2021. 02. 07.

Semmi nem utal arra, hogy a COVID elleni védőoltás meddőséget okozna

Az egész világ a vírus terjedésének megállításán és a védettség mihamarabbi elérésén dolgozik. A vakcinák megjelenésével találgatások, pontatlanságok, félreértések keltek szárnyra és nagyon örülök, hogy vannak olyanok, akik nem nyugszanak bele a hallott vagy olvasott véleményekbe.

A 777blog podcast adásában beszélgettünk a védőoltásokról és említettem egy orvostól hallott információmorzsát, amely a Pfizer-BioNTech vakcina esetleges meddőséget okozó mellékhatásáról szólt.

Nagyon köszönöm kedves ismerősöm, Tihanyi Dóra levelét és szakmai okfejtését.


„Semmi nem utal arra, hogy a COVID elleni védőoltás meddőséget okozna

Az egészségügyi információk tengerén nehéz az eligazodás. Szerencsére magyarul is sok hiteles forrásból tájékozódhatunk, de nem könnyű megítélni, hogy melyik hírnél érdemes rászánni az időt, hogy alaposabban is utánajárjunk az olvasott/hallott információknak. A Kettőskereszt podcast védőoltásokról szóló adásában merült fel, hogy vajon meddőséget okozhatnak-e a COVID elleni védőoltások, és Gergő atya biztatott mindenkit az alapos tájékozódásra. Tanácsát megfogadva körbejártam a témát, remélve, hogy spórolhatok nektek egy kis időt ezzel az összefoglalóval.

hirdetés

Semmilyen tudományos adat nem utal arra, hogy a COVID elleni védőoltás meddőséget okozna.

A hír azért kezdett terjedni, mert a koronavírus tüskefehérjéje és a méhlepényben található egyik fontos fehérje egy kis szakaszon hasonlít egymásra.

Ez igaz. Viszont a közösségi médiában terjedő álhír szerint, ha a tüskefehérje ellen kialakul az immunitás, félő, hogy az immunrendszer a méhlepény fehérjéje ellen is immunválaszt alakít majd ki, vagyis elpusztítja a fehérjét tartalmazó sejteket. Ez viszont nem igaz. Egy amerikai infektológus szerint a két fehérje hasonlósága akkora, mint két telefonszámé, ha mindkettőben szerepel a 7-es számjegy. Ahogy nem áll fönt annak a veszélye, hogy emiatt a hasonlóság miatt véletlenül a másik számra kapcsol a telefonközpont, arra sincs valódi esély, hogy az immunrendszerünk  összekeveri a két fehérjét.

Tudjuk, hogy az immunitás nemcsak a védőoltás hatására alakul ki, hanem azoknál is, akik átestek a fertőzésen. Több mint 44 000 esetet regisztráltak, amikor terhes kismama kapta el a koronavírus-fertőzést, és nem írtak le olyan esetet, ahol a méhlepénnyel szemben immunreakció alakult volna ki. A Pfizer-BioNTech vakcina klinikai vizsgálatában 12 baba fogant olyan nőknél, akik a vakcinát kapták meg, és 11 azoknál, akik placebo-t kaptak. A vakcinát kapó anyukák között nem történt vetélés. Mára több tízmillió ember kapott már COVID elleni védőoltást, azóta sem figyeltek meg meddőséget mellékhatásként.

A magyar nyelvű egészségüggyel foglalkozó honlapokon érdemes ezt a pecsétet keresni:

Illetve itt találtok egy listát is hiteles egészségügyi információkat nyújtó weboldalakról: https://e-kommando.hu/hiteles-weboldalak/.”

Tihanyi Dóra (info-bionikus mérnök)

További olvasnivalók a témában:

https://hvg.hu/itthon/20201229_Kemenesi_Gabor_Covid_vakcina_tevhitek

https://www.intima.hu/intim-magazin/koronavirus-jarvany/meddoseg-terhesseg-vakcinacio-tenyek-roviden

Források:

https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210112/why-covid-vaccines-are-falsely-linked-to-infertility

https://www.forbes.com/sites/ninashapiro/2021/12/27/the-covid-19-vaccine-does-not-cause-infertility-heres-why-people-think-it-does/?sh=57ab460c68f5

https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/12/14/fact-check-no-evidence-covid-19-vaccine-causes-infertility-women/3884328001/

Borítókép - Fotó: Milkos | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

1 Komment

  • Válasz F 2021. 02. 11. 19:42

    Semmi nem utal arra? De igen.
    Az az elképesztően lehengerlő, hazug és alattomos kampány, amellyel tavaly a vírustól való rettegést és a bezárkózást, majd most az oltást erőltetik, már önmagában elég ok arra, hogy az ember gyanakodjék, és még a kérdéseket se higgye el.
    Akkor azt mondták, hogy két hétig kell kibírni. Hazudtak. Most miért mondanának igazat?
    .
    Lehet, hogy nem okoz meddőséget, és valószínűleg nincsenek benne nanorobotok sem, de ettől függetlenül én nem szeretném, hogy rajtam kísérletezzenek.
    .
    És roppant unalmasnak tartom, hogy ez az oltáspropaganda folyik már a csapból is, lassan mindegy lesz, hogy az ember a 888-at, a 444-et vagy a 777-et nyitja meg, mert mindegyiken ugyanaz olvasható: oltassuk be magunkat, különben miattunk hal meg a nagymama, és miattunk nem lehet feloldani a korlátozásokat.
    .
    Nem a koronavírustól kell félni, hanem a közösségi médiától, a tech-cégektől, a WHO-tól, a Kínai Kommunista Párttól, és az agyba elektródákat ültetgető Elon Musktól. És ezek ellen semmilyen oltás nem véd.