2018. 02. 10.

Ferenc pápa: “ne csináljanak egy újabb Mindszenty-ügyet”

Közel 70 év után idén végre rendeződhet Kína és a Vatikán kapcsolata. Örömre azonban nincs ok. Nekünk, magyaroknak különösen ismerősek lehetnek az utóbbi hónapok eseményei.

 

Egyre biztosabb, hogy idén rendeződnek az 1951-ben megszakadt vatikáni-kínai diplomáciai kapcsolatok. Ennek fontos lépése volt tavaly, amikor a kínai államegyház által kinevezett hét püspöknek a Vatikán visszavonta a kiközösítését, és elismerte őket felszentelt püspökként. 

A megegyezésnek volt azonban egy komoly akadálya: két visszafogadott állami püspökkel párhuzamosan hosszú évek óta illegalitásban működő “igazi” püspök is volt. Őket a Kínába utazó vatikáni bizottság egyszerűen felkérte a lemondásra

Zen bíboros, a hongkongi egyház nyugalmazott püspöke azóta nyílt médiaháborút folytat a döntés és a készülő megegyezés ellen. Nemrég személyesen találkozott Ferenc pápával. Beszámolója szerint a pápa azt mondta a vatikáni diplomatáknak:

hirdetés

“ne csináljanak egy újabb Mindszenty-ügyet”.

Az események tükrében azonban ez a történelmi utalás már inkább csak szomorú ténymegállapításnak tekinthető. A kínai egyház felbolydult, sokan kiábrándultan békepapságot, a Vatikán árulását emlegetik. 

Mit kap mindezért az Egyház?

“A ketrec megmarad, csak nagyobb lesz”

Az biztosnak látszik, hogy Rómának újra lesz diplomáciai képviselete Kínában, ami fontos feltétele a további érdekérvényesítésnek. Különösen, mióta a nyugati kormányok (és vásárlók) sorra hódolnak be a kínai tőke előtt, szemet hunyva az országban zajló jogsértések felett.

A megegyezés többi részletéről még csak reménykedni lehet. Az mindenesetre nem túl biztató, hogy Xi Jinping elnök saját népének megnyugtatására kijelentette:

“a párt nem enyhíti a kontrollt a vallások felett”.

Talán kiszabadulhatnak bebörtönzött papok, vagy előkerülhet az a két püspök, akiknek hollétéről évek óta nincs hír. Enyhülhet a vallásügyi törvény szigora – jelenleg például engedély nélküli istentiszteletért 12 millió forintnak megfelelő büntetés jár, néhány templomot pedig egyszerűen leromboltak. Talán rendeződhet a Vatikánhoz hű illegális püspökök és az ő közösségeik sorsa is. 

Kínában több mint 40 egyházmegye áll vezető nélkül, és sok helyen 75 vagy akár 90 év feletti püspökök szolgálnak.

A két lemondatott püspök közül az egyik 88 éves. Titokban szentelték fel 2006-ban, azóta most hagyta el először a faluját, amikor Pekingbe vitték a tárgyalásokra. (Mindszenty József bíboros 15 évet töltött a Szabadság téren, mielőtt 82 évesen felmentették.) Sírva fakadt, amikor megtudta, mit kérnek tőle. A másik eltávolított püspök a fiatalabbak közé tartozik, mindössze 59 éves. 2016-ban foglalta el a széket elődje halála után. Tavaly a börtönt is megjárta, amikor a kínai hatóságok megpróbálták lemondásra bírni – most a Vatikán kérte tőle ugyanezt.

Elkerekedett szemmel…

Mi, magyarok is elkerekedett szemmel, szomorúan figyeljük a számunkra oly ismerős eseményeket. Vértesaljai László jezsuita atya Rómából írt megindító jegyzetének adjuk át a szót: 

“A Távol-Keletről hirtelen közel jött események új, eleddig itt ismeretlen nézőpontból tekintenek a kínai keresztények vértanú hűségére.

Ebben a római vértanú olvasatban nincsen „mindegy”, hogy lehet így is, de lehet úgy is, hanem Jézus szava világosan eligazít: „Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van” (Mt 10,32). Ebben az olvasatban nincs politikai korrektség, amit sem Péter sem Pál nem ismert, mert a Mesterüktől, a názáreti Jézustól tanulták meg a szó egyenességét: „Legyen a ti beszédetek: igen, igen, nem, nem, ami pedig ezeken felül van, az a gonosztól van.” (Mt 5,37). Ellene vetheted: De Kína világhatalom! Ez ma egy politikai tény, ami mellé és nem vele szembe, mégis odaállítok egy másik tényt: Jézus győzelmét a világ fölött. Ő az Úr! Most és mindörökké!” 

 

Cikkek a témában:

Zen bíboros nyílt levele a pápával való találkozása után

Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

America Magazine – The Jesuit Review

Washington Post

Borítókép: állami katolikus templom Pekingben – Gene Zhang

Borítókép: Unicode
Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás