2024. 04. 29.

5 ok, amiért az egyházi esküvő nekünk fontosabb, mint a polgári

Egyre izgatottabbak vagyunk a vőlegényemmel, hiszen nyár végén összeházasodunk. Vannak, akik meglepődnek, hogy a polgári szertartást minél gyorsabban és egyszerűbben szeretnénk „lerendezni”, és a nagy napunkon csak az egyházi esküvőre fókuszálni.
Íme 5 ok, amiért így van ez bennünk – és azt hiszem, sok más keresztény párban.

  1. Mert nemcsak egymással, de Istennel is szövetséget kötünk

Ez a legfontosabb. Mi nemcsak Isten színe előtt, hanem Istennel is szeretnénk szövetséget kötni. Szeretnénk behívni Őt még jobban a kapcsolatunkba – bár hisszük, hogy eddig is a része volt – , és tudni azt, hogy Ő mindvégig velünk lesz. Ez nemcsak egy névleges dolog, hanem gyakorlat, a mindennapi életünk része. Bízhatunk Benne, támaszkodhatunk Rá, kérhetjük a tanácsait, a bölcsességét, az áldását. A karjaiba futhatunk, ha baj érne, és Neki adhatunk hálát, ha örömünk van. „A hármas fonál nem szakad el egyhamar.” (Préd 4,12)

A menyasszony-vőlegény esküvője ráadásul gyönyörű előképe annak, ahogy Krisztus készül a menyasszonyal, az Egyházzal való örök szövetségre. „Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, felkészült menyasszonya, és megadatott neki, hogy felöltözzék fényes, tiszta gyolcsba: ez a gyolcs a szentek igaz cselekedeteit jelenti. (…) Boldogok, akik hivatalosak a Bárány menyegzőjének vacsorájára!” (Jel 19,7-9)

  1. Mert beismerjük, hogy egyedül kevesek lennénk

Vakmerőnek tartom azokat az embereket, akik pusztán emberi döntésre alapozva kötnek házasságot egy életre. Honnan tudják vajon, hogy lesz elég erejük megvívni minden harcot, kiállni minden próbát, ami a házasságukat éri? Merthogy a viharok jönni fognak, ez alól nem kivétel egy házasság sem – és ezt nem én mondom, hanem olyanok, akik több évtizede élnek házasként. De egyáltalán nem mindegy a vihar idején, hogy homokra vagy kősziklára építettük a házunkat. Nekem meggyőződésem, hogy Istennel minden probléma áthidalható, Ő képes egymás felé fordítani a szívünket majd akkor is, amikor elhidegülnénk egymástól vagy haragudnánk egymásra.

hirdetés

Nem mindegy, hogy a másiktól várjuk a boldogságot, vagy a végtelenül szerető, kegyelmes Istenünktől, akiből a szeretet felénk soha el nem fogy.

  1. Mert dicsőíthetjük azt, Aki megalkotott

Egy egyházi esküvőn szerintem fantasztikus dolog, hogy nemcsak rólunk, a házasodni készülő párról szól, hanem az Atyáról is. Ő minden jónak a forrása:

Neki köszönhetjük az életünket és egymást.

Mi szeretnénk több dicsőítő dalt is énekelni az esküvőnkön, nem azért, mert ez egy szép szokás, hanem mert csordultig van a szívünk hálával, hogy elvezetett minket oda, hogy új szintre léphet a kapcsolatunk, új fejezet kezdődhet az életünkben. Azt hiszem, az, hogy nemcsak magunkat ünnepeljük, hanem a Teremtőnket is, megtanít arra is, hogy ne csak rólunk szóljon a szövetségünk, hanem merjünk gyümölcsöt teremni mások életében. Szeretnénk, ha nem csak befelé figyelnénk a házasságunkban (ami persze elengedhetetlen), hanem kifelé is. Észrevenni azokat, akiknek épp szüksége van szeretetre, bátorításra, vendégül látni embereket, együtt szolgálni.

  1. Mert itt is megtapasztalhatjuk az ima erejét

Sokat jelent, hogy a lelkész, aki összead minket, nemcsak az eskü szövegét mondatja el velünk – ahogy egy anyakönyvvezető tenné – hanem imádkozik is értünk, a kapcsolatunkért. Néha mind hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy elfelejtjük, mekkora ereje van az imának, a kimondott szavaknak. Ezek a szavak, amelyeket Istennek mondunk, nemcsak a plafonig érnek el, hanem fel, egészen a Mennybe. A lelkészünk által kimondott imádság nemcsak egy biztonságérzetet adó áldás, ami „jól jön”, hanem valódi kapcsolat az élő Istennel.

Ahogy az esküvőnk egyik fénypontja lesz az ima, ugyanúgy a házasságunknak is fontos része kell, hogy legyen. Több idős keresztény házaspártól hallottam már, hogy ami ennyi éven át megtartotta őket, az a közös ima volt. Ez egyik legintimebb, legszebb része egy kapcsolatnak, amit csak el tudunk képzelni. Újra és újra megtart, megerősít, felemel.

  1. Mert a családunk, barátaink is hallják az igazságot

Az esküvőnkön olyan vendégek is részt vesznek, akik nem hívők. Valahogy különös öröm van bennünk, hogy Ők is hallhatnak Jézusról és arról, hogy milyen sokat köszönhetünk Neki. Nem kizárt, hogy az evangéliumot is belecsempészi a lelkész a beszédébe, ami szintén óriási dolog, és talán valakinek éppen aznap érinti meg a szívét. Nem az a pár vagyunk, akik meg akarnánk téríteni erőszakos módon bárkit, de az esküvőnk egy jó lehetőség arra, hogy azok is halljanak az igazságról, akik eddig elzárkóztak tőle. Emellett pedig az a vágyunk, hogy az egész életünkkel tegyünk tanúságot Isten szeretetéről és megváltásáról – külön-külön és együtt is.

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés