2019. 09. 05.

Teréz anya öröksége

A mai napon emlékezik meg egyházunk Calcuttai Szent Teréz anyáról. A szegényekkel, elesettekkel, a kasztrendszer áldozataival foglalkozó szerzetes a világ legismertebb és legkedveltebb szentjei közé tartozik.

Népszerűsége abban áll, hogy önmagát adta. Nem az aktuális trendekhez igazodott, hanem a Szentírás sorait váltotta valóra: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat (Mt 22,39).

Albán nemzetiségű családban született a mai Észak-Macedóniában. Családjából hozta azt az érzékenységet, mely a szegényekhez való lehajló szeretetében öltött testet. A szívében megszólaló hívás után szerzetesnek állt és Indiába került. Elöljárói az oktatói munkát bízták rá, földrajz tanárként dolgozott a kalkuttai Szent Mária Iskolában 1929–48 között. Egy túlzsúfolt vonaton való utazás alkalmával fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy új szolgálatot vállaljon az Úr szőlőjében. A szegények, nyomorban lévők segítője lett. Szerzetesi közösséget alapított, a Szeretet Misszionáriusai rendet. A rendtagok élethivatása pedig: Jézust szolgálni a szegényekben.

hirdetés

Teréz anya tevékenysége nem maradt követők nélkül. Sok száz fiatal lépett be rendjébe, vállalva a szegénységet, aszkéta életet és feltétel nélküli szolgálatot. A nővérek Kalkuttában végezett munkája hamar ismertté vált a Világban és Szent II. János Pál pápa személyesen is felkereste a missziót 1986-ban, indiai látogatása alkalmával. Az ember szívét megérinti az a kép, amikor a két szent találkozik és az alacsony termetű Teréz anya homlokát a pápa megcsókolja. A szegénységet, üldözést megélt lengyel pápa átérezte mindazt, amit jobbá akartak tenni a nővérek: fegyverek, anyagi biztonság, politikai háttér nélkül, mindössze az Örömhír valóra váltásával, egy száliban, mosollyal az arcukon.

Ma jólétben élhetünk, biztonságban, és ebben az állapotban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni azokról, akik szükséget szenvednek. Nem merünk kilépni a komfortzónánkból, mert félünk találkozni a szegénységgel, nyomorral. Pedig nagy szükségünk van rá, érzékenynek kell lennünk a válsághelyzetben lévőkkel. Ezért fontos, hogy magunk elé helyezzük Teréz anya példáját és merjünk bátran cselekedni, Jézus tanítását követve, másokért is élve, a szeretet igazi misszionáriusaként.

 

Kép: Terry Fincher/Hulton Archive/Getty Images

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás