolcszáz templomot húztak fel. Ahogy a tizenöt éves Kelet-Timor egyre szebbé és biztonságosabbá válik, úgy kell hamarosan szembenéznie a következő nagy kísértéssel: a trópusi tengerpartot elárasztó gazdag turisták seregével.

Leelőssy Ádám

 

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás