2019. 08. 12.

Pintér Béla: Éljen az ifjú pár!

Pintér Béla, akinek az énekein gyermekek ezrei nőttek fel. Akinek, ha felcsendő a dala a Balaton partján, kihallatszik egy autóból, énekelni kezdi egy kisgyerek, mindnyájan mosolyogni kezdünk és vérmérsékletünknek megfelelően magunkban vagy hangosan becsatlakozunk. Most hétvégén ünnepelte lánya egy éves házassági évfordulóját, melynek kapcsán saját blogján osztotta meg felemelő gondolatait.

A egyik kislányom ma egy éve kötött házasságot. Mindig eltűnődöm egy-egy évforduló kapcsán, hogy először is mennyire rohan az idő, másodszor meg hogy az életben minket érő események, változások, döntéseink, vagy mások életünket érintő döntései, milyen nagyszerű lehetőségeket nyitnak, nyithatnak számunkra, ha hajlandóak vagyunk észrevenni azokat.

Nekem például ezzel a házasságkötéssel megnyílt az út a nagypapiság felé. Nem vagyok még az, de mindenképpen közelebb kerültem ehhez az új életszakaszhoz. A fiatalok hoztak egy tőlem független döntést, ami mégis hatással van, illetve lesz az életemre. Én, bármennyire is szeretném, nem tudom magamat nagypapává avanzsálni. Ehhez mindenképpen ők kellenek. Vagy megfordítva: Ha egyszer nekik gyerekük születik, nem tudok nem nagypapi lenni. „Automatikusan” azzá válok, ez nem rajtam múlik, nem tőlem függ. Hogy aztán hogyan élek ezzel a csodával, az persze már az én döntésem. Ismerek nagypapákat akik leszedik az összes csillagot a kicsiért. …és olyanokat is, akik nem kíváncsiak az unokáikra.

Mit érne ez az eszmefuttatás, ha nem hozhatnám összefüggésbe Jézussal. 🙂

Hiszen ugyanígy vagyunk Vele is. Megváltotta az Embert. Hozott egy döntést, egy tőlünk független, de életünkre nagy hatást gyakorló döntést. Mi nem lettünk volna képesek megváltani magunkat. (Megváltás szó jelentése: megvásárolni, visszavásárolni.) De mivel ezt Ő megtette, ezért nem tudunk már nem megváltottak lenni.

hirdetés

Ez van. 🙂

A kérdés csupán annyi, felismerem-e a tényt, hogy meg vagyok váltva. Jézus halála és feltámadása egy tőlem független isteni döntés eredménye. Nincs hozzá közöm mindaddig, míg fel nem ismerem, el nem fogadom a mögötte húzódó szerelmes szándékot: Helyettem, miattam és értem csinálta. Innentől személyessé válik a történet. Részévé válok, s Ő részemmé.

A Biblia az Isten-Ember kapcsolatot a Vőlegény-Menyasszony kapcsolatához (is) hasonlítja. A megváltás célja, hogy létre jöjjön a világmindenség egyedülálló frigye:

Újra együtt az Örök Isten és az Örök Ember!
A Mennyben már kiáltják: “Éljen az ifjú pár!”

 

Forrás és kép: Pintér Béla blogja

Blog Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás