2016. 06. 27.

Szabadság

A nyár kapujában a fiatalok kirobbanó energiája és életöröme elsöprő erővel képes hatni, vagy éppen a felszabaduló idővel és energiákkal nagyszerű alkotásokat vihet véghez. Egy kicsit talán mindannyiunk számára megváltozik ilyenkor a napi rutin, megpróbáljuk kihasználni a hosszabb nappalokat, a napsütést, a kellemes időjárást, a szabad napokat. Rajtunk áll: mivel töltjük, hogyan használjuk fel. Hiszen gyakorlatilag ugyanazon energiák rombolni és építeni is képesek, s a potenciál mindkét típusú cselekvésre megvan bennünk.

A különbség mégis óriási: silányabbá tesszük a világot, vagy minőséget hozunk létre? Egynapnyi – ha tetszik: tizenöt perc hírnév – a világ számunkra, vagy maradandót szeretnénk alkotni, olyat, amire méltán lehetünk mi is, közösségünk is büszkék? Az előttünk álló nyár ismét alkotó energiákat készül a felszínre hozni. Nem csak az iskola gondjaitól megszabadult gyerekekből, hanem mindannyiunkból. Talán épp itt az idő, hogy megtegyünk valamit, amit régóta halogatunk: elolvassunk, vagy épp megírjunk egy könyvet, rendezzük Istenkapcsolatunkat, vagy épp másokat segítsük közelebb ehhez, elmerüljünk a közösség örömében, vagy épp elköteleződjünk szolgálata mellett. Javítsunk emberi kapcsolatainkon a családban, a munkahelyen, baráti körünkben, a plébánián. Tegyünk valamit a másikért, a hazánkért. Cselekedjünk, lépjünk egyet előre – egyénenként és közösségként. Micsoda alkalom!

„Sokkal több a világ, mint ami én vagyok, mint amit én meg tudok magyarázni” – írta le őszintén Kopp Mária orvos, pszichológus: és valóban, a nyári erdőben járva, vagy elmerengve, felnézve a csillagos égre, átérezünk valamit ebből a „sokkal többől”.

hirdetés

A napokban kitárulnak az iskolák kapui, rövidebb-hosszabb időre szabadságra megyünk mind. Az alkalom adott: bölcsen használjuk ki szabadságunkat! XVI. Benedek emeritus pápa intése vezethet minket: „Nem az szabad igazán, aki minden lehetőséget nyitva hagy attól való félelmében, hogy valamit elveszít, hanem az, aki szabad elhatározásából elköteleződik arra, hogy mások érdekében cselekedjen”. Íme, a keresztény program!

 

(A cikk utánközlés. Eredetileg megjelent a Kertvárosi Krónika című egyházközségi lap 2016. júniusi számában.)

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás