2016. 07. 15.

3+1 szempont – A BIBLIA A BIBLIÁD?

Keresztényként mindig felkapom a fejem, ha hallom ezt a kifejezést: ez meg az “A BIBLIÁM”… Használják e profanizált formát szinte mindenre a különböző témájú könyveken keresztül a netes forrásokig, de mit is jelent igazából?

A fordulat eredetileg nyilván a Szentírás jelentőségén keresztül mutatott rá egy másik szöveg kiemelt státuszára egy adott személy vagy csoport értékrendjében. Erre akár a címadással is rájátszanak egyes kiadványok, az ilyen munkák sokszor összefoglaló jellegűek, vagyis ezekben “minden benne van”, ami az adott témában lényeges (pl. Fashion Bible).

Érdemes megfordítani a profanizált fordulat kialakulásának logikáját, hogy feltehessük a kérdést; tényleg a Biblia a bibliám?

Milyen kapcsolatban van az így megnyilatkozó azzal a forrással, amiről beszél? A gondolatmenet rávilágít néhány szempontra, amit keresztényként is végig kellene gondolnunk a Bibliához fűződő viszonyunkkal kapcsolatban.

hirdetés

ISMERET
Aki ezzel a fordulattal él, ismeri azt, amiről beszél.

Sajnos az Első Bibliám című illusztrált kiadás sokak utolsó Bibliája is életükben, a gyermekkorban megismert tíz kiemelt történet emlékeire alapozva többen felnőttként azt gondolják, ismerik a Bibliát.

Emlékszem kislányként nagyon aranyos nyári szandálom volt, szerettem, abban játszottam a kertben. Akármilyen hasznos is volt abban az időben ez a lábbeli, most egyetlen napot sem bírnék ki benne, hiszen nem a méretem, nem az aktuális igényeimre tervezték. Így van ez a Biblia-ismerettel is, egy idő után nem elég a kicsiként megszerzett felületes, mesés változat ismerete, a felnőtt hívőnek SAJÁT ÉRDEKE, hogy ismerje a Bibliát.

HITELES FORRÁS

A bibliaként emlegetett források alapvető tulajdonsága, hogy hitelesnek tekintik őket. Tehát, ha bármi ellentmond a benne lefektetett igazságnak, az elbukik. Ehhez persze a fentebb kiemelt ismeret elengedhetetlen, hiszen honnan tudnánk, mi ütközik az – elvileg – általunk teljes mértékben elfogadott tanításba, ha nem ismerjük.

AZ IDENTITÁS RÉSZE

A profán fordulatot sem használják olyan esetekben, mikor az illetőnek nem alapvetően az identitásához köthető területről, szövegről beszélünk.

Nehemiás próféta könyvében olvashatjuk, miután a zsidó nép megszabadult, összehívták őket és felolvasták nekik az Úr törvényét. Az ő rabságban megroppant identitásukat fel kellett építeni, Isten igéje alapozta meg azt, kik ők.

Neked a Szentírás az identitásodhoz tartozik? Amiket az Úr neked üzen, a megváltó szeretet, az istengyermekség valóban meghatározzák, hogyan tekintesz önmagadra?

+ ÉRINTETTSÉG

Aki bármire úgy utal, “a bibliám”, biztosan érintettnek érzi magát a témában. Személy szerint érdekli.

Te érintettnek érzed magad az Isten igéjével kapcsolatban? Tisztában vagy vele, hogy személyesen neked szól? Csak a szemeddel, vagy a szíveddel is olvasod?

Ezek a szempontok segíthetnek végiggondolni, hogyan állsz éppen a Bibliához. Ha most kezded érezni, hogy szorít a babaszandálod, ne ess kétségbe, vidd imában Isten elé ezt a területet, meríts új lendületet, kezdj hozzá a Biblia olvasásához, megismeréséhez!
Mi hívők is emberek vagyunk, egy cipőben járunk, csak Isten ereje ad többet! Merd elkérni, élni ezt!

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás