2020. 11. 26.

Adventi kedvesek – ZENE

Adventus Domini – az Úr eljövetele. Várakozás, előkészület karácsonyra, az öreg esték időszaka, amikor jobb esetben is csak fél ötig van világos. Adventi naptárt és adventi koszorút készítünk vagy veszünk, visszaszámolunk, egyre rövidülnek a napok karácsony felé. 

Ebben a sötét, fagyos hónapban lelkünknek még inkább szüksége van az éneklésre, a zenére. Advent időszaka azonban – zenei értelemben – nem bővölködik grandiózus alkotásokban. Tovább megyek, alig ismer az ember kifejezetten adventi – és nem karácsonyi – énekeket. Így akár el is intézhetnénk a dolgot egy kézlegyintéssel, hogy nincsenek is adventi énekek. A helyzet azonban ennél árnyaltabb, mutatom az adventi repertoárt!  

A Református Énekeskönyv az Ünnepi fohászkodások között mindössze egy kifejezetten adventi éneket tartalmaz: a 181. dicséretet; Jer áldott vendég, várunk tégedet. Önálló dallama nincs, a 39. zsoltár – Magamban elvégezém és mondám – dallamára éneklendő. 

Jer, áldott vendég, várunk tégedet,

Tisztítjuk a te útadat,

Egyengetjük a te ösvényedet:

Mutasd meg nálunk magadat! 

Erős hittel szívünkbe fogadunk,

Állandó szállást ott adunk. 

Azonban, ha folytatjuk a keresgélést, Az Ige testet öltéséről részben további adventi énekeket is találunk. Ezek a Református Énekeskönyv 301. – 313. számú énekei. Új világosság jelenék (301.), Ó, népeknek Megváltója (302.), Jöjj, népek Megváltója (303.), Kapuk, emelkedjetek (304.), Álmélkodással csudáljuk (305.), Kegyes lelkek, az Urat dicsérjétek (306.), Dícséretet mond nyelve mindennek (307.), Igaz Isten, ígéretedben (308.), Mennyei Ige, jelenél (309.), Küldé az Úr Isten (310.), Szent Ézsaiás így ír Krisztusnak (311.), Várj, ember szíve készen (312.), Dícsérd Istent, keresztyénség (313.). 

Számomra a Várj, ember szíve készen a legkedvesebb; egyrészt advent lényegét oly frappánsan megfogalmazó szövege, másrészt gyönyörű, önálló dallama miatt. A felsorolt énekek egy része ugyanis nem rendelkezik önálló dallammal, szövegük zsoltárok és dicséretek dallamára énekelhető. 

Várj, ember szíve készen!

Mert jő a Hős, az Úr,

Ki üdvösséged lészen

Szent győztes harcosúl,

Fényt, éltet hozva jő,

Megtört az ősi átok:

Kit vágyakozva vártok,

Betér hozzátok Ő. 

Aki pedig korban hozzánk közelebbi, könnyebben énekelhető adventi énekre vágyik, annak az Adventi hírnök: friss fenyőág kezdetű dalt ajánlom figyelmébe. Az eredetileg Heinrich Rohr által komponált dallamra Maria Ferschl írt szöveget 1954 – ben Wir sagen euch an den lieben Advent címmel, melynek magyar fordítását Hamar Istvánnak köszönhetjük. Létezik egy kétszólamú feldolgozása is Lisznyai Gábor jóvoltából, így akár duettként, akár kisebb kórussal is megszólaltatható. Saját tapasztalatból állítom: diákjaim, kollégáim és barátaim is szeretik mind az egy, mind a kétszólamú változatot. 

Idén kivételesen nem kórusénekléshez, zenehallgatáshoz vagy otthoni énekléshez viszont annál inkább ajánlom Kodály Zoltán: Adventi ének című, vegyeskarra írt kórusművét. Veni, Veni Emmanuel… ismerős, ugye? 

Vasárnap kezdődik advent időszaka. Van még hely a zenei naptáradban? 

Baracs Róbert

Borítókép: Unsplash
Blog Zenék
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás