2017. 09. 24.

Időtlen reformáció

„A reformáció lenyűgöző kulturális hagyomány” – ezzel a gondolattal nyitotta meg Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármestere azt az emlékülést, amelyet a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából szervezett az észak-pesti kerület.

E lenyűgöző kulturális hagyományt, amely a városvezető szavai szerint a nemzeti ébredés kiemelkedő pontja volt, a város protestáns felekezetei és az önkormányzat összefogásával mutatták be. A rendezvényen a katolikus felekezet is képviseltette magát. „Megemlékezni jöttem, együtt lenni protestáns testvéreimmel, ahogy a családban is összejövünk megemlékezni a családtagok számára fontos évfordulókról” – magyarázta a 777-nek Horváth Zoltán esperes, miért tartotta fontosnak a személyes jelenlétet. Az ökumené jegyében tartott rendezvényen Dr. Zsigmond Barna Pál kihangsúlyozta:

„a hitre különösen nagy szükségünk van az elbizonytalanodó Európában”.

Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos beszédében rámutatott: a reformáció olyan jelenség, amelyben így vagy úgy, de mindannyian érintettek vagyunk, ezért nem protestáns belügy, nem zártkörű családi ünnep. Az évforduló lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy megvizsgáljuk, jól sáfárkodtunk-e erőforrásainkkal – mondta. A hit jelentőségét kiemelve az evangélikus lelkészként szolgáló Hafenscher rámutatott:

hirdetés

„ha a hit dolgait rendezni tudjuk, képesek leszünk rendezni emberi kapcsolatainkat is”.

Solymár Péter evangélikus lelkész a reformáció történeti szálát a kiemelkedő reformátoroktól egészen az újpesti kötődésekig vezette le. Felidézte Gyökössy Endre örökségét, aki a célt eképpen fogalmazta meg: „emberebb embernek lenni”. Előadásában rámutatott a családi élet megújításának szükségességére és a közösségen belüli szolidaritás jelentőségére.

Szabó László református lelkész a középkori egyház társadalmi tanításával vetette egybe a reformáció tanait a család, az oktatás, a gazdaság és a közélet terén.

Várady Endre baptista lelkipásztor a reformáció bibliai örökségét mutatta be, a Szentírás megbízhatóságát történeti beágyazottságából vezetve le.

Az emlékülést követően az Újpest-Belsővárosi Református Gyülekezet templomában került sor annak a molinónak a leleplezésére, amely Újpesten a protestáns gyülekezetek templomainál utca emberének hirdeti a kereszténység üzenetét. Loránt Gábor lelkész igehirdetésében Szent Pál soraiból kiindulva arról beszélt: „a reformáció lényege az ébresztgetés”. „Szolgálatunk ébresztő szolgálat: ébresztés a bűnből, a halálból” – mutatott rá a közös záróima előtt.

Vágvölgyi Gergely

A kép forrása Újpest Facebook-oldala.

Hírek Lelkiség Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás