2024. 07. 13.

“Meggyógyulsz, csak idő kérdése” – a The Chosen egyik legmeghatóbb jelenete – VIDEÓ!

Jézus és ifjabb Jakab apostol párbeszéde gyógyulásról, a valódi egészségről és a tanúságtételről.

A The Chosen című sorozat 3. évadának egyik részében ifjabb Jakab apostol szólítja meg Jézust. A tanítványt nem sokkal a párbeszéd előtt a Mester a többiekhez hasonlóan elküldte Izrael egyik vidékére, hogy ott tegyen tanúságot róla. A többi apostolhoz hasonlóan Jakab is bizonytalan, de nem csak az motoszkál benne, hogy vajon alkalmas-e a arra, hogy emberek előtt beszéljen vagy hogy pontosan mit mondjon, ennél sokkal súlyosabb tényező aggasztja: nehezen tud mozogni. Kettejük párbeszéde a rendkívül népszerű sorozat egyik legfelemelőbb és egyben legmegrázóbb része lett. Maguk a film készítői is tisztában voltak ezzel, ezért ők maguk töltötték fel a YouTube-ra az ominózus jelenetet, amelyet már másfél millióan láttak szerte az egész világon. A legnagyobb videómegosztó portálon csak angol nyelven elérhető a jelenet, de a Chosen oldalán természetesen magyar szinkronnal/felirattal is megnézhető. 

hirdetés

Jakab: Mester, volna egy perced?
Jézus: Persze.
Jakab: Én… Bocsáss meg, néha nem könnyen jönnek a szavak.
Jézus: Megfontolt vagy. Ez nagyon jó tulajdonság.
Jakab: Kérdeznék valamit.
Jézus: Tessék.
Jakab: Meg tudjuk majd gyógyítani a betegeket és a bénákat. Igen.. ezt mondtad.
Jézus: Igen
Jakab: Akkor tehát én is képes leszek gyógyítani?
Jézus bólogat.
Jakab: Bocsáss meg… Csak nehéz ezt elképzelni az én állapotomban. amit nem gyógyítottál meg.
Jézus: Szeretnéd, ha megtenném?
Jakab: Igen, persze. Ha lehetséges.
Jézus: Te is láttad, hogy lehetséges.
Jakab: Akkor miért nem…
Jézus: Mert bízom benned
Jakab: Tessék?
Jézus: Ifjabb Jakab, drága ifjabb Jakab! Szeretném, ha most jól figyelnél rám, mert amit mondok, az érinti az eddigi életedet, és meghatározza a továbbit. Érted?
Jakab bizonytalanul bólint.
Jézus: Meg tudnálak gyógyítani, itt és most. És akkor lenne egy jó történeted. 
Jakab: Igen. Hogy csodákat teszel.
Jézus: Ez jó történet. De vannak már több tucatnyian, akik ezt mesélhetik. És lesznek még több százan. Több ezren. De gondolj a te történetedre, amit elmesélhetsz, főleg az elkövetkező úton, ha nem gyógyítalak meg! Arra, hogy elmondhatod, te ennek ellenére továbbra is dicséred Istent. Arra, hogy meg tudod mutatni, hogy más dolgok fontosabbak a testünknél. Meg tudod mutatni, hogy türelmesen vállalod a szenvedést a Földön, mert tudod, hogy utána az örökkévalóság jön, szenvedés nélkül. Nem mindenki tudja megérteni ezt. Mit gondolsz, Atyám és én hány emberben bízunk ennyire? Nem sokban.
Jakab: De a többiek annyival…
Jézus: Milyenek?
Jakab: Nem tudom. Erősebbek, jobbak ebben.
Jézus: Szeretlek, Jakab, de ezt többé nem akarom hallani.
Jakab: Tudom, hogy kimondani könnyű, ami Dávid zsoltárában áll, hogy “csodálatosan megalkottál engem”. De ettől nem könnyebb ezt elviselni. A többiek… Úgy érzem, nem vagyok más számukra, csak teher. 
Jézus: Teher?  Először is sokkal könnyebb elviselni a te lassú járásodat, mint Simon temperamentumát. Hidd el! Gyors vagy? Szép látvány az, ahogy jársz? Talán nem. De ezekkel a dolgokkal Atyánk nem törődik. Többet fogsz tenni értem, Jakab, mint amiről mások csak álmodnak. Sok embert kell meggyógyítani, hogy higgyen bennem. Vagy azért, mert a szívük annyira beteg. Ez rád nem igaz. És sokan azért gyógyulnak vagy nem gyógyulnak meg, mert az Atyának valamilyen terve van velük. Mi emlékszünk, mit mondott Jób. Az Úr adta, az Úr vette el…
Jakab és Jézus együtt: ….áldott legyen az Úr neve.
Jézus: És amikor elhagyod a Földet, és találkozol Atyáddal a mennyben, ahol szökkellsz majd, mint a szarvas, ahogy Ézsaiás ígéri, nagy lesz a te jutalmad. Így hát tarts ki még egy kicsit! És majd amikor rájössz, hogy a gyengeségedben találhatsz igazi erőt, és nagy dolgokat teszel a nevemben a gyengeség ellenére, az generációkra lesz hatással. Érted már?
Jakab: Igen. Köszönöm Mester.
Jézus: Egy ilyen ember másokat gyógyít. Ó, micsoda látvány! Alig várom, hogy miket fogsz mesélni. Sálom, fiam.
Jakab: Sálom.
Jézus: És Jakab! Ne feledd, meg fogsz gyógyulni, csak idő kérdése.
Jakab: Értem.
Jézus: Sálom, fiam

Maga a jelenet is gyönyörű, de a videó alatt lévő kommenteket is érdemes elolvasni: fantasztikus tanúságtételeket ismerhet meg az ember, olyan emberekről, akiket személyesen is érint a testi szenvedés, mégis dicsőítik Istent és az ő jóságát. A The Chosen című sorozatról több cikkben is írtunk, Habodász István korábbi írását ajánljuk most figyelmetekbe:

A Chosen című sorozat mélyebben érint meg, mint eddig bármi ehhez hasonló

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés