2023. 03. 21.

#csakegygondolat – Apró gesztusok Istentől

Ha épp rohanós időszakot élsz, és el vagy keseredve, hogy nem jut annyi időd, energiád az imádságra, mint korábban, ez a rövid történet neked szól.

Élethelyzetemből fakadóan viszonylag kevés az az idő, amit kizárólagosan, mélyen Istennel tudok tölteni. Nemrég a közösségünkben felmerült a kérdés, hogyan „lopjuk” az időt az imádságra, hiszen mindnyájan hasonló cipőben járunk: kisgyermekeket nevelünk, kevés a szabadidőnk. Ahogy a válaszon gondolkodtam, be kellett látnom, hogy

bár célzottan imádságra nem túl sok időm jut, Istenhez közel töltöm a mindennapjaimat.

Pár hete fedeztem fel, hogy egy év kihagyás után ismét virágzik a karácsonyi kaktuszom. Ez azért olyan nagy szó, mert hosszú évekig semmilyen szobanövényt nem tudtam hosszú távon életben tartani, nemhogy virágzásra bírni. Aztán jött a karácsonyi kaktusz, ami szépen nyílt, persze sosem karácsonykor. Néhány éve csatlakozott hozzá egy orchidea is, ami minden tudatos gondoskodás nélkül évente kivirágzik. Idén pedig már a hatalmas vitorlavirágom is beállt a sorba.

Teljesen lenyűgözött ez a felismerés a hétköznapi tevékenységeim közben. Nem mondanám, hogy imádkoztam, a szimbolikus helyzet mégis mélyebb jelentést hordozott számomra. Letelepedtünk, megtaláltuk az otthonunk, és idén végre én is kezdtem azt érezni, hogy igazán jó helyen vagyok. Megvan a napfény, a víz, a jó táptalaj, ahol én is elkezdhetek virágozni, ahogy a szobanövényeim. Mélyen megérintett ez a felismerés, mert úgy éreztem, ez egy apró gesztus, egy kis figyelmesség Istentől nekem. Ez a gondolatmenet felért egy imádsággal, hiszen kapcsolatba léptem az Úrral, szót váltottunk egymással, és

megerősített, hogy azon a helyen vagyok, ahol Ő látni akar most engem.

Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy az imádság, az elcsendesedés haszontalan lenne. Sőt! Kifejezetten fontos, és az igazi fejlődés, a nagy utak Istennel az imádságon keresztül járhatók be. De lehet olyan szakasza az életünknek, amikor ez nehezen kivitelezhető, Istennel mégis kapcsolatban lehet maradni ilyenkor is.

 

Kép:  Maren Winter | Dreamstime.com

#csakegygondolat Lábánné Hollai Katalin
hirdetés