2019. 09. 24.

Lelki tükör nemcsak katolikusoknak

Én vétkem, én igen nagy vétkem! Döngethetjük a mellünket, hamut szórhatunk a fejünkre, megszaggathatjuk a ruháinkat és kukoricára térdepelhetünk a bűnbánat jeleiként de vajon tudjuk, hogy igazán melyek azok a cselekedetek, gondolatok, melyek eltávolítanak minket Istentől? Tudjuk, melyeket kell tiszta szívből megbánnunk?

Papp Miklóstól nem most szombaton, a Forrásponton hallhattuk először a “piszmogó bűnök” kifejezését. Arra hívta fel a figyelmünket, hogy rengeteg olyan bűnnel foglalkozunk a gyónásainkban, melyek aprók és a szentmise bűnbánati része is feloldozást ad rájuk. Ugyanakkor alig foglalkozunk a nagy bűnökkel, például azzal, hogy nem merünk dönteni, elköteleződni.

A protestánsok számára is felhívás ez a gondolat Miklós atyától, hiszen a bűnbánatot mindnyájunknak gyakorlolnunk kell. Nem jó a bűnöket magunkkal cipelni se hosszú, se rövid ideig, mert ezzel eltávolodunk Istentől, a felabarátainktól és önmagunktól is. Szép lassan bekúsznak a mérgező gondolatok, melyek szeretetlenséghez vezetnek. Jézus legfőbb parancsát figyelembe véve a legnagyobb bűn a szeretetlenség: “amikor nem jól vagy nem jót szeretünk”.

hirdetés

„Szeresd Uradat Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből  és teljes elmédből; felebarátodat pedig, mint önmagadat.” (Lk 10.27)

Papp Miklós atya összeállított egy lelki tükröt, ami segítség lehet a gyónásra való készületben, ugyanakkor a kérdések, melyeket összegyűjtött, mindnyájunk számára segítség lehet a bűnvalláshoz, bűnbánathoz. Ez nem egy megszokott bűnlista, emiből kiválogathatjuk, melyeket követtük el, hanem rengeteg kérdés, melyekre válaszolva rádöbbenhetünk a legapróbb vétkeinkre is, melyek téves irányba terelték szeretetünket.

Néhány kérdés a gyűjteményből:

  • Babonával vétkeztél-e?
  • Építed vagy rombolod a hívők közösségét, szóval, tettel, mulasztással?
  • Tudsz-e tisztelettel viszonyulni ökumenikus testvéreinkez?
  • Ellopod-e a családtagjaid fejlődésének lehetőségeit?
  • Házastársad felé fordítasz minőségi időt, lelki figyelmet és testi gyöngédséget?
  • Óvod-e környezeted élővilágát, ártasz-e súlyosan szemeteléssel, környezetkárosítással?
  • Lustaságoddal okoztál-e kárt mások életének?
  • Fejlődsz-e folyamatosan testileg és lelkileg?
  • Van-e hanyagság lelki sebeid kezelésében?
  • Ápolod-e magadban a prófétaság lelkét, vagy betölti a világ a gondolataidat és érzületedet?

A teljes lelki tükröt itt tudod elolvasni.

Forrás: pesterzsebetigorogkatolikus.hu

Lelkiség Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás