2019. 04. 19.

Jézus utolsó pillanatai

Azok pedig hangos kiáltozással ostromolták, és követelték, hogy feszítsék meg, és győzött a kiáltozásuk. (Lk 23,23)

„Azok az események, amelyek Jézus életének utolsó földi napjaiban történtek, kulcsfontosságúak személyének megértéséhez. Az emberek reakciója szinte egyik napról a másikra mámoros ujjongásból gyilkos elutasításba csapott át.

Odakint a tömeg, amely nem rég még azt kiáltozta: „Áldott a király!”, most már egészen mást skandált: „Feszítsd meg!” (23,21) Jézus sorsa meg volt pecsételve. Azért jött, hogy megmentse a világot, amely most elpusztítani készül őt. Lukács evangéliumnak utolsó két fejezete a történelem legsötétebb, majd legfényesebb napját örökíti meg.” 

Ahogyan a fenti sorokat olvasom a Bibliám kommentárjában, ledöbbent ez a két véglet. Főleg azért, mert mi is ilyenek vagyunk. A bizalmunk, az imádatunk odáig terjed, amíg azt hisszük, hogy Jézus pontosan azt adja meg nekünk, amire vágyunk. Aztán mégsem kapjuk meg. Jönnek a nehézségek, és értetlenségünk szépen lassan vádló lesz Isten felé: Nem ezt beszéltük meg! Én nem ezt akartam!

A zsidó tömeg egy királyt akart, aki felszabadítja a népet a fizikai megszállás alól. Fogalmuk sem volt arról, hogy valami sokkal fontosabbért folyik harc. Nem test és vér ellen, hanem szellemi szinten. És ez a csata most is folyik. Állandóan megkísért minket az, hogy kételkedjünk Isten tervében, csak a szemünk előtt lévő világot látjuk, de az Ő látása egészen más! Csak azt látjuk, hogy mire lenne szükségünk most, ebben a pillanatban. Bár tudnánk, hogy az hamar köddé foszlik!

Jézus megértése ott kezdődik, hogy elfogadjuk: a kereszt tövében álló, zavarodott tanítványok vagyunk. Hiába rendelkezünk átfogó ismeretekkel Jézusról, hiába láttuk minden egyes csodáját, hallottuk tanításait, még nem állt össze a kép, mert saját elvárásaink ezt lehetetlenné teszik. Jézusra van szükségünk, aki bebizonyítja nekünk, hogy a saját elképzeléseink messze nem érnek fel az Ő tervének a tökéletességével. Hadd mutassa meg nekünk, hogy csak bíznunk kell abban, amit tenni akar. 

Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás