2016. 10. 31.

Olaszországot nem kíméli a természet

Újabb földrengés rázta meg Olaszországot: a hétvége folyamn Nursia településen hatalmas károkat okozott a földmozgás. A térség érseke egy tornateremben aludt, miután az érsekség is súlyos károkat szenvedett.

A világ aggódó szemmel tekint Közép–Olaszországra, ahol az augusztus 24-i földmozgás után, melyben 300 ember halt meg, senki sem lehet nyugalomban, hiszen folyamatosan utórengések jelzik a föld aktivitását. A vasárnapi, Richter-skála szerint 6,6-os magnitúdójú rengés nagy károkat okozott, különösen Nursia településen. A város híres szülötte a nyugati szerzetesség atyja, Szent Benedek.

Szent Benedek

Szent Benedek

Ussita településen 19:14-kor egy 5,4-es erősségű rengés rázta fel a lakosságot, majd ezt követte az 5,9-es rengés 21:18-kor. A település épületeit még nem sikerült rendbe tenni augusztus vége óta, amire a mostani természeti csapás különösen is nagy károkat okozott. Ussita település polgármestere, Marco Rinaldi beszámolója szerint az ingatlanok 80%-a lakhatatlanná vált. Több, mint 200 embert kellett sátortáborba telepíteni.

Francesco Giovanni Brugnaro, Camerino érseke drámai helyzetről beszél. Az érsekség lakhatatlanná vált, így a főpap is az egyetem tornacsarnokában töltötte az éjszakát 700 emberrel együtt.

A Nursiai Szent Benedek Bazilika és a Katedrális súlyos károkat szenvedett. A 14. századból származó bazilikának csupán csak a homlokzata maradt meg, a többi rész tulajdonképpen összeomlott. Az ötezer lelket számláló településen már megtapasztalták a természet romboló erejét, mégpedig 1979-ben, amikor a földrengés öt ember életét oltotta ki,

A katasztrófa pusztításának mértékét még nem lehet tudni pontosan, de biztos, hogy csak nemzetközi összefogással lehet majd helyreállítani a keletkezett károkat.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás