2016. 10. 21.

Nagypéntek – nem minden a GDP

A kormányfő bejelentése óta kisebb vita alakult ki a nagypénteki munkaszünettel kapcsolatban. A munkavállalók érdekképviselete is artikulálta saját véleményét, ahogy sokan mások is, akik a termelést, a gazdasági növekedést féltik a szünnaptól – és nem az embert nézik.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke dohogott a nagypénteki szabadnap kapcsán a Népszava oldalán és dohogása sajnos a lap általános nívójával megegyező szinten állapodott meg. A lényeg jól megragadható: csak odaszólni a keresztényeknek, mert ők aztán nem haladó szellemiségűek és – skandallum! – már megint nem a gazdasági érveket helyezték előtérbe. Az érdekképviseleti szerv vezetője elsősorban a GDP-ben mérhető veszteségekről értekezett. (Arról nem volt szó, mennyit dobna a GDP-n, ha minden vállalkozó és munkáltató becsületesen adna számlát és jelentené be munkavállalóit…)

Szeretném leszögezni, hogy írásomnak nem célja a kormány bármely döntésének védelme, ezt sokan mások megteszik helyettem. A 777 szellemiségének megfelelően ezen a felületen pártpolitikai (és e jellegnek megfelelő) csatározásoknak nem engedünk teret, de a közjót, a közéletet érintő kérdésekre igyekszünk reflektálni a keresztény társadalmi tanításon keresztül.

hirdetés

Így tehát fontosnak tartom leszögezni: a nagypénteki munkaszüneti nap üdvözlendő, jó döntés. Minden statisztika szerint a magyar munkavállalók a legtöbbet dolgozók között vannak Európában, míg a munkaszüneti napokból az egyik legkevesebbel rendelkeznek. De ezen túlmenően, azt hiszem, még fontosabb üzenete is van a nagypénteki szabadnapnak. Tetszik ez néhányaknak, vagy sem, Magyarország a keresztény kultúrkör szerves része, húsvét ünnepe pedig a legnagyobb ünnep. Egyébként böjti nap, amikor a kereszténység Krisztus halálára emlékezik és megpróbál elcsendesedni, a kereszthalál misztikumára figyelni, „feltekinteni arra, akit keresztülszúrtak”. A munkanap sodrásában pedig ez a cél nehezen elérhetővé válik, ahogy gyakorló keresztényeknek az is, hogy a délután három órakor kezdődő szertartásokon részt vegyenek. Kifejezetten hasznos, ha a családok együtt lehetnek ezen a napon, együtt készülhetnek az ünnepre, ha teret engedünk annak, hogy a szürke hétköznapok kevéssé, az ünnepek jobban határozzanak meg minket. Még így is bőven lemaradunk számos ország mögött, ahol például munkaszüneti nap a Vízkereszt, és/vagy Nagyboldogasszony napja. Van tehát hova továbblépni…

Az ember értéke messze megelőzi a gazdaságét. Az emberi élet minőségét növeli a pihenéssel töltött nap, a családdal töltött idő, a hit megélése – és az, ha ez utóbbinak megfelelő feltételeket teremtünk. Ne áldozzuk fel az embert a mindenható gazdasági növekedés oltárán, mert az ember sokkal több ennél! És sokkal többet jelképez nagypéntek is…

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás