2021. 06. 16.

Jó kérdéseket teszünk fel ismerkedéskor, de nem a megfelelő időben

Keresztény körökben rengeteget halljuk, hogy ne céltalanul randizgassunk, hanem azzal a szándékkal, hogy megtaláljuk a jövendőbelinket. Ez alapvetően jó gondolat, de annyit hallottuk, hogy hajlamosak vagyunk túl tudatosan hozzáállni a randizáshoz, így nem hagyunk lehetőséget arra, hogy valóban megismerjük a másikat. Ha a komoly kérdéseket a megfelelő időben tesszük fel, akkor nem válunk görcsössé; ebben segít nekünk Tiffany Dawn keresztény Youtuber egy videója, melynek tartalmát most megosztjuk veletek!

Épp egy randira igyekszünk, várjuk, hogy találkozzunk a másikkal, és izgatottságunkban észre sem vesszük, hogy olyan gondolatok futnak át a fejünkön, mint például: vajon hosszútávon is együtt leszek ezzel a személlyel? Hogyan képzeli el a másik az életét, a jövőjét? Vajon a család vagy a karrier fontosabb számára? Ezek a gondolatok arra állítanak be minket, hogy már néhány találkozó után eldöntsük magunkban: ő az igazi, vagy sem. Ezekkel a kérdésekkel azonban túl nagy nyomást helyezünk magunkra és a másik félre. Túlbonyolítjuk az ismerkedés korai szakaszát azzal, ha a komoly kérdéseket nem a megfelelő időben tesszük fel, hiszen így esélyt sem hagyunk arra, hogy valóban megismerjük a másikat. Melyek tehát az ismerkedés fázisai, és mikor milyen kérdést kell feltennünk?

Első fázis: mikor valaki elhív randizni / te hívsz el valakit (biztonságos?)

Talán még abban sem vagy biztos, hogy ez tényleg egy randi, mert nincs konkrétan kimondva. De az biztos, hogy kettesben találkoztok, és ott van bennetek a kíváncsiság egymás iránt. Ebben a fázisban- ahogy a bevezetőben említettem- rengeteg kérdést teszünk fel, amelyeket fel is kell tennünk, de az ismerkedésnek nem ebben a szakaszában. Mikor egy találkozóra hívnak el, vagy te hívsz el valakit, egy kérdést kell feltenned: biztonságos lesz a randizás? Nincs okom félni attól a személytől, akivel találkozom? Biztonságos helyen és időben találkozunk? Ha nyugodt vagy, akkor vágj bele!

Második fázis: néhány találkozó után (akarok újra találkozni a másikkal?)

Talán néhányaknak megdöbbentő, de ebben a fázisban még nem kell azon gondolkodnod, hosszútávon el tudod-e képzelni, hogy együtt vagytok az adott személlyel. Miért? Mert egy-két találkozóból még nem lehet eldönteni, hogy mennyire tudtok együtt működni egy párkapcsolatban, hiszen még alig ismered a másikat. Az egyetlen kérdés, amire válaszolnod kell: akarok újabb találkozót a másikkal? Igen vagy nem. Ez a szakasz több ideig is tarthat, néhány hét, egy-két hónap; a ti tempótoktól függ.

Harmadik fázis: mikor hivatalosan is egy pár lesztek (jónak tűnik?)

Már jobban ismeritek egymást, több találkozót magatok mögött tudtok, és kölcsönösen kifejeztétek egymás felé az érdeklődéseteket. Ha úgy gondolod, hogy szeretnéd a másikat jobban megismerni, érdekel téged a személye, és örülnél, ha egy párt alkotnátok (és a másik fél is hasonlóan gondolkodik rólad), akkor itt az ideje, hogy megfogalmazzátok: szeretnétek együttjárni. Fontos, hogy ebben a szakaszban még mindig nem kell tudnod, a másik lesz-e a jövendőbeli feleséged/férjed. Helyette tedd fel magadnak a kérdést: jónak tűnik ez az egész? Jó a másikkal időt tölteni? Ebben a szakaszban kezditek igazán megismerni egymást, lassan eltűnik a kezdeti izgulós állapot. A harmadik fázisban az feladatotok, hogy sok időt töltsetek együtt, és sok közös élménnyel gazdagodjatok. Nem kell már az esküvőtöket szervezni, hiszen mielőtt a nagy és komoly kérdéseket feltennétek, meg kell egymást ismernetek. Ez a szakasz az első és második fázishoz képest hosszabb; nincs előírott szabály, meddig kell ebben a fázisban lennetek, hiszen ez függ a korotoktól, az élethelyzetetektől is. Általában véve a harmadik fázis néhány hónapig tart, de bizonyos párok (például fiatalabbak) esetében akár egy évig is.

Negyedik fázis: komoly együttjárás időszaka (hogyan látom magunkat a jövőben?)

Eljött a komolyabb kérdések ideje! Már több idő eltelt, mióta egy pár vagytok, közös élményekben is bőven volt részetek, és alapvető célotok, hogy megtaláljátok azt, aki mellett szeretnétek leélni az életeteket. Érdemes előretekinteni: hogyan látom magunkat a jövőben? Merrefelé haladunk? El tudom-e képzelni a másikat társamként az életben? Szeretem azt, aki a másik mellett vagyok? Mivel már sokkal jobban ismeritek egymást, megalapozottak a kérdések. Beszélgessetek sokat, fejtsétek ki a véleményetek a világ különböző dolgairól, fejezzétek ki még inkább, hogy mire vágytok, mi esett rosszul. Ismerjétek meg még jobban a másik családját! Természetesen a negyedik szakasz beköszönte nem azt jelenti, hogy csupán komoly dolgokkal kellene foglalkoznotok; a közös élményszerzésre is hagyjatok időt, érezzétek jól magatokat! Ugyanakkor ne hagyjátok figyelmen kívül a problémákat, a nagyobb nézeteltéréseket; amennyiben lehetséges, próbáljátok ezeket megoldani. Ne álljatok meg a nagyobb akadályoknál, de ne is húzzátok feleslegesen egymás idejét! Ha valami aggasztó a számodra, vészjelzések villannak fel a párkapcsolatban, foglalkozzatok ezekkel a nehézségekkel, és tanácstalanság esetén mindenképp kérjetek segítséget, hogy jó döntést tudjatok hozni.

Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás