2024. 07. 22.

Túlélni a párkeresést – tippek a randizásba belefáradtaknak

Ismerkedni nem könnyű – és sokszor úgy érezzük, hogy keresztényként nehezebb dolgunk van a párkeresés terén. Összezavarodhatunk, szoronghatunk, vagy akár ki is ábrándulhatunk a randizásból, különösen, ha egy ideje már benne vagyunk a folyamatban. Jöjjön tehát néhány jótanács és biztató gondolat Lillian Fallon keresztény influencertől!

1. Ne vedd túl komolyan!

Egész életünkben azt a szemléletet ültették belénk, hogy a házasság szándékával kell randiznunk, és valóban jó, ha tudatosak vagyunk. Ugyanakkor, ha túl komolyan vesszük az ismerkedést, akkor már az első randin nagy nyomást helyezhetünk magunkra azáltal, hogy túlságosan előreszaladunk, és a komoly kérdéseket túl hamar tesszük fel; vajon, akivel most randiztam, a jövendőbeli házastársam lesz? Vele fogok vidékre költözni, családi házat építeni és a gyerekeinket nevelni? Mindennek megvan a maga ideje, és ezeknek a dolgoknak nem az első randin kell kiderülniük.

hirdetés

Az első randin csak annyit kell tudnod, hogy szeretnél-e az illetővel második randira is elmenni.

Továbbá, igyekezd elkerülni azt, hogy mindenhol isteni jeleket keress. Egyszer szentségimádáson ültem, és épp azon gondolkoztam, hogy folytassam-e a randizást egy fiúval, így imában azt kértem Istentől, hogy ha azt akarod, hogy hozzámenjek ehhez a személyhez, akkor add,  hogy most sétáljon be ide! Legnagyobb döbbenetemre az ajtó kinyílt, és a srác besétált a szentségimádásra. Nos, az a helyzet, hogy nem jött össze a dolog ezzel a fiúval, azóta sem vagyok házas. Sokszor szeretnénk, ha Isten konkrét jeleket küldene, ha megmondaná, hogy mit kell tennünk, de ennél Ő sokkal nagyobb szabadságot ad nekünk. Ne vetítsük ki a vágyunkat úgy, mintha az Isten akarata lenne!

2. Ne várj az „igazi” megérkezésére, hogy elkezd élni az életedet!

„Akkor leszek majd boldog, akkor kezdődik el az életem, amikor összejövök a lelkitársammal/amikor megházasodok…” Sokan azt gondolják, hogy egy nap, amikor végre találkoznak majd a Nagy Ő-vel, akkor kezdődik el az életük, akkor vesznek majd részt izgalmas szabadidős programokban, akkor kezdenek el hobbikat űzni, stb. Fektess bele az életedbe most! Mindannyian rendelkezünk talentumokkal, és fontos, hogy ezeket kamatoztassuk. Kérdezd meg magadtól; mik azok az ajándékok és tehetségek, amelyek kapcsán Isten arra kér életem ezen szakaszában, hogy kamatoztassam? Ha lesz már párkapcsolatod, férjed és gyermekeid, jóval nehezebben fogsz tudni időt szakítani ezekre. Fontos az is, hogy időt tölts más egyedülállókkal. Egy bizonyos kor fölött azt tapasztalhatod, hogy a barátaid javarészt házasok és gyerekeik vannak. Én 31 évesen gyakran szembesülök azzal, hogy

bár szeretek időt tölteni a házas barátaimmal, ha sok időt töltök velük, kezdem magányosnak érezni magam, mivel az élet különböző szakaszaiban járva nem ugyanazok a tapasztalataink;

én nem élem át azt, amiről ők beszámolnak, ahogy igazán ők sem tudják megérteni, min megyek keresztül egyedülállóként. Építs ki kapcsolatot olyan emberekkel is, akik ugyanazon az életúton járnak, mint te, akik megértik és osztoznak a nehézségeidben!

3. Van más is a világon – ne ragadj le a „lelki társ” mentalitásnál!

Tudom, nagyon frusztráló tud lenni, mikor valaki a sikertelen randijaid után azt mondja neked, hogy ne aggódj, van még más is a világon!, hiszen te azt a valakit szeretted volna társadnak, és épp úgy érzed, nem érdekel más. Amikor ismerkedni kezdesz valakivel, érdemes tudatosítanod magadban, hogy ez akár nagyon jól is elsülhet, de az is lehet, hogy nem lesz belőle semmi. Olykor leragadunk a lelki társ mentalitásnál, és elhisszük, hogy csak egy ember van a világon, aki igazán megérthet minket. Annyira egy személyre összpontosíthatunk, hogy nincs meg bennünk a megfelelő rugalmasság, hogy azt mondjuk: lehet, hogy van egy másik személy, aki hozzám passzolna. Nem szabad erőltetnünk a dolgokat, és a korábban felmerült vészjelzéseket félresöpörni! Ha valakivel nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettük volna, bízzunk Isten gondviselésében, hiszen végső soron Ő tudja, mi a legjobb nekünk, még ha egy sikertelen kapcsolati próbálkozás után nehéz is a csüggedésünkből kikászálódnunk. A világon több milliárd ember él, és vannak egypáran, akikkel összeillenél!

4. Ha szükséges, tarts szünetet!

A randizás borzasztó fárasztó és érzelmileg kimerítő tud lenni, néha a reménykedésből a teljes kétségbeesésig eljuthatsz csupán egy óra leforgása alatt. Tarts nyugodtan szünetet! Néhányakban talán az a félelem él, hogy mi van, ha pont most maradok le a megfelelő személyről?

Mi van, ha pont abban a buliban bukkan majd fel a jövendőbelim, amire most nem megyek el, és így elszalasztom életem nagy lehetőségét?

Isten nem így működik. Ő ismeri és látja a lelked állapotát, és azt akarja, hogy vigyázz magadra, különösen, amikor a hivatásod követéséről van szó. Fontos, hogy béke legyen a lelkedben, és ne kétségbeeséstől vagy hiányérzettől vezérelten próbálj valakit találni magadnak. Megérdemled a pihenést, és hidd el, ez idő alatt nem fogod elszalasztani a számodra megfelelő személyt.

5. Keress egy szent mentort magadnak!

Vannak olyan szentek, akiknek a közbenjárása különösen is a segítségedre lehet a párkeresés során. Szent Anna, Szent József, de Szent Rafael arkangyal is a házastársat keresők védőszentje, ha pedig már nagyon kétségbe vagy esve, van egy Páduai Szent Antalunk és Szent Júdásunk is, akik mindketten az elveszett, reménytelen ügyek védőszentjei. Nézz utána és válassz magadnak egy szentet, aki elkísérhet téged és közbenjáró imádságáival támogatást nyújthat neked a párkeresés útvesztőjében! Én Szent Józsefet választottam a szárnysegédemnek a párkereséshez, ugyanis olyan férfit keresek, aki megtestesíti Jézus nevelőapjának férfiasságát. Sokat segít, hogy bármikor fordulhatok hozzá a kétségeimmel, mert úgy érzem, hogy valaki “kezeskedik” értem, és az ő vágya is az, hogy a hivatásomhoz vezessen.

Forrás: Youtube/Ascension Presents

Érdemes úgy randizni, hogy nem látom a közös jövőnket?

Jó kérdéseket teszünk fel ismerkedéskor, de nem a megfelelő időben

Életmód
hirdetés