2024. 07. 10.

Tippek, hogy képviselni tudd a hitedet a munkahelyeden

A kollégáinkkal, főnökünkkel való kapcsolat fontos szerepet tölt be az életünkben, hiszen felnőtt életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Vajon hogyan vagyunk ott jelen, a viselkedésünk, hozzáállásunk alapján meg tudnák-e rólunk mondani munkatársaink, hogy hívők vagyunk? Íme néhány tipp, hogy képviselni tudd Jézust a munkahelyeden is!

1. Fogd vissza a panaszkodást, és kerüld a csúnya beszédet!

A panaszkodás nem feltétlen rossz dolog, például, amikor igazságtalanság történik, vagy valaki gonoszságot követ el, fontos, hogy rámutassunk ezekre, hogy kimondjuk az igazságot akkor is, amikor az népszerűtlen vagy kényelmetlen. Van, hogy szükségünk van arra, hogy kifejezzük belső elégedetlenségünket. De a panaszkodás rossz, ha szokássá válik, és ha pusztán azért történik, hogy rosszat mondhassunk. Nekünk is bosszantóvá válhat, azoknak pedig különösen, akiknek hallgatnia kell a panaszáradatunkat. Milyen környezetet, hangulatot szeretnénk magunk körül teremteni? Olyat, ami lehangol, amelyben mások nem szívesen tartózkodnak? Vagy olyat, ami felemel?

Épp ez érvényes a csúnya beszédre is; a gyerekeket ráneveljük arra, hogy szépen beszéljenek, de mintha ez a fontos szokás a keresztény felnőttek körében kevésbé lenne jelen, mintha nem tartanánk bűnnek a csúnya beszédet. A szavainknak valódi ereje van, nem egyszerű hangok, amik a szánkon kijönnek.

hirdetés

Isten a világot a szavainak erejével hívta életre, mi pedig az Ő képmására lettünk teremtve, így a mi szavainknak is ereje van, azok hatással vannak az emberekre.

A beszédünkkel megterhelhetjük mások lelkét, gyűlöletet és erőszakot is kelthetünk, sebeket okozhatunk. De ha úgy döntünk, akkor szavainkkal építhetünk és életet is adhatunk.

2. Bátoríts másokat!

Jól ismert pszichológiai tény, hogy a pozitív visszajelzéssel lényegesen jobban lehet motiválni az embereket, mint a negatívval, és ezt a vezetőknek különösen is érdemes gyakorlatba ültetnie. Azonban, még ha nem is felelsz másokért, te is biztathatod a munkatársaidat, ha csüggedtnek, elkeseredettnek látod őket, ez pedig nemcsak a munkahelyi, hanem a magánéleti nehézségek esetén is érvényes.

3. Imádkozz a munkatársaidért!

Nem kell ezt túl magyarázni; az imának ereje van! Ha nehéz valakivel, akkor azért imádkozz érte, ha pedig kedveled a munkatársad, jó kapcsolatot ápoltok, akkor azért!

4. Zárd le azokat a beszélgetéseket, ahol a pletykálkodás megy, vagy hagyd ott a beszélgetést!

“Ha valaki vallásosnak tartja magát, nyelvét azonban nem fékezi, hanem áltatja magát, annak vallásossága mit sem ér.” (Jakab 1,26)  A pletyka üres fecsegés, egy másik személy becsmérlése vagy kritizálása, a róla szóló rossz hírek terjesztése. A pletykálással egyértelműen rombolunk, és nem csak a szóban forgó személyt, hanem a hallgatóságot, a környezetünket és saját magunkat is. Ferenc pápa tavalyi magyarországi látogatása során egy vicces, ugyanakkor praktikus tanáccsal látott el mindannyiunkat: ha pletykálásra támadna kedvünk, inkább harapjuk el a nyelvünket! Ez is egy lehetséges megoldás, ahogy az is, hogy lezárjuk azt a beszélgetést, ahol már folyik a pletyka, vagy inkább be sem kapcsolódunk.

5. Érkezz időben!

Egyszer egy pap hívta fel a figyelmemet arra a ritkán tárgyalt hiányosságra, hogy ha késünk egy találkozóról, azzal lopjuk a másik ember értékes idejét. Uh, hát így már egész más fénybe kerül a késés! Vajon tisztelem-e annyira a másik embert, hogy nem lopom őt meg, hanem a megbeszélt időben ott vagyok? Ez ugyanúgy érvényes a munkába való beérés és a munkahelyi meetingek kapcsán is, nem beszélve arról, hogy a pontossággal a megbízhatóságomat is kifejezem.

6. Mosolyogj – mindenkire!

Emlékszem, egy korábbi munkahelyemen egyik kollégám egy reggelen úgy köszöntött: „szia, te mosolygós!” Meglepődtem ezen, mert egészen addig nem tudatosítottam magamban, hogy rajtam kívül nem mindenki vidáman köszönti az embereket. Öröm volt megtapasztalnom, hogy a mosolyomnak ereje van, hogy hatással van az emberekre. Sok szent fejezte ki, hogy

keresztényként mindig az örömet kell sugároznunk, hiszen Krisztust ismerve minden okunk megvan erre.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a nehéz napjainkon magunkra kéne erőltetni egy kényszeredett vigyort, inkább az a fontos, hogy az alap hozzáállásunkkal mit közvetítünk – reményt, derűt, örömet ? Ha igen, akkor jó úton járunk.

7. Egy-egy tárgy kifejező lehet

Egy keresztmedál a nyakadban, az íróasztalodnál egy kis imakártya… ne becsüld alá ezeknek a tárgyaknak az erejét! Miközben neked is segítenek abban, hogy a munkád közben arra koncentrálj, ami jó, igaz és szép, a Szentlélek által a hitre és Krisztusra emlékeztető tárgyak megérinthetik a munkatársaid szívét.

8. Mesélj magadról, légy nyitott!

Talán annak van a legnagyobb evangelizáló ereje, ha nyíltan, őszintén beszélünk az életünkről és a kapcsolatainkról.

Egy 25 éves fiatal fiú, aki ápolóként dolgozik, elmondta, hogy rendszeresen kifejezi munkatársainak azt, hogy mennyire várja, hogy szabadnapjain a feleségével és a kislányával lehessen. Az emberek meglepődnek azon, hogy nős, azon pedig még jobban, hogy boldog házasságban él, és nem szégyelli ezt kimondani. Az életmódja és hozzáállása azt mutatja munkatársai számára, hogy Krisztust követve valóban megtapasztalhatjuk a stabil, kielégítő családi élet áldásait. De éppígy evangelizáló erővel bírhat, ha a hétvégédről mesélve megemlíted munkatársaidnak, hogy szentmisén/istentiszteleten/imaesten voltál, és hogy ez mit jelentett számodra.

9. Mindent, amit teszel, Isten dicsőségére tedd!

…így a munkádat is! Imádkozz azért, hogy a munkáddal Isten országát építsd már itt a Földön! Hogy ebben a szemléletben teljen a napod, segítségedre lehet, ha munkakezdés előtt elmondod ezt a rövid fohászt: “Atyám! Buzdíts, erősíts, támogass munkám végzésében, hogy a munka, melyet Nevedben megkezdek, a Te dicsőségedre, nekem és embertársaimnak pedig megelégedésére és örömére váljék. Ámen.”

Ha ezeket a normákat, irányelveket törekszel betartani, a munkatársaid egy idő után hozzád fognak fordulni a kérdéseikkel, problémáikkal, és akkor már jó eséllyel nyitottabbak lesznek arra, hogy a keresztény hitről és Krisztusról halljanak.

Evangelizálni…de hogyan?

Lelkiség
hirdetés