2017. 01. 20.

Meggyszedés és menzakereszténység

Az angol szleng végtelen találékonysággal ad gúnyneveket arra az egyre gyakoribb jelenségre, amit nálunk „maga módján vallásos”-ként szoktak körülírni.

A menzakereszténység (Cafeteria Christianity) fogalmát a Wikipedia is ismeri:

hirdetés

A menzakereszténység egyfajta vallási shopping, ami során kiválogatod a kínálatból az ízlésednek megfelelő gondolatokat.

Ugyanezt jelenti a találó “meggyszedés-vallásosság” is (cherry picking): gondosan összegyűjteni a legszebb darabokat, és a fán hagyni a nehezen elérhető, csúnyább szemeket. Nem véletlenül van tele az internet ezekkel a gúnyos fogalmakkal: a menzakeresztények képmutatása a lehető legjobb támadási felületet nyújtja az Egyház ellen.

Ez jó lesz?

Pedig vallástól függetlenül egyre jellemzőbb az a világnézeti shopping, amikor az ember fejjel lefelé gondolkodik: nem magát igyekszik egy értékrendhez igazítani, hanem a már kialakult gondolkodásához keres világnézeti igazolást. Márpedig ha egy vallásból csak azokat a dolgokat fogadom el, amikkel amúgy is egyetértek, akkor lelki fejlődés helyett csak a hiúságom nő. A kereszténység szép elveiből, politikai eszmékből, keleti bölcsességekből, tudományos féligazságokból és összeesküvés-elméletekből kiépített gondolati buborék lőrésein pedig bátran tüzelhetek azokra, akik éppen a számomra könnyen elfogadható, azaz „alapvető” elveket kérdőjelezik meg a saját életükben.

A fogyasztói gondolkodás menthetetlenül jelen van bennünk. Természetes része az életünknek, hogy a bő kínálatból kiválasztjuk a nekünk megfelelő ruhát, ebédet, hírforrást, autót, lakást, pártot, társat, hivatást… Elkerülhetetlen, hogy ez a válogatás a hitünkre is hatással legyen. Ijesztően könnyű belecsúszni abba a gondolkodásba, hogy az unalmas misére már nem is kell elmenni; a régimódi tanítások már nem is érvényesek; és bizony képesek vagyunk előbb megkérdőjelezni a pápa józanságát, mint a saját politikai véleményünket. Még ijesztőbb, hogy ezeket a mindenkiben felmerülő kétségeket milyen könnyen lehet egészen nyakatekert elméletekké duzzasztani. Nagyon résen kell tehát lennünk, ha nem akarunk mi is a világnézeti shopping részesévé válni.

Leelőssy Ádám

Blog Leelőssy Ádám
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás