2018. 06. 20.

Amit a katolikusoktól tanulni lehet

Folytatom előző, Amit a protestánsoktól tanultam… című írásomat. Teológiai kérdésekbe most sem megyek bele, a cél csupán a közeledés, és egymás jobb megismerése.

1. Hierarchia

Bár ez a szó manapság sokszor negatív színben tűnik fel, én mégis nagyon hasznos dolognak tartom. Akárhány program szervezésében voltam benne, egyik sem működött addig, amíg nem neveztünk ki egy vezetőt, majd a vezető alatt területi vezetőket, akik alatt szintén voltak még specifikusabb területek feletti vezetők. Hasznos, ha tudjuk, hogy adott kérdéssel kit keressünk, és mindenki a saját adottságainak megfelelően tud kibontakozni. Egy cég sem működne jól, ha nem lenne feje, és szervezeti egységei. Nos, ha így nézzük, a katolikus egyház egy nagy cég. A feje a pápa, majd a püspökök, papok, diakónusok és laikusok, azaz világi hívek. Ezen belül persze nagyon színes a feladati eloszlás, és nagyon felemelő az érzés, hogy ez a “cég” lényegében egy nagy család apákkal, anyákkal, és testvérekkel.

2. Egységes tanok és rendszer

A Katolikus Egyház Katekizmusa című több száz oldalas könyv a római katolikus egyház tanításának összefoglalása,  ami véleményem szerint minden magát komolyan katolikusnak tartó ember számára kötelező olvasmány. Bármi kérdés merül fel a hittel kapcsolatban, egészen biztosan találunk rá benne választ. Pontokba szedve, sorban haladva fejti ti az egyes tételeket, és olyan gyönyörűen vannak leírva, amitől az ember csak még tovább akarja olvasni. Olyan alapvető kérdések is le vannak  írva például, hogy mi a bűn, vagy ki az Isten, ezért egy elég nagy része a protestáns testvéreink számára is kellemes olvasmány lehet. Számomra nagyon megnyugtató, hogy ha egy beszélgetés során a katolikus hitrendszert éri bármi támadás, ami téves elképzelésen alapul, akkor bátran megmutathatom, hogy itt le van írva, hogy például köszönjük, de a Mária imádat nem szerepel a repertoárunkban. ( Ugyanezzel a lendülettel felhívhatjuk kedves katolikus társaink figyelmét is, ha esetleg valamit nem helyesen képviselnek.) Azt is szeretem, hogyha például Lengyelországban veszek részt egy misén, és bár egy szót sem értek, mégis pontosan tudom hogy miről van szó, hiszen a felépítése mindenhol ugyan az, sőt, még az aznapi igeszakaszok is a világ minden pontján egységesek.

3. Egy ház, sok szoba

Az egyik kedvencem abban, hogy katolikus vagyok, hogy lehetek karizmatikus, vagy épp szemlélődő alkat, esetleg úgy érzem magam a legközelebb Istenhez, ha kötötten imádkozom együtt másokkal, mindenképp megtalálom a helyem. Annyira széles spektrumban működünk, hogy egy házban elférnek a jezsuiták, a ferencesek, a bencések és még sorolhatnám… Van olyan hét, ahol egyik nap elmegyek egy hatalmas dicsőítő estre, ahol mindenki teli torokból énekel, és nyelveken szól, majd egy másik napon egy imaesten, egy imazsámolyon ücsörögve, csendesen éneklem ugyanazt az egy sort fél órán át, és élem át Isten közelségét. Majd esetleg elmegyek egy olyan alkalomra, ahol táncolva imádkozunk, majd hétvégén egy csendes lelkigyakorlaton veszek részt, ahol naponta maximum fél órát beszélgetek egy lelki vezetővel, és egész nap szemlélődő imádsággal figyelek az Úrra. Ezek mind nagyon különböző dolgok, nagyon különböző emberekkel, és Istennek különböző oldalainak a hangsúlyozásával, mégis biztonságot nyújtó érzés az, hogy nem kell kimenni a házból, ha a saját személyiségtípusomnak, vagy hangulatomnak megfelelő alkalmat keresek. 

hirdetés

Ennek a kis szösszenetnek a célja, hogy megmutassam, bár egyes dolgokat a másik félben negatívnak látunk, mégis számos pozitív oldala van. Úgy vélem, minél jobban megismerjük a másik oldalt, annál közelebb kerülhetünk egymáshoz, és ezzel együtt Jézus vágyához is: 

Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem. Megosztottam velük a dicsőséget, amelyben részesítettél, hogy eggyé legyenek, amint mi egy vagyunk: én bennük, te bennem, hogy így ők is teljesen eggyé legyenek, s megtudja a világ, hogy te küldtél engem, és szereted őket, amint engem szerettél. (Jn 17, 21-24)

Bartos Lídia Lelle

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Bartos Lídia Lelle Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás