2019. 08. 16.

Legyünk őszinték: szülőnek lenni kemény dolog!

Egy éve élem az apukák életét, azóta vannak jelen mindennapjaimban a pelenkák, babakocsis séták, éjszakai ébredések. Nem köntörfalazok: kemény dolog, még úgy is, hogy a kislányunk nem hasfájós és általában kifejezetten jól viselkedik. (Köszi, Eszter! 😊)

Azt hiszem, amikor a családról beszélünk, túl sokszor követjük el azt a hibát, hogy az egészet rózsaszínben ábrázoljuk és azt hisszük, rosszat teszünk azzal, ha kimondjuk, mennyi áldozat, lemondás, nehézség és kihívás jár együtt a családi élettel. Talán nem akarjuk elriasztani a gyermekvállalástól azokat, akik számára ez dilemmát okoz, vagy csak egyszerűen előtte állnak. Pedig azt hiszem, ettől nem lesz jobb a helyzet.

Természetesen szükségesnek tartom, hogy hirdessük a család intézményének nagyszerűségét (én az Instán következetesen tolom a #családbanélnijó, #férjneklennijó és #apánaklennijó kampányt), mert ma olyan szintre süllyedtünk, ahol még az evidenciák is megkérdőjeleződnek. De ártunk azzal, ha csak a szépet és a jót meséljük el. Becsapjuk önmagunkat, nem is beszélve éppen azokról, akikhez a leginkább szeretnénk szólni.

Legyünk ezúttal is őszinték! Mondjuk el bátran, hogy szülőnek lenni nem csak vidám, babamosolyokkal és -kacajokkal övezett utazás. Nem szól minden pillanata a könnyed örömről, nem csöpögős Hollywood-i film az élet.

hirdetés

Mondjuk el bátran, hogy nehéz feladat! Hogy irgalmatlanul sok áldozattal, lemondással, fáradtsággal, kihívással jár. Hogy embert próbáló. Mondjuk el ezt is őszintén, mert úgyis sokkal több lesz a szépség, az öröm, a felemelő és csodás tapasztalat, mint amennyi a nehézség.

Amikor pedig ott állsz egy tortával a gyertya lángját néző gyermeked előtt és a feleségeddel éneklitek, hogy „eljöttünk mind, zengjen az ének, Isten áldását ma hintse rád…!”, akkor könny szökik a szemedbe. Nem az álmatlan éjszakákra gondolsz, nem az jut eszedbe, amikor hosszú ideje nehezen elviselhető frekvencián ordít, nem a lemondások sorozata és idegeskedések villannak be, hanem az, hogy mindez nagyon megéri. Mert Isten rátok bízta őt, ezt a csodát és azt kérte, hogy tegyetek meg érte minden tőletek telhetőt, formáljatok belőle értékes embert.

Apának lenni, családban élni nagyon jó! Kemény, férfinak való feladat, igen – de fantasztikus!

Hamarosan jön is az Apa leszek! sorozat második évada a 777-en! 😉

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás