2020. 04. 03.

Így adományozz a koronavírus idején

A rászorulók megsegítésére rengeteg lehetőségünk van a hétköznapokban, ám a koronavírus miatt kialakult helyzet hétköznapjai más kihívások elé állítanak minket, így más megoldásokat követelnek.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a szociális ellátórendszer nehéz helyzetben van ezekben a napokban, a járvány elleni küzdelem határozza meg a működés menetét és a sürgős tennivalókat is. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, mivel és hogyan segítheted most a rászorulókat.

Maszk, kesztyű, fertőtlenítőszer

A járvány terjedésének szegények közötti megfékezésének is fontos eszközei a maszkok, kesztyűk és – elsősorban a bőrön is alkalmazható – fertőtlenítőszerek. Ez a hajléktalanok esetében azért is lényeges, mert ők saját otthon híján jelenleg is az utcán, intézményekben, esetleg tömegközlekedési eszközökön tengetik napjaikat, ráadásul sokan a vírus által különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak. A Csak Egyet Szolgálaton keresztül lehetőségünk van eljuttatni nekik ezeket a sokuk számára talán életmentő adományokat. A maszkok és a kesztyűk esetében, tekintettel a komoly létszámra, a legpraktikusabb darabok a magas hőfokon moshatók, ezeket sok rászoruló az intézmények segítségével rendszeresen tudná tisztítani. Természetesen az egyszer használatos darabok is jó szolgálatot tehetnek.

Laptop, tablet, okostelefon

hirdetés

Az iskolákban bevezetett online oktatás minden bizonnyal az egyik leghatékonyabb pontja a vírus terjedése ellen hozott intézkedéseknek. Hogy ebbe a rendszerbe a rászoruló családok gyermekei is be tudjanak kapcsolódni, nyilván szükségük van megfelelő eszközökre.

Ha lapul otthon használaton kívüli, de még működöképes laptop, tablet, esetleg okostelefon, azt a Csak Egyet Szolgálat segítségével eljuttathatod olyan gyermekhez, akinek ez a következő időszakban a legfontosabb tanszere lesz.

Zöldség, gyümölcs, vitamin

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy mindent megtegyünk immunrendszerünk támogatásáért. A rászorulóknak eljuttatott zöldséggel, gyümölccsel, vitaminkészítménnyel sokat segíthetsz.

Hogyan juttathatod el adományod?

Mi is arra biztatunk mindenkit, ha teheti, maradjon otthon. Ha van olyan adomány, amit eljuttatnál a rászorulóknak a Csak Egyet Szolgálaton keresztül, azt is a járványhelyzetben lényeges szempontok figyelembevételével tedd. Minden esetben vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal a kommunikacio@csakegyet.hu címen. Ha van rá lehetőséged, a tömegközlekedés helyett most inkább ülj autóba, ha elég közel laksz, akár el is sétálhatsz a melegedőbe. Ha jársz dolgozni, nézd meg, a megszokott útvonaladba beleilleszthető-e annyi kitérő, hogy a Csak Egyethez eljuss, ha egy családtagod jár munkába, inkább ne indulj te útnak, hanem kérd meg őt némi kitérőre.

A maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők, illetve a zöldségek és gyümölcsök adományozásának legjobb módja ebben az időszakban, ha olyan kereskedőtől vásárolsz, aki vállal kiszállítást, így egyenesen az intézménybe küldetheted a csomagot.

Természetesen, ha ilyen megoldás mellett döntesz, akkor is vedd fel a Szolgálattal a kapcsolatot a fenti elérhetőségen, lehetőleg az előtt, hogy megrendelted volna a szállítást. Amennyiben a segítségnyújtás ezen formái bármilyen okból távolabb állnak tőled, de szeretnéd támogatni a Csak Egyet Szolgálat munkáját ebben a válságos időszakban, az intézmény anyagi támogatására továbbra is van lehetőség.

Csak Egyet Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás