2022. 03. 11.

Mit tegyek, ha a barátaim nem fogadják el az értékrendemet?

A barátaink véleménye sokszor kihat a döntéseinkre is. Azonban mi van akkor, ha a hitbeli meggyőződésünket, az ebből következő döntéseinket kritizálják? Hallgassunk rájuk?

Barátaink nagy hatással tudnak lenni az életünkre, sajnos sokszor inkább rosszat jelent ez, mint jót. Természetes, hogy szívesen töltünk időt olyan emberekkel, akik valamit megtestesítenek abból, akivé válni szeretnénk. Felnézünk rájuk, hasonlóan népszerűvé, stílusossá, humorossá szeretnénk válni mi is, így szívesen töltünk időt ezeknek az embereknek a társaságában. 

Természetesen egy idő után akadnak nézeteltérések is, melyek megmérik annak az adott barátságnak a tartósságát, mélységét. Van-e több ebben az emberi kapcsolatban? Vagy csak felszínes barátság? 

A közös értékrend meg tud erősíteni egy barátságot, hiszen szívesebben töltünk időt olyanok a társaságában, akikkel azonos alapokat vallunk magunkénak. De mi van akkor, ha a jó barátok nem vallanak közös meggyőződést magukénak?

Hogy konkretizáljam: mi van, ha számunkra fontos a házasság előtti tisztaság (azaz a szex helyét a házasságban képzeljük el), de barátaink ezért kinevetnek, sőt, csúfolnak minket? Mivel minden szituáció más, így csak szempontokat fogok említeni, melyeket érdemes átgondolni egy ilyen helyzetben. 

Nem mások élik a te életedet

Azt gondolom, semmiképpen sem szabad feladnunk meggyőződésünket csak azért, mert másoknak az nem tetszik. A mi életünket mi éljük: annak összes hibájával, nehézségével, örömével együtt. Ha barátaink véleménye miatt olyan szituációban találjuk magunkat, mely számunkra kellemetlen, azon nem a tanácsot osztogatók fognak évekkel később is bánkódni, hanem mi. 

Mennyire igaz a barátságunk?

Egy igaz barát elmondja, ha valamivel nem ért egyet, de nem teszi pokollá az életünket miatta. Nem aláz meg, nem gúnyol ki. Nagy különbség. Téged hogy érnek a másik fél megjegyzései? Úgy érzed, bár nehezen, de el tudják fogadni ezt a döntésedet, vagy leforrázva, megalázva érzed magad? Érdemes végiggondolnod, hogy mennyire működhet hosszútávon a barátságotok, mert a kölcsönös tiszteletet és szeretetet nem lehet kispórolni! Ezek nélkül nem létezik igaz barátság.

Az igaz barátok melletted állnak

Nem gondolom, hogy csak olyan emberekkel lehetünk barátok, akik ugyanazt gondolják mindenben, mint mi. Azonban ha úgy érzed, hogy senki sem ért meg téged, akkor érdemes keresned olyan barátokat, akiknek hasonló a gondolkozásuk. Egy barátságnak nem szabadna arról szólnia, hogy szenvedünk benne. A támogatásról, közös élményekről, őszinte beszélgetésekről szól egy ilyen emberi kapcsolat, nincs helye benne a cikizésnek, alázásnak. Merj kilépni a káros baráti kapcsolatokból és vedd körbe magadat olyan emberekkel, akikkel egymás mellett fejlődni tudtok, és átsegítitek a másikat életének nehéz időszakain is. 

 

Borítókép: Thedreamstock | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

1 Komment

 • Válasz F 2022. 03. 12. 10:35

  A közös értékrend elengedhetetlen feltétele a barátságnak (is).
  Én is beleestem ebbe a hibába, hogy azt mondtam valakire, hogy “igaz, hogy nem hisz Istenben, és nem is viselkedik keresztényként, de sokmindenben egyetértünk, és jó barátok vagyunk.” Aztán egyszercsak azt tapasztaltam, hogy ellenem fordul, visszaélve a barátként tudomására jutott bizalmas információkkal. És büszke volt rá, hogy átvert egy hülye, visszamaradott, babonás fideszest. Úgy gondolta, hogy ezzel ő jót cselekedett! És nem egyszer és nem kétszer jártam így.
  Szóval, akiknek más az értékrendjük, azokkal nem érdemes barátkozni. (Párkapcsolatról meg nem is beszélve)
  Persze ez nem jelenti azt, hogy aki azt mondja magáról, hogy “én keresztény vagyok”, annak automatikusan helyes az értékrendje. Főleg nem ma, amikor már az Egyházat is elérte ez a liberális felfordulás.
  És mi van akkor, ha adott egy régi barátság, és az egyik fél értékrendje idővel megváltozik? Hát, az sajnos előfordul. Akkor azzal a barátság is megszűnik. Csak hogy egy példát mondjak, amikor volt ez a láv-iz-láv őrület, én az összes szivárványos profilkép-keretű ismerősömmel töröltem az ismeretséget, köztük olyanokkal is, akikkel 10+ éve barátok voltunk. És aki rákérdezett, annak elmondtam, hogy “bocsi, de ezzel számomra vállalhatatlan lettél”