2016. 04. 19.

Minden számít(?)!

Fontos lépést tettem, mikor napi szinten olvasni kezdtem az Igét, rengeteget fejlődöm a Biblia által, ám aki szintén ezen az úton halad, tudja, hogy a Szentírás nem minden része ugyanolyan könnyen befogadható, olvasmányos, mint mondjuk az evangéliumok.

A hosszú nemzetségtáblák és a szent sátor berendezésének részletes leírása engem is próbára tettek. Imában Isten elé vittem, hogy nem értem, mit üzenhet mindez itt, ma nekem – túl a történelmi hitelességhez hozzáadott tényeken. Ezután figyelmesebben olvastam, és világossá vált, hogy ami nekem üres nevek hosszadalmas sora, az Isten szemében végtelen értékű személyekre utal. Hiába telt el több ezer év, akik számunkra a történelem homokviharának porszemei, Istennek személyek, akikért érdemes a megváltás művét beteljesíteni, akiket Ő megálmodott, megteremtett. A nemzetségtáblák hordozzák a személy örök értékének igazságát, az ember értékét Isten szemében.

A szent sátor leírását olvasva igyekeztem elképzelni mindent, hátha így többet értek meg, de olyan részletek, anyagok, színek kerültek elő, amiket teljességükben, ilyen pontosan elképzelni is nehéz volt. Számít mindez? Istennek számított, számít. Mivel Ő örök – nem vonatkozik rá úgy az idő sem, mint ránk – biztos vagyok benne, hogy most sem felületesebb. Ezekkel az először lényegtelennek tűnő részekkel Isten emlékeztetett arra, hogy Ő nem fárad bele életünk részleteibe.

hirdetés

Nem kizárólag a hitéletünk legapróbb gesztusai, hétköznapjaink mozzanatai is fontosak szemében, mindezek jelentőségét pedig emberségünk örökkévaló értéke adja.

Nincs olyan része tehát az életünknek, amit ne oszthatnánk meg Vele, ne mesélhetnénk el Neki. Ő persze mindent tud, de emberi kapcsolatainkban is tapasztalhatjuk, más valamit megtudni, mint meghallgatni közvetlenül. A különbséget lényegében nem a részletességben, vagy az információ hitelességében kell keresnünk, inkább a személyek közti kapcsolatban. Ha elmondod, mi történt, hogyan éltél meg bizonyos – mások számára talán jelentéktelen – dolgokat, azzal léphetsz egyet a közvetlenebb, személyesebb istenkapcsolat felé. Istennek számít, amit átélsz, ahogy az is számít, ha ezt meg is akarod vele osztani tudatosan, így haladva felé a minél tökéletesebb teljességben. Ezek az imák nem csupán az Úrhoz vihetnek közelebb, saját magad megismerésében is sokat fejlődhetsz.

Engedd be minden területbe, problémába Istent ezeken a megosztásokon keresztül!

Az Ige olyan részleteiben rejtett el kincseket számunkra az Úr, amikre talán nem is gondolnánk. Fontos, hogy imában olvassuk a Bibliát, ha nem értünk belőle bizonyos részeket, forduljunk tapasztaltabbakhoz, de elsősorban érdemes a Szerzővel konzultálni.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás