2021. 01. 22.

Te tökéletes életet élsz?

Milyen a tökéletes élet? Ez azt jelenti, hogy akkor igazán boldogok vagyunk? És mi tesz minket boldoggá? A céljaink megvalósulása? A ház, a nyaraló, a kocsi, a gyerekek, a jófej barátok, a konfliktusmentes élet?

Te mitől várod a boldogságot? Most, ha megállsz egy pillanatra, gondold végig, hogy mi az a dolog, ami éppen hiányzik a boldogságodhoz? Egy konfliktus elsimulása? A nagy Ő megtalálása? Kockás has? Új telefon?

Az elmúlt hetekben arra lettem késztetve, hogy átgondoljam ezt a kérdést. Észrevettem magamon, hogy tervezgetem a „tökéletes életemet.” Amikor minden stimmel, minden megvan. Csakhogy, ha innen közelítjük meg a boldogságot, akkor sosem leszünk elégedettek. Valami mindig hiányozni fog.

Az életünk sosem lehet tökéletes. 

Nem lesznek tökéletesek a rokonaink, a baráti kapcsolataink, mindig lesz valami, ami hiányzik, amire nem lesz pénzünk, ami után sóvárgunk. Mindig lesznek konfliktusok, olyan emberek, akikkel nem pendülünk egy húron, vagy akik nagyon megnehezítik azt, hogy Isten szeretetével tekintsünk rájuk. Elrontott értekezletek, elcsúszott határidők, dugóban ácsorgás munkába menet. Hiába szeretnénk, nem fogjuk tudni tökéletesen nevelni a gyerekeinket sem. Mert az élet ilyen: tökéletlen és bűnös, amilyenek mi vagyunk.

hirdetés

Olyan nem lesz, hogy „na most mindent megoldottunk, most lett teljes az életünk, és most vagyunk tökéletesen boldogok”. 

Ha a külső dolgoktól várjuk a boldogságot, akkor sosem találjuk meg. Mert valami mindig hiányozni fog. A lényeg bennünk van, a mi hozzáállásunkban. Abban, hogy hogyan tudunk minden egyes napot hálával megélni, és a legtöbbet kihozni a legrosszabból is.

Jézus sosem a mi kis földi környezetünk tökéletesítéséről beszélt. Ő mindig a lelkünkre helyezte a hangsúlyt. 

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.” (Mt 6,19-21)

Ha kinyitod a Bibliádat, akkor láthatod, hogy nem sokkal ezután Jézus Isten gondviseléséről beszél. Ezeket a verseket sokan ismerjük:

„Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” ( Mt 6,33-34)

Jézus arra hív minket, hogy ne a földi mértékek határozzák meg azt, hogy mennyire tökéletes az életünk. Keressük a maradandót, azt, ami Istentől jön és a halálunk után is értékként fog ragyogni. 

Borítókép: Pavel Ivanov | Dreamstime.com
Blog Harmati Dóra
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2021. 01. 23. 01:20

    “nagyon megnehezítik azt, hogy Isten szeretetével tekintsünk rájuk.” Nagyon szép gondolat, de ne legyenek illúzióink a téren,hogy valaha is sikerülhet ezt elérni. Logikailag sem helyes a gondolat,hiszen ha birtokolnánk Isten szeretetét,senki nem tudná megnehezíteni a dolgunkat. (Persze értem mire célzott)
    Nem tudunk tökéletesen boldogok lenni,aki erre vágyik annak betépve kell lennie állandóan.
    “Ha a külső dolgoktól várjuk a boldogságot, akkor sosem találjuk meg. Mert valami mindig hiányozni fog. A lényeg bennünk van, a mi hozzáállásunkban.” Ez zseniális. Kis milliószor írtam már ezt le.Ez a gondolat köpenyt nagyon sok mindenre rá lehet teríteni. Alkalmazni lehet még Isten tervére és akaratára is. Ha ezt tudatosítjuk magunkban az nem Isten tagadás,csupán észre vesszük magunkat is. Ahelyett, hogy mindig,mindenben egy külső dolgot látnánk, talán jobban észre kellene vennünk magunkat és ha észre vesszük,akkor már picit befolyásolni is tudjuk.
    “Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön,” Mit nevezünk kincsnek? Tudomásul kell venni azt a tényt,hogy a földön élve vannak bizonyos szükségleteink, amiket kénytelenek vagyunk kielégíteni. Nem csak azért,hogy vegetáljunk,hanem azért is,hogy valamelyest jobban érezzük magunkat. Tehát nem a kincsek gyűjtésével van baj,hanem annak módjával és mennyiségével. Persze azt megtanítani a következő generációnak,hogy ne más kárára gyűjtögessünk,hatalmas bölcsességet igényel. Ismétlem: ha a kincs nagy vagyont jelent,ne gyűjtögessük,de kinek mi és mennyi a nagy vagyon? Természetesen az alsó és a felső szint kincseit nem lehet egy lapon emlegetni mert nem kompatibilisek egymással. 🙂
    “Keressétek először Isten országát és az ő igazságát” Érdekes feladat, Isten igazságát fel nem foghatjuk és meg nem érthetjük,mert az Ő igazsága nem a mi igazságunk. A miénk tele van emberi ….. (hogy is írjam?)..hibával.
    Mi az isteni igazságnak még a töredékét sem fogjuk fel.Ezzel nem lenézem az embert, de az tény,hogy annyi sérülésünk van,hogy azon keresztül kizárt tisztán látni.
    A második idézet fantasztikus,nagy kár,hogy csak karnyújtásnyira alkalmazzuk.