2016. 09. 13.

2+2 ötlet mielőtt elmész vásárolni – Az antikapitalista jelszavaktól a ruhásszekrényig

Hogy kapcsolódik a hithez az őszi kollekciók berobbanása? A válasz egyszerű. Keresztény nőként fontosnak tartom az igényes megjelenést, identitásom része, hogy igyekszem igényesen öltözni, ez egy hívő nő önképéhez tartozik, Isten gyermekei ne legyenek elanyátlanodva! (Persze egészséges mértékű figyelmet érdemel csak a téma.)

Felelősnek érzem magam azért, mennyire engedem, hogy manipuláljanak.

Hiába vagyunk felháborodva a fogyasztói társadalom működésének alapelvein, ha ez kizárólag hangzatos monológokban, elvont fogalmak szajkózásában merül ki. Gyakorlatiasan is gondoljuk át a témát! A következő 2+2 ötletet azért osztom meg olvasóinkkal, hogy  természetes igényességünket ne forgassa ki a mértéktelen fogyasztásra ingerlő kirakatlabirintus.

Ahogy azt már megszokhattuk, az ősz hamarabb köszöntött be az áruházak polcain, mint a természetben, itt az új szezon, az új választék. Nagyon szép mintákat, színeket, anyagokat kínálnak az idei kirakatok, a változatosabb szabásokról nem is beszélve. Ideje végiggondolni néhány szempontot mielőtt még megfertőz minket a plázák levegőjében mesterségesen terjesztett vásárlásláz.

hirdetés

Nincs egy rongyod…? Lássuk azokat a nem létező ruhákat!

Legyünk őszinték hölgyeim, hiába érezzük, hogy nincs mit felvennünk az indulás pillanatában egy-egy alkalomra, azért a szekrénybe alig férünk be. Mit jelent ez? Azt, hogy nem használjuk ki okosan a meglévő ruhatárunkat.

Mielőtt egyetlen csillogóan berendezett boltba betennénk a lábunkat, szánjunk időt a ruhatárunk áthajtogatására. Vess egy pillantást a meglévő darabokra, talán olyanokba is belefutsz majd, amiket el is felejtettél, új kombinációk is eszedbe juthatnak, míg átfutod a polcokat, vállfákat. Nagy felfedezéseket tehetsz a saját szekrényedben, a rendben sorakozó ruhadarabok között pedig az indulás előtti pillanatban is hamar megtalálod majd, amit keresel.

+ Nagy kérdések: Légy őszinte magadhoz ebben a nagy pakolásban, mindenre szükséged van? Biztos? Ha valamit már évek óta nem hordtál, miért tárolod még mindig? Vannak persze különleges kivételek – a menyasszonyi fátylamat például nem tervezem már hordani – , de összességében megállapíthatjuk, ha valamit két éve nem viseltél, már nem is fogod.

A feleslegessé vált ruhákat ne dobd ki azonnal, hiszen sok szociális szervezet örül az ilyen adománynak, néhány darabbal adományboltokat is támogathatsz, akik minden bevételt jó célra fordítanak

Az őszi, téli időszakban leginkább meleg ruhára van szükség a segélyszervezeteknél, így nagyon hálásak lesznek, ha pulcsit, kabátot, sapkát, sálat vagy kesztyűt viszel nekik.

Az alapdarabok

Tudom, hogy még nincs szükség rá, de fontos lenne, hogy előásd nyáriálmot alvó őszi kabátodat és cipődet. Ha az első hűvös reggelen kaparod elő kétségbeesve, talán hirtelen felindulásból eldöntöd, hogy másikra van szükséged, hiszen nem minden lábbelit és kabátot pakoltunk el a legszebb állapotában. Ezeket a szomorú reggeleket megelőzheted, ha előre gondolkodsz. Egy kis cipőápoló, esetleg egy új cipőfűző sokat lendíthet a dolgon. A kabátodat is tedd rendbe, ha szükséges, tisztíttasd ki, erősítsd meg a lifegő gombok varrását. Ugye egészen más lesz az első őszi reggel, ha a cipő és a kabát rendben várnak az előszobában? Készíts oda egy esernyőt is! 😉

+ Kettőt egy csapásra: Ha már a kezed ügyében van a cipőápoló, a hasonló anyagú, színű táskát is lekezelheted vele. A táskát se dobd ki az első hiba láttán, ha megbízható anyagból készült, egy új szíjjal, egy cipzárral még hosszú ideig jó szolgálatot tehet.

Ha a fenti felkészülésen átestél, tisztában vagy vele, mid van, és mire van szükséged. Teljesen más lesz úgy végigmenni a kirakatok mellett, hogy friss szemmel látod a már meglévő ruháidat. Természetesen nem tragédia, ha olyat is veszel, amit nem terveztél, hiszen a vásárlás előkészületeinek hála felkészültebb, okosabb döntést hozhatsz. Érdemes az adományboltokban is körülnézni, az ilyen üzletekben igazi kincsek rejlenek.

A képen látható két bőr táskát a Csak Egyet Adományboltban vettem nagyon jó áron, a vásárlással pedig a Csak Egyet Szolgálat hajléktalanok között végzett szociális és missziós munkáját támogatom.

14355862_1220195838027262_400913081_n

Áldott őszt kívánok mindenkinek!

Blog Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás