2018. 01. 19.

Könnygázzal kergették szét a miséről távozó tömeget Kongóban

A szilveszteri zavargásokban meghalt hat fiatal emlékére tartottak szentmisét Kongó fővárosában. A zsúfolásig megtelt bazilikából távozó tömeget a rendőrség könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel oszlatta fel.

A tüntetéssel is felérő szentmisét Laurent Monsengwo bíboros, Kinshasa érseke celebrálta. Részt vettek rajta nyugati országok nagykövetei és számos ellenzéki vezető is. A székesegyház előtt rendőrök sorakoztak fel, akik könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel oszlatták a miséről távozó tömeget.

Joseph Kabila elnöknek 2016-ban lejárt a mandátuma, de még mindig nem adta át a hatalmat. Választásokat „szervezési gondokra” hivatkozva nem írnak ki. 2016 végén az egyház közvetítésével megállapodás született az elnök és az ellenzék között: egy türelmi időszak után 2017-ben megtartják a választásokat. A püspökök azonban már tavasszal rájöttek, hogy hibát követtek el. A megegyezés csak az időhúzást szolgálta, ráadásul az egyház is egyre agresszívabb támadások célkeresztjébe került. A tavalyi év hírei a választási előkészületek helyett templomokat fosztogató, szerzeteseket lemészárló rablóbandákról szóltak.

 

hirdetés

 

Az egyház tekintélye előtt hitelesített megállapodás semmibe vétele felbőszítette a katolikusokat, akik élére álltak az elnök elleni küzdelemnek. A kormány azonban erőszakkal próbál véget vetni az ellenállásnak. Szilveszter éjszakáján egy békés tüntetést vert szét a rendőrség, ami hat halálos áldozatot követelt. Pár nappal később könnygázzal törtek be egy szentmisére, és ministránsruhában, az oltár mellől hurcoltak el fiatalokat – bűnük annyi volt, hogy tiltakoztak az elnök ellen.

Monsengwo bíboros a katolikusokat békés ellenállásra szólította fel. Kabila elnök válaszul azt követeli, hogy az egyház „tartsa magát távol a politikától”, ami az ottani viszonyok között nevetséges kijelentés. A kongói katolikus egyház körülbelül 40 millió aktív hívőt számlál, és a hitélet mellett a szociális, oktatási, egészségügyi feladatok jelentős részét is ellátja. A több száz etnikum és korrupt politikusok által megosztott országban az egyház évtizedek óta a leghitelesebb, legtöbb embert megszólítani képes politikai erő. Erre a támogatottságra alapozva tudnak a püspökök politikai ügyekben közvetítő tekintélyként fellépni – és ez a tekintély szenvedett csorbát a 2016-os egyezség felrúgásával.

A 79 éves püspök azonban nem hagyja magát megfélemlíteni. Ő pontosan tudja, mi az a diktatúra. Átélte a polgárháborút, és ő vezette az ideiglenes Köztársasági Főtanácsot a többpártrendszerbe való átmenet idején. Nem szeretné, ha az évtizedek sok áldozatával elért törékeny kongói demokrácia ismét polgárháborús viszonyoknak adná át a helyét.

 

[News24.com]
Borítókép: UNICEF

Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás