2018. 04. 26.

El a kezekkel Kásler Miklóstól!

Az elmúlt napokban a sajtó kiemelt érdeklődését élvezi dr. Kásler Miklós, aki egyes információk szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tisztjét töltheti be májustól. Nem telt bele néhány óra, a jeles tudóst máris megtámadták, ráadásul gyakorlatilag a hite miatt, épp a 777 OFFLINE rendezvényén kifejtett álláspontja(i) alapján. Mint a rendezvény házigazdája, a nemtelen támadások idején szeretnék kiállni mellette.

Dr. Kásler Miklós jelenleg az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, de arról szólnak a sajtóértesülések, hogy hamarosan miniszterként folytatja munkáját. A professzor és Csókay András agysebész nemrégiben a 777 OFFLINE rendezvénysorozatának vendégeiként arról beszéltek, miként szolgálják egyszerre Istent és a tudományt, azaz: Istent a tudományon keresztül. Gyakorlatilag néhány órával azt követően, hogy szárnyra kapott a miniszteri kinevezés lehetőségéről szóló hír, megérkeztek az első támadások is, amelyek azonban véletlenül sem politikai alapon kerültek megfogalmazásra. A helyzet ugyanis az, hogy Kásler Miklóst a hite,

azaz a hitéből fakadó kijelentés miatt támadták meg nemtelenül.

Ez pedig egészen egyszerűen elfogadhatatlan! 

Számomra óriási megtiszteltetés, egyben maradandó élmény is volt, hogy márciusban ennek – az egyébként hatalmas sikert aratott – beszélgetésnek a házigazdája lehettem. Két szakmai és lelki kiválóság beszélt bő másfél órán keresztül a hitéről, a hivatásáról, égető és fontos kérdésekről, a közönség pedig (soraiban megannyi orvossal) lebilincselve hallgatta tanúságtételüket.

hirdetés

Mert hiteles volt, mert a szív bőségéből szólt a száj.

Ez pedig rendkívül nagy dolog, amit a hallgatóság tagjai nem csupán megsejtettek, hanem pontosan tudtak. 

Ezek után a beszélgetésből kiragadott mondatokkal, aljas módon támadták meg a professzort, nem politikusi, hanem tudós minőségében olyanok, akik az eddigi teljesítményük alapján valószínűleg a bokájáig sem érnek fel. Mert rombolni, támadni mindig nagyon könnyű. Azonban, még ha időigényesebb is, érdemes inkább a teljes képet nézni, a teljes beszélgetést hallgatni, rálelni az összefüggésekre, felfedezni a mondanivaló igazságát és érvényét. Elismerni a tudást és elfogadni a hitbéli meggyőződést. 

Megengedhetetlen, hogy ma Magyarországon bárkit azért figurázzanak ki, azért próbáljanak meg nevetségessé tenni, mert a Tízparancsolat jelenti élete alapját és zsinórmértékét. Bárkivel, akit ezért támadnak, közösséget kell vállalnunk, a támogatásunkról biztosítanunk és jeleznünk kell, hogy “eddig és ne tovább!” – legyen az illető bolti eladó, utcaseprő, tanár, tudós, vagy akár miniszteri bársonyszék várományosa. 

Az olcsó politikai lejárató akció persze annyit is ér, amennyi energiát kitalálói rááldoztak. Lelkük rajta. Amennyiben a professzor úr politikai szerepet vállal, politikai teljesítményéről később érdemben vitatkozhatunk. Az azonban vitán felüli, hogy egy tisztességes, elismert tudóst (ahogy senki mást sem) nem érhet támadás hitbéli meggyőződése és az alapján kifejtett véleménye miatt. 

Professzor Úr, köszönjük, hogy hitéről tanúságot tett nekünk! Önnel együtt mi is maradunk a Tízparancsolat talaján!

Vágvölgyi Gergely

 

A teljes beszélgetés:

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

11 hozzászólás

  • Válasz h143236 2018. 05. 01. 21:15

    Törlitek a hozzászólásokat?! Igazi keresztény megoldás. Gratulálok! Tényleg nem akartok semmiről se vitát nyitni. Kinyilatkoztattok és kész. Nektek van igazatok, tévedhetetlenek vagytok. Szégyen, hogy milyen emberek állítják magukról, hogy keresztények.

    • Válasz Martí Zoltán 2018. 05. 01. 21:18

      Kedves “h143236, kizárólag azokat a hozzászólásokat töröltük, amelyek sértő kifejezéseket, vagy trágárságokat tartalmaztak. Ezeket a hozzászólásokat a 777 indulása óta töröljük, de az összes többi véleménynek helye van az oldalon.

  • Válasz hyg90179 2018. 05. 01. 21:16

    Nem valami értelmes ez a cikk, gyakorlatilag azt mondja ki, hogy minden amit mondott igaz, mert Istenről beszélt, és aki ezzel nem ért egyet az aljas. Ennél azért egy kicsit több energiát is bele lehetne fektetni a dologba. Valami értelmes vita féleség. Gödel tételét se értette meg a professzor, Einstein tétele is “áll még”. Ezek tények, semmi közük Istenhez.

  • Válasz iwh00904 2018. 05. 01. 21:28

    Érdekes lenne tudni, hogy mi jár a fejetekben, amikor tévedhetetlennek gondoljátok magatokat. Tényleg azt hiszitek igazatok van mindenben? A Pápa már belátta, hogy az esetében nem így van. Ti is eljuthattok még erre a szintre, ha őszintén igazi testvéri szeretettel átgondoljátok amit mások mondanak, és átgondoljátok, hogy esetleg tényleg igazuk lehet egyes kérdésekben. Nem mindenben, ők is tévedhetnek, de azért emberek, érdemes velük foglalkozni. Nagyon könnyű csupa hívővel körülvenni magatokat és mindenben egyetérteni egymással. Sokkal nehezebb nem hívőket és titeket kritizáló embereket elfogadni és emberként tisztelni, szeretni. Persze lehet az is, hogy vagytok ti és a többi mind aljas. De hát ez nem az az út amit Jézus kijelölt. Gondoljátok át, nem szórakozásból írom ezt, komolyan gondolom, hogy ártotok a kereszténységnek ezzel a hozzáállással.

  • Válasz h143236 2018. 05. 01. 21:32

    Kedves Zoltán! Ennek örülök, nem igaz, de elvnek jó lenne. Most megismételtem hyg90179 néven. Megtisztelnétek, ha maradhatna.

  • Válasz Szabi 2018. 05. 04. 01:36

    Ha komolyan gondolná a tízparancsolatos dolgot akkor nem lenne hajlandó Orbánnak dolgozni.

  • Válasz Péter 2018. 05. 10. 14:00

    A 777 offline alkalma a jelenlevőknek sokat adott, köszönet érte az előadóknak, Gergelynek és a szervezőknek.

    Ajánlom mindenki számára, aki őszintén, nyitott elmével és szívvel tesz fel kérdéseket és keres válaszokat a tudomány és a hit kapcsolatáról, az alábbi könyvet:

    Jean Guitton: Isten és a tudomány.
    http://www.stephanus.hu/termek/220

    A tiszta látást a komplex valóság megismeréséhez a tudomány és a hit két lámpása segítheti. Kásler professzor úr útját új feladatában is világítani fogja ez a két lámpás.

    “A hit tudomány nélkül vak, a tudomány hit nélkül sánta” (A. Einstein a „mélyen vallásos hitetlen” )
    „Az első korty a tudomány poharából ateistává tesz. A pohár alján pedig ott van az Isten.” Werner Heisenberg fizikai Nobel-díjas tudós

  • Válasz Kata 2018. 05. 12. 21:38

    Kedves Péter! Köszönjük, de láthatólag akik nyitott elmével járnak, azok falakba ütköznek nálatok, mert semmi értelmeset nem bírtok mondani arra, hogy miért kell egy hívő embernek hülyeségeket beszélnie a tudományról, tagadnia az ősrobbanást, félreértelmeznie Gödel tételét. Miért nem vagytok képesek elismerni, hogy Kásler hülyeségeket (is) mondott a tudományról? Úgy csináltok, mintha ő tudományosan korrekt állításokat tett volna csak itt mások nem értenék. Teljesen hiteltelenné teszitek magatokat, hogy teljes mellszélességgel kiálltok pár hibás állítás mellett, ahelyett, hogy elismernétek, hogy mondott pár hülyeséget, de alapvetően látszik, hogy élő hite van amit szépen meg is él. Nem fekete-fehér minden, miért csináltok úgy, mintha ti vagy ő tévedhetetlenek lennétek és néztek le mindenkit aki rá mer világítani a hibákra? Az a baj, hogy a ti elmétek teljesen zárva van.

  • Válasz h1534159 2018. 05. 12. 21:45

    Einsteint nem jó idézni, nem volt hívő. Ugyanabban a levélben, amiből a fenti idézet van, ezt írta: “a Biblia primitív legendák gyűjteménye, ráadásul gyerekes is”
    http://www.sueddeutsche.de/wissen/einstein-brief-bei-ebay-die-bibel-ist-eine-sammlung-primitiver-legenden-1.1490997

  • Válasz h1534159 2018. 05. 12. 21:54

    A másik idézetet állítólag nem is mondta Heisenberg:
    https://de.wikiquote.org/wiki/Diskussion:Werner_Heisenberg

  • Válasz Péter 2018. 06. 04. 16:59

    Kásler nem a hite miatt kapott kritikát, hanem mert hülyeségeket beszélt. Eléggé lényegtelen, hogy mit mondotok egy ilyen blogon az ilyen ostobaságokról, nincs jelentősége és hatása. De ez a pali miniszter lett. Annak van.