2024. 10. 11.

Meríts erőt a valódi értékekből! – Mindenség Algoritmus könyvajánló

Zizeg körülöttünk a világ, minden és mindenki a figyelmünkre vágyik, legalábbis pénzzé konvertálja. Rengeteg értéknek hazudott eszme zúdul ránk folyamatosan és rabolja el időnket. Valóban kihívás mindannyiunknak megtalálni a nyugalmat és visszatérni, újra felfedezni a valódi értékeket.
Zolek új könyvajánlójában Böszörményi-Nagy Gergely könyvével indul útnak megtalálni a valódi forrást. 

Körülöttem víz, a háttérben ódon fenyvesek magasodnak. A mólókon horgászok vetik ki hálójukat. Így telik a délután olvasással Tómalmon.  Kezemben egy könyv, alattam a móló, felettem az ég. Ha az olvasott sorok által bennem megszületett gondolatok kavalkádját nézem, akkor egy komoly meghívás van születőben.

Meghívás az Istenbe vetett hitem gyakorlati építésére és a természet rendezettségének megismerésére.

Böszörményi-Nagy Gergellyel először egy újságban megjelenő könyvajánlón keresztül találkoztam. A jövő szenvedélyes fürkészése és a maradandó értékek megmutatása minden írásában és a személyes életében is visszaköszön. Azóta már több térben és időben találkoztunk. Legutóbb a nevéhez fűződő Brain Bar rendezvényen, amely az egyik legfantasztikusabb jövőfesztivál a világon. Teret ad az együttgondolkodásra, beszélgetésre – többek között olyan témákról, amelyekről Gergő könyve is szól. Ezek pedig sohasem voltak annyira aktuálisak és fontosak, mint manapság. Az írás egy elgondolkodtató kérdéssel indít.

Mit állítok mérceként önmagam elé? Vajon a rendezettséget vagy a töredezettséget, a harmóniát vagy a káoszt tekintjük-e a világ eredendő állapotának? 

hirdetés

Gondolom, neked sem ez az a kérdés, amely spontán eszedbe jut töprengéseid közepette. Gergő nem hagy egyedül azon a gondolati úton, amelyre ezzel a felvetéssel indulsz. A természet rendezettségét, az Istenbe vetett hit fontosságát, a hagyományok, a tekintély  életet formáló erejét megmutató sorok között kísérőd az úton.

Rengeteg hivatkozás és idézet erősít vagy cáfol meg egy-egy érvet. A műben szó van Huizinga középkorától az otthon fontosságán át az építészet politikai kapcsolódásáig rengeteg témáról, amelyeken napokig lehet időzni. Ezek összefűzve egy egységet alkotnak. Nehéz letenni, de néha szükséges. Ez a könyv egy füveskönyv, amely 

kapaszkodó és támpont a mai eltévedt, értékvesztett világban.

Izgalmas kutatásokat idézve mutatja be a természetben rejlő törvényeket, a modernitást hajszoló ember elveszettségét, az ősi értékek utáni sóvárgás társadalmát. Velünk maradnak a kérdései, amelyeket barátainkkal is megvitathatunk egy-egy izgalmas beszélgetés során. 

Vajon a jövőben megszületők számára mely értékek lesznek az igazán fontosak? Mit jelent a hazaszeretet? Az innováció a fontosabb, vagy a gondoskodás és karbantartás? 

A könyv külső megjelenése méltó a tartalomhoz, hiszen a nehéz gondolatokat szép illusztrációk, jegyzetek, képek szakítják meg. A főbb gondolatokat arany színnel emelték ki. A szerző saját élményeit és találkozásait is megosztja az egyes témákkal kapcsolatban, így néha az az olvasó érzése, hogy személyesen vele beszélget. Ott van vele egy magyar sofőr vezette londoni taxiban, és a hazaszeretetről gondolkodik. Máskor a bécsi Albertinába kísérheti el az írót, akivel a valódi szépségről és az időtállóságról gondolkodhat az alkotások előtt. 

Böszörményi-Nagy Gergely könyve időtálló mű, ami méltó támpontként szolgál nekünk, a fogyasztás luxusbörtönét élvezőknek. Arra irányítja tekintetünket, hogy észrevegyük a világ szépségét. Ismerjük meg múltunkat, fogadjuk be Istent a szívünkbe! Tiszteljük a hagyományokat! Építsünk erős emberi kapcsolatokat!

Ez a könyv egy világítótorony, mely a világ káoszos zsizsegésében a valódi értékek megtalálásához vezet (vissza) minket! 

Könyvajánló Zolek
hirdetés