2024. 04. 17.

8 tipp, hogy kitarts a tanév végéig

A tanév már jó ideje tart, de a vége még mindig messzinek tűnhet. Akár gimnazista vagy egyetemista légy, valószínűleg már fogyatkozóban van az energiád, könnyebben válsz frusztrálttá és keresned kell a motivációt. A jó idő és hosszabb napok beköszöntével ráadásul még nehezebb koncentrálni és összeszedni magad. Íme 8 jótanács, amelyek által új lendületet nyerhetsz!

Még nagyjából két hónapon át kell kitartani a tanulásban a nyári szünet beköszöntéig. Ez az időszak nem csak a diákoknak, hanem sokszor a szülőknek is nehéz, úgyhogy a következő tanácsok akkor is hasznodra válhatnak, ha te már nem tanulsz, de gyermeked igen:

1. Tervezz be kirándulásokat, szórakoztató programokat, vagy egyszerűen pihenj!

Bátorság kell ahhoz, hogy igent mondj a pihenésre és a játékra egy olyan világban, ahol a kimerültség státuszszimbólum” – mondja Brené Brown kutató, író, és sajnos nagyon igaza van. A tanulás mellett fontos, hogy időt hagyj a kikapcsolódásra, feltöltődésre is; tervezz be például kirándulásokat, múzeumlátogatást, menj el egy színházi előadásra, vagy tarts a barátaiddal, családoddal pikniket egy parkban! Ha van mit várni, minek örülni, az elviselhetőbbé teszi a tanulós napokat.

hirdetés

2. Visszaszámlálás

Az iskola, egyetem utolsó hónapjait alakítsd “visszaszámlálós ünneppé”! Készíthetsz akár egy naptárat, amelyben különböző mérföldköveket jelölsz meg, például, hogy “már csak 10 matek óra van hátra!”, vagy “már csak 3 beadandót kell leadnom!”. Gyorsabban telik az idő, ha játékossá alakítod a hátralévő időszakot.

3. Hozz változatosságot a napi rutinodba!

Rázd fel kicsit a dolgokat azzal, hogy változatosságot viszel a napi rutinodba! A napsütötte napokon próbálj meg a szabadban tanulni, alakíts ki egy hangulatos olvasósarkot a csendes időtöltéshez, vagy tarts tematikus vacsoraestet, ahol különböző kultúrákból vagy korszakokból származó ételeket főzöl. Egy kis változatossággal a mindennapok kevésbé tűnnek majd monotonnak.

4. Jutalmazd a mérföldköveket!

Tűzz ki elérhető célokat a hátralévő iskolai időre vagy a szorgalmi időszak végére és a vizsgaidőszakra, ha pedig sikerül elérni azokat, jutalmazd meg magad! Legyen szó egy nagy projekt befejezéséről, sikeres vizsgáról, vagy egyszerűen csak egy nehéz hét átvészeléséről, ünnepeld meg az elért eredményeket valamilyen különleges élménnyel vagy tevékenységgel a kemény munka jutalmaként!

5. Kerüld az időrabló tevékenységeket!

Valószínűleg már így is azt érzed, hogy nincs elég időd a tanulásra, és nem is látod át egyelőre, hogy fogsz a feladataid végére érni. A telefonunk, bár segíthet a kikapcsolódásban, sajnos könnyen be tud minket szippantani, és észre sem vesszük, mennyi ideig ott tudunk ragadni a képernyő előtt. Bármi is legyen a te időrabló tevékenységed (közösségi média, videójáték, sorozatnézés, stb.), állíts fel időkorlátokat! Nem kell teljesen megvonnod magadtól ezeket a tevékenységeket, de ne hagyd, hogy túl sok időt vegyenek el tőled. Tölts le a telefonodra és laptopodra olyan alkalmazásokat, amelyek segítenek a koncentrálásban és a tanulásban való haladásban!

6. Határok kijelölése

A legtöbb fiatal sok mindennel zsonglőrködik… a tanulás mellett ott van még az egyetemi élet, a sport, a közösség, a családi kötelezettségek, és talán még a munka is. Egy húzósabb időszakban fontos a prioritásokat meghatározni és előre tervezni, hogy az életed különböző területei valóban a megfelelő hangsúlyt kapják – és később ne azon bánkódj, hogy miért egy olyan tevékenységgel töltötted az idődet, ami helyett lett volna fontosabb dolgod.

7. Kérj segítséget!

Ha nem megy a tanulás, ha teljesen el vagy keseredve, kérj segítséget! Legyen helye annak is, hogy a kihívásokat, csalódásokat meg tudd osztani másokkal, és próbáljatok közösen megoldásokat találni!

8. Mondj el egy imát!

Az Egyházban sok-sok olyan szent van, akihez bármikor fordulhatunk egy kis bátorításért és útmutatásért. Kérd a közbenjárást Copertinói Szent Józsefnek, aki bukdácsoló diákként a tanulók védőszentje lett, vagy Aquinói Szent Tamásnak, aki szintén a tanulás egyik védőszentje, és remélhetőleg máris kevésbé fogod frusztráltnak érezni magad!

Nem csak a kávé, az ima is sokat segíthet vizsgaidőszak idején!

Forrás: aleteia.org

Fordította: Fekete Ági

Életmód Lelkiség
hirdetés