2017. 02. 11.

Razzia keresztény misszionáriusok ellen Kínában

A kínai rendőrség csütörtökön rajtaütést hajtott végre egy katolikus misszionárius ellen. A dél-koreai férfit a bevándorlási törvények megsértésével vádolják, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Nem ez volt az első razzia a Kínában dolgozó dél-koreaiak ellen: december és január hónapokban legalább 32, egyes források szerint több mint 60 koreai papot utasítottak ki az országból. A rajtaütések közvetlen indoka az észak-koreai menekültek szöktetése: az igazi politikai ok azonban a Dél-Korea által tervezett rakétapajzs, ami feszültté tette a két ország közötti diplomáciai viszonyt.

A rajtaütés az észak-koreai határ mentén fekvő Jencsi (Yanji) városában történt

A kommunista Kínában a keresztények hivatalosan három, az állam által jóváhagyott és szabályozott egyházban gyakorolhatják vallásukat. A Rómához hű katolikusok – sok más felekezettel együtt – nem engedélyezett közösségekben élnek. A keresztények aránya hivatalosan 2% körüli (már ez is 25 millió embert jelent!), de a földalatti egyházak miatt a valódi számuk ennek sokszorosa lehet. Formális intézményrendszer hiányában azonban ezek a közösségek rászorulnak a külföldi segítségre. Csak Dél-Koreából több mint 1000 katolikus misszionárius dolgozik Kínában. Az utóbbi hónapok razziái hosszú évek alatt felépített, élő közösségeket hagytak vezető nélkül. Ráadásul a megszerzett mobiltelefonok adatai alapján további letartóztatások várhatók.

hirdetés

Határátkelő a Jalu folyón. A keresztény misszionáriusok évtizedek óta szöktetnek menekülteket a világtól elzárt Észak-Koreából Kínába.

A kínai kormány nem csak a kommunista ideológia, hanem politikai érdekek mentén is többfrontos harcot vív a vallások ellen. A tibeti buddhistákkal való feszült viszonyt nem kell bemutatni, és az északnyugaton élő muzulmán ujgurok is rendszeresen állnak elő szakadár követelésekkel. A politikailag kevésbé problémás keresztény felekezetek viszonylagos megtűrtséget élveznek, természetesen szoros állami megfigyelés mellett. A nyugat felé közeledő kínai politika mindemellett nem győzi hangsúlyozni a vallásszabadság fontosságát. Ezért is volt különösen kínos a tavalyi incidens, amikor egy templom lerombolása ellen küzdő lelkészt feleségével együtt élve eltemettek.

A helyzet azonban most változni látszik. Októberben – egy évtized óta először – szigorították a vallásügyi törvényt, azóta pedig egymást érik a razziák. Peking régóta nem nézi jó szemmel, hogy a dél-koreai misszionáriusok nagy szerepet vállalnak az észak-koreai menekültek szöktetésében. Ez adja a közvetlen indokot a kiutasításokra. Pedig a papok nem csak fedelet és ételt adnak a menekülteknek, hanem védelmet nyújtanak a határvidéken portyázó emberkereskedő bandák ellen is. Kína azonban a razziákkal több legyet üt egy csapásra: politikai ürügyet talál a keresztény közösség gyengítésére, eközben diplomáciai nyomást gyakorol Dél-Koreára, egyúttal gesztust tesz az észak-koreai kormánynak. Csak remélni lehet, hogy a két ország közötti feszült viszony mielőbb rendeződik, és ez a kínai keresztények biztonságát is növelni fogja.

(Financial Times)

Egyéb Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás