2020. 05. 19.

Megdöbbentő, mire elég 1%

Feledékenységből, lustaságból, vagy a technika ördögétől megrettenve az erre jogosultak nagyjából fele nem rendelkezik az 1%-ról. Pedig meglepő, mire elegendő egyetlen személy felajánlása is. Íme néhány konkrétum.

A személyenként felajánlható 1% összege átlagosan 4000 forint körül van. Viszonyításképp: a hajléktalanokért dolgozó Csak Egyet Szolgálat napjainak első kiadása a reggeli, amiből nagyságrendileg 130 darabot osztanak ki. Az egyszerű szendvicsek alapanyagköltsége összesen 8-9 000 forint körül mozog.

Két-három személy 1%-os felajánlása tehát fedezi a nappali melegedő vendégeinek reggelijét.

A rászorulók számára gyakran tartós élelmiszercsomagot állít össze a szolgálat. Ez a legalapvetőbbeket tartalmazza. Egy átlagos magyar háztartásban, ha csak lisztet, olajat, cukrot, konzerveket és hasonlókat látunk a polcon, már indulnánk is bevásárolni, viszont ezek a csomagok hatalmas kincset jelentenek olyan – akár kisgyerekes – családoknak, akik önerőből képtelenek megoldani a mindennapi étkezéseket. Egy ilyen csomag tartalmának költsége a létszámtól, vagy egyéb szükségletektől függően 2500 és 5000 forint közötti. Egy felajánlott 1% tehát nagyságrendileg fedezheti is egy krízishelyzetbe került személy, vagy család élelmiszercsomagját.

A nehéz sorsúak közt sokan nem tudják kiváltani a gyógyszereiket sem, így a Csak Egyet Szolgálat havonta 200 000 forintot arra fordít, hogy ebben segítse őket.

hirdetés

Ez fejenként 3000 forint körüli összeg, vagyis egyetlen 1%-os felajánlás fedezheti egy hajléktalan számára a legalapvetőbb gyógyszer árát egy hónapra.

Ezek a példák, úgy gondolom, jól szemléltetik, milyen hatalmas segítség minden felajánlott 1%. Talán  néhányan azért sem rendelkeznek, mert számunkra, adózók számára ez az összeg csak elméletben létezik. Vagyis sosem láttuk, ráadásul talán már sokan megtapasztalták, hogy felajánlották, viszont a sorsáról utána nem tudtak semmit. Érdemes később is nyomon követni a választott szervezet munkáját, így láthatjuk, hogy valóban nemes ügy mellé álltunk.

Ne menjünk el a lehetőség mellett, ajánljuk fel adónk 1%-át olyan szervezet javára, amelynek céljait valóban fontosnak tartjuk!

Kunszabó Anna

Fotó: Pixabay

Csak Egyet Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás