2024. 06. 24.

3+1 dolog, amit jó lett volna tudnom, mielőtt anya leszek

„Mielőtt anya lettem, sosem gondoltam volna, mekkora luxus nyugodtan végigülni a vasárnapi szertartást. Azt sem gondoltam, hogy a világ összes ideje a kezemben van, amit imádkozásra fordíthatok.” Stibrányiné Harmati Dóri blogja az anyaságról.

  1. Az érzések nem jönnek automatikusan

Az első gyermekem születésekor még nem voltam anya. Technikailag már anya voltam, de lelkileg még nem. Azt hittem, a szülés után ez automatikusan megváltozik, de hosszú időnek el kellett telnie, mire lelkileg is anyává váltam. Most, hogy második gyermekem születésére készülök, a különbség egyértelmű. Már látom, mi vár rám a szülés után, és sokkal nagyobb izgalommal tölt el!

  1. Ha már nem vagy terhes, könnyebb lesz

Kilenc hónap alatt hozzá lehet szokni a terhesség korlátoltságához. Fizikailag és lelkileg is kimerítő időszak. Ebből a perspektívából jogosan töltheti el a kismamát a félelem: hogy fogom bírni? Számomra nagyon megnyugtató volt a felismerés: bírni fogom, mert már nem leszek terhes.

  1. Sokkal rosszabbul hangzik, mint ahogyan megéled

Amikor szülők arról panaszkodnak, hogy 2 órát aludtak éjjel, akkor nem túl vonzó a gyerekvállalás gondolata. Mióta anya vagyok, nekem is volt már részem pár meredek éjszakában. Ha elmeséltem, mindig sokkal rosszabbul hangzott, mint ahogyan utólag éreztem magamat. Kaptam hozzá erőt. Valahonnan mindig jött! Hiszem, hogy ezután is kapni fogok erőt a kihívásokhoz!

    +1 A hitéletedért küzdened kell

Mielőtt anya lettem, sosem gondoltam volna, mekkora luxus nyugodtan végigülni a vasárnapi szertartást. Azt sem gondoltam, hogy a világ összes ideje a kezemben van, amit imádkozásra fordíthatok. Most sokkal nagyobb küzdelmet jelent, hogy azt a kevés kis időmet hasznosan használjam fel. Takarítsak? Feküdjek le pihenni? Görgessem céltalanul az Instagramot? Vagy imádkozzak? Sajnos a sorrend is ehhez hasonló: az imádkozás vagy az ige olvasása nem jut az elsők között az eszembe.  Fáradt szülőként viszont hatalmas szükségem lenne a lelki táplálékra, arra, hogy egy kicsit gyermek tudjak lenni én is: Isten gyermeke. Talán ez a legnagyobb küzdelme egy szülőnek, amire érdemes felkészülni még a gyerekek születése előtt. Persze a küzdést nem lehet megspórolni, de jó tudni róla, hogy nem lesz minden ugyanolyan könnyű vagy egyértelmű, mint azelőtt.

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Blog Harmati Dóra
hirdetés