2019. 08. 16.

Legyünk őszinték: szülőnek lenni kemény dolog!

Egy éve élem az apukák életét, azóta vannak jelen mindennapjaimban a pelenkák, babakocsis séták, éjszakai ébredések. Nem köntörfalazok: kemény dolog, még úgy is, hogy a kislányunk nem hasfájós és általában kifejezetten jól viselkedik. (Köszi, Eszter! 😊)

Azt hiszem, amikor a családról beszélünk, túl sokszor követjük el azt a hibát, hogy az egészet rózsaszínben ábrázoljuk és azt hisszük, rosszat teszünk azzal, ha kimondjuk, mennyi áldozat, lemondás, nehézség és kihívás jár együtt a családi élettel. Talán nem akarjuk elriasztani a gyermekvállalástól azokat, akik számára ez dilemmát okoz, vagy csak egyszerűen előtte állnak. Pedig azt hiszem, ettől nem lesz jobb a helyzet.

Természetesen szükségesnek tartom, hogy hirdessük a család intézményének nagyszerűségét (én az Instán következetesen tolom a #családbanélnijó, #férjneklennijó és #apánaklennijó kampányt), mert ma olyan szintre süllyedtünk, ahol még az evidenciák is megkérdőjeleződnek. De ártunk azzal, ha csak a szépet és a jót meséljük el. Becsapjuk önmagunkat, nem is beszélve éppen azokról, akikhez a leginkább szeretnénk szólni.

Legyünk ezúttal is őszinték! Mondjuk el bátran, hogy szülőnek lenni nem csak vidám, babamosolyokkal és -kacajokkal övezett utazás. Nem szól minden pillanata a könnyed örömről, nem csöpögős Hollywood-i film az élet.

Mondjuk el bátran, hogy nehéz feladat! Hogy irgalmatlanul sok áldozattal, lemondással, fáradtsággal, kihívással jár. Hogy embert próbáló. Mondjuk el ezt is őszintén, mert úgyis sokkal több lesz a szépség, az öröm, a felemelő és csodás tapasztalat, mint amennyi a nehézség.

Amikor pedig ott állsz egy tortával a gyertya lángját néző gyermeked előtt és a feleségeddel éneklitek, hogy „eljöttünk mind, zengjen az ének, Isten áldását ma hintse rád…!”, akkor könny szökik a szemedbe. Nem az álmatlan éjszakákra gondolsz, nem az jut eszedbe, amikor hosszú ideje nehezen elviselhető frekvencián ordít, nem a lemondások sorozata és idegeskedések villannak be, hanem az, hogy mindez nagyon megéri. Mert Isten rátok bízta őt, ezt a csodát és azt kérte, hogy tegyetek meg érte minden tőletek telhetőt, formáljatok belőle értékes embert.

Apának lenni, családban élni nagyon jó! Kemény, férfinak való feladat, igen – de fantasztikus!

Hamarosan jön is az Apa leszek! sorozat második évada a 777-en! 😉

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás