2024. 10. 01.

„A bizalom az, semmi más, a bizalom az, ami elvezethet bennünket a Szeretethez”

Október 1-je Lisieux-i Szent Teréz liturgikus emléknapja. Ez alkalomból – a teljesség igénye nélkül – Kis Szent Teréztől származó kedvenc idézeteinket osztjuk meg veletek, melyeket Ferenc pápa C’est la confiance kezdetű apostoli buzdítása alapján válogattunk.

„Kis Szent Teréz a világ egyik legismertebb és legkedveltebb szentje” – írja Ferenc pápa a Kis Szent Terézről szóló C’est la confiance, azaz „A bizalom az” kezdetű apostoli buzdításában (magyar fordítása két részletben elérhető itt és itt). De miért is érzik közel magukhoz oly sokan Kis Szent Teréz gondolatait?

„Kis Szent Teréz a kicsinységben, a mindennapi élet legegyszerűbb dolgaiban élte meg a szeretetet, és ezt Szűz Mária társaságában tette, tőle tanulta, hogy „szeretni annyit jelent, mint mindent odaadni, még önmagunkat is”. Míg korának prédikátorai gyakran Mária diadalmas nagyságáról beszéltek, […] Teréz az evangélium alapján rámutat, hogy Mária azért a legnagyobb a mennyek országában, mert ő a legkisebb (vö. Mt 18,4), ő áll legközelebb Jézushoz megaláztatásában.” (C’est la confiance 36. pont)

A bizalom és a szeretet kis útja, melyet Kis Szent Teréz képvisel, számomra azt az üzenetet hordozza, hogy nekünk, hétköznapi embereknek sem lehetetlen teljesíteni az Úr kérését: „Legyetek szentek!” (Lev 19,2). Fogadjuk meg Kis Szent Teréz tanácsait a szentté válásról:

„Törekedhetem hát életszentségre kicsinységem dacára is; nagyobbá tennem magam lehetetlenség, el kell viselnem magam olyannak, amilyen vagyok, minden tökéletlenségemmel együtt; de meg akarom keresni a módját, hogy az Égbe jussak, éspedig egy kicsi, nagyon egyenes, nagyon rövid, egy egészen új kis úton keresztül.” (C’est la confiance 15. pont)

hirdetés

„Mindig ugyanazzal a merész bizalommal érzem, hogy nagy szent leszek, mivel nem saját érdemeimben bízom, hiszen olyan egyáltalán nincs nekem, hanem Abban remélek, aki maga az Erény és a Szentség, egyedül ő – aki beéri majd gyenge erőlködésemmel – majd egészen magához emel s végtelen érdemeivel elborítva szentté tesz engem.” (C’est la confiance 17. Pont)

„Ó, ha minden gyenge és tökéletlen lélek megérezné azt, amit a lelkek legkisebbike, az Ön kis Terézének a lelke érez, egyikük sem esnék kétségbe afelől, hogy feljuthat-e a szeretet csúcsára, mivel

Jézus nem kér nagy tetteket, csak ráhagyatkozást és hálát.”

(C’est la confiance 21. Pont)

„Egyedül a bizalom, semmi más, nincs más út, mely elvezetne a mindent odaadó Szeretethez. A bizalom által a kegyelem forrása túlcsordul életünkben, az evangélium testet ölt bennünk s az irgalom csatornáivá tesz bennünket testvéreink felé.” (C’est la confiance 2. pont)

Kis Szent Teréz Szent Pál korintusiaknak írt első levelén elmélkedve felfedezi saját hivatását, amit így foglal össze: „Megértettem, hogy a szeretet magában foglalja az összes hivatásokat, hogy a szeretet a minden, hogy átfog minden időt és minden teret… egyszóval, hogy örökkévaló! És akkor túláradó, észvesztő örömömben felkiáltottam: „Ó, Jézus, én Szerelmem… végre megtaláltam a hivatásomat… Az én hivatásom a Szeretet!… Igen, megtaláltam helyemet az Egyházban, és ezt a helyet te adtad nekem, Istenem… Az én édesanyámnak, az Egyháznak a szívében én a szeretet leszek… így minden leszek… így meg fog valósulni az álmom!” (C’est la confiance 39. pont)

A Jézussal való mély találkozás felélesztette benne a vágyat az apostolkodásra. Így ír róla: „Ez az én imám: azt kérem Jézustól, hogy vonzzon oda szeretetének lángjai közé, hogy olyan szorosan egy legyek vele, hogy ő éljen és cselekedjék bennem. Érzem, hogy minél jobban lángba borítja a szívemet a szeretet tüze, annál inkább fogom mondani azt, hogy »vonzz engem«, s azok a lelkek is, akik közelednek felém (aki szegény, haszontalan kis vastörmelék vagyok, ha távolodom az isteni kohótól), annál nagyobb gyorsasággal futnak majd Szerelmesük keneteinek illata után,

mert egy tüzet fogott lélek nem maradhat már tétlen.”

(C’est la confiance 12. Pont)

Küldetését így összegezte: „A mennyben is ugyanazt kívánom, mint a földön: szeressem Jézust és megszerettessem őt!” (C’est la confiance 9. pont)

Két évvel halála előtt, 1895-ben kelt azon írása, melyben felajánlja önmagát egészen elégő áldozatul a Jóisten irgalmas szeretete számára. Ebben fogalmazza meg saját maga számára azt a pillanatot, melyet egyikünk sem kerülhet el, amikor meg kell állnunk az Úr színe előtt:

Életem alkonyán üres kezekkel jelenek meg színed előtt, mert nem kérem tőled, Uram, hogy számba vedd műveimet. A mi igaz voltunk csupa folt teelőtted. Én tehát a te igaz voltodba akarok felöltözni és Szeretetedtől akarom megkapni azt, hogy mindörökre bírjalak téged.” (C’est la confiance 3. pont)

Nektek melyik a kedvenc gondolatotok Kis Szent Teréztől?

Kissné Berta Rita 

 

Borítókép - Fotó: ÚjvárosOnline
Blog
hirdetés