2017. 06. 27.

Másfél hónapja nincs hír a letartóztatott kínai püspökről

Ismét letartóztattak egy katolikus püspököt a kínai hatóságok. Peter Shao Zumin atyát még május 18-án távolították el erőszakkal a hivatalából. Sorsa és fogságának helye azóta ismeretlen. 

Shao püspököt tavaly szeptemberi kinevezése óta negyedszer tartóztatták le. Először azért, hogy ne tudjon részt venni elődjének, Zhu püspöknek a temetésén. Ezúttal azonban többről van szó egy rövid megfélemlítésnél. A letartóztatás oka, hogy a kínai kormány nem ismeri el a pápa által kinevezett püspököt. Peking saját “katolikus” államegyházat tart fenn, és fenntartja magának a jogot a püspökök és papok személyének megválogatására. Eközben a Vatikán által elismert katolikusok földalatti egyházként működnek.

A keresztények elleni razziák, és általában a vallásüldözés nem újdonság Kínában – egy korábbi esetről a 777 is beszámolt. A vallásügyi törvény októberi szigorítása óta azonban tovább romlott a helyzet. Zheijang tartományban – ahol Shao püspök is dolgozott – már több mint 1500 templomot romboltak le vagy alakítottak át profán célokra. A mostani letartóztatás mögött ráadásul egyértelmű politikai nyomásgyakorlás is húzódik. Ferenc pápa és Jingping elnök között ugyanis évek óta zajlanak egyeztetések a katolikus világegyház és a kínai államegyház viszonyának rendezéséről. A pápa által kinevezett püspökök letartóztatásával és a római egyház hívei ellen folytatott razziákkal a kínai kormány azonban egyre inkább az erőszakos megoldás mellett foglal állást.

hirdetés

[VRCNA / The Guardian]

Borítókép: templom Zheijang tartományban, 包公殿 – Panoramio

Borítókép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás