2020. 06. 23.

3 dolog, amit tudnom kellett volna a gimiben

A gimis éveink nem mindig a legkönnyebbek. Keressük önmagunkat, szeretnénk, ha szeretnének, ha népszerűek lennénk, és valami elképzelésünk talán akad már a jövőt illetően. Emlékszem, ennyi idősen én ittam az idősebbek, tapasztaltabbak szavait és sokkal többet tudtam meríteni belőlük, mint a tinioldalak tanácsaiból.

Álljon itt három gondolat, amit nekem is jó lett volna tudnom gimnazistaként.

Az igaz barátok úgy szeretnek, ahogyan vagy

Életre szóló sebeket és görcsöket tudnak okozni a gyermekkori piszkálódások. Mintha mindenki a másikon élcelődve próbálná elrejteni saját bizonytalanságát, kifejezetten élhetetlenné tudják tenni a másik életét az iskolában. Sok tapasztalat és bölcsesség kell ahhoz, hogy helyre tudjuk rakni magunkban ezeket az élményeket.

Az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha feladod az elveidet és úszol az árral.

Mert akkor talán elfogadnak, akkor nem fognak viccelődni rajtad, kiközösíteni. Ilyenkor el is hiszed, hogy veled van a baj, tényleg béna vagy, és inkább letöröd a saját egyéniségedet és olyan leszel, mint mindenki más. Azonban azt kell mondanom, nem veled van a baj. Az igaz barátokat nem érdekli, hogy milyen márkás ruha van rajtad. Vagy elmész-e minden hétvégén bulizni. Az igaz barátok elfogadják, ha nemet mondasz az alkoholra vagy a cigire, mert nem az számít nekik. Nem ezek alapján mérnek téged, hanem a humorod, a kedvességed, a személyiséged a lényeg nekik. Az, hogy megbeszélhetsz velük bármit, hogy jóban rosszban tartjátok a másik hátát. Ilyen kapcsolatokba érdemes energiát fektetni, mert egy életre megmaradnak és igazán különlegessé teszik az életet.

hirdetés

„Van barát, aki pusztulásba vezet, de van olyan is, aki hűségesebb, mint a testvér.” (Péld 18,24)

Nem ciki, ha nem jársz senkivel

Ahogyan már említettem a blogom elején, ezek az évek tömve vannak bizonytalansággal. Keressük a saját személyiségünket, hogy milyen úton tanuljunk vagy dolgozzunk tovább suli után. Ez az időszak éppen elég zavaros egy párkapcsolat nélkül is. Igen, vannak, akik nagyon fiatalon találkoznak életük párjával, de ez nem igaz mindenkire. Lehet, még nem vagy rá készen, és ez normális. Ez az idő elsősorban arról szól, hogy helyre tegyed magadban a kérdéseidet, megerősítsd a személyiségedet, és el ne felejtsük: a tanulásról! Tudom, nagyon ünneprontó gondolat, de ezeket az éveket tényleg nem fogod visszakapni. Például a nyelveket később csak rengeteg pénz és idő árán tudod gyakorolni. De egy számodra fontos hobbiba is most tudsz elegendő időt fektetni, vagy a családi kapcsolataid ápolására. A lényeg: nem késel le semmiről, akkor sem, ha körülötted mindenkinek van egy kiszemeltje. Ez az időszak az önismeretről szól, és büszkén vállalhatod, ha te úgy látod, a szerelemnek nem most jött el az ideje. Ne rohanj bele meggondolatlanul kapcsolatokba, erről a hibáról korábban ebben a blogomban bővebben is írtam. 

A szabadidő kincs!

Használd ki a nyarakat! Ha nem pedagógus leszel, akkor soha többet nem lesznek hosszú nyaraid. Ha van rá lehetőséged, akkor hozd ki belőlük a maximumot. Nem kell szomorkodnod, ha nem telik menő külföldi nyaralásokra, Magyarországon is rengeteg olyan hely van, amit érdemes felkeresni. Ráadásul a környezetnek is sokkal jobbat teszel azzal, ha nem repülöd körbe a fél világot. Használd ezt az időt arra, hogy még közelebb kerülj a barátaidhoz, a családodhoz. Készíts egy bakancslistát, és csináld meg! Vízi túra; biciklizés a Balaton körül; a kedvenc táborod; önkénteskedés… stb. Pakold tele magadat értékes élményekkel, mert ezektől fejlődik a személyiséged. Természetesen minden családnak mások a lehetőségei, és nem is az a lényeg, hogy minden napod tömve legyen izgalmakkal. Egy kicsit lépj ki a komfortzónából, ezekből az évekből és nyaralásokból később rengeteget fogsz majd táplálkozni. 

 

 

Borítókép: Antonio Guillem | Dreamstime.com
Blog Harmati Dóra
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2020. 06. 23. 22:04

    Ez aztán keresztény téma. Ausztriai kollegáim a fertő mádik oldalán evangélikusok és büszkék rá. Mivel elvileg tesóim kérdeztem: na und wie oft geht ihr in der Kirche? Naa überhaupt nicht . Evangelisch sein heist nicht religiöse sein. Darum stolz. Utánna mutatta a két ujját rockendroll. A hivő szinonimája a katolikusság. Ez már rég megfigyelhető az amcsi filmekben is.