2020. 08. 02.

#csakegygondolat – Mind szexuálisan sérültek vagyunk

A szexualitásról alkotott képünk teljesen félrecsúszott. Akár hajlandóak vagyunk beismerni, akár nem. 

A napokban azokon a tanúságtételeken gondolkoztam, melyeket az évek során kaptunk olvasóinktól. Rengeteg vallomás és tanúságtétel érkezett olyan emberektől, akik a cikkeink hatására megszabadultak a pornótól való függéstől. Nem véletlen az sem, hogy ez az a keresőszó, amivel a legtöbben találnak ránk. 

Ez egy olyan téma, ami annál nagyobb sérüléseket okoz az emberekben, minél inkább tabuként kezeljük. Pedig valahol mind találkozunk a szexualitás elferdült formáival, és ez a saját életünket, gondolkozásunkat is befolyásolja, és olyan tettekhez vezet, melyekből rengeteg sebünk származik. „Mind szexuálisan sérültek vagyunk” – olvastam egy fiatal lányoknak szóló könyvben, és ez a mondat beleégett a lelkembe. Hiszen mennyi sláger szól arról, hogy a nőket és a szexet tárgyiasítják. Mennyi film sugallja azt nekünk, hogy aki nem fekszik le a másikkal már az első randin, az bolond. Mennyi magazin van, amiben a szerelemről és a párkapcsolatokról szóló rész gyakorlatilag csak a szexről szól, mintha egy kapcsolat másból sem állna. 

hirdetés

Nem kell pornót néznünk ahhoz, hogy megtaláljanak ezek a képek, és ezek a tévképzetek. Valahol mind megsérülünk, hiszen nem tudunk úgy sétálni a városban, hogy egy félmeztelen nő ne ugorjon a képünkbe.

Ezzel arra akarom rávezetni kedves olvasómat, hogy a környezetünk kicsit sem segít nekünk abban, hogy helyes képet kapjunk a szexualitásról. Beszélnünk kell róla, de nem így. Azzal a tisztelettel kéne hozzáállnunk, amit ez a téma megérdemel.

Első lépésként vegyük észre, hogy igenis befolyásol minket a környezetünk. Ha ezt megértettük, akkor tegyük fel a kérdést magunknak, hogy vajon jó irányba-e? Milyen kép alakult ki bennünk a másik nemről? Mit gondolunk, milyen az ideális kapcsolat? Ezek nagyon lényeges kérdések, mivel a sebeink, sérüléseink az egész életünkre, párkapcsolatainkra hatással vannak. Ha nem kezeljük őket, akkor láthatatlanul beszippantanak a hamis elvárások, és képtelenek leszünk majd úgy nézni a másikra, hogy ezek az elvárások és tévképek ne legyenek ott. Vegyük észre, hogy mind érintettek vagyunk ebben. 

Borítókép: Nomadsoul1 | Dreamstime.com
#csakegygondolat Harmati Dóra
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Sipi 2020. 08. 02. 23:13

    “Hiszen mennyi sláger szól arról, hogy a nőket és a szexet tárgyiasítják.”
    Igen, a femináci baromságokat nyomatja a progresszív propaganda.