2019. 03. 17.

7+1 tipp az utcai evangelizációhoz

Egy ismerősömmel nemrég elhatároztuk, hogy megosszuk az utca emberével azt az örömöt, amit az Atyától kaptunk, így imádságos előkészület után neki is fogtunk a dolgoknak: Budapest egyik terén mondtuk el az embereknek, mennyire szereti őket az Atya. A tapasztalatainkról, élményeinkről írok, és arról, hogy mi hogyan cselekedtünk, mikre figyeltünk.

1. Mindenekelőtt: Ha megvan benned a vágy…

Sok ideje érett bennem a vágy az utcai evangelizációra, de egyedül sosem volt bátorságom nekivágni. Aztán mikor kiderült egy ismerősömről, hogy ő is hívást érez erre, akkor ketten együtt belevágtunk. Jézus is kettesével küldte apostolait, így, ha te is hívást érzel erre, és nincs társad, akkor kérd az aratás Urát, hogy küldjön társat melléd. A befogadó szempontjából valószínűleg az a legjobb, ha fiú és lány megy együtt. Az is fontos, hogy ne legyetek 2-3-nál többen, mert megszólításnál könnyebben érezheti magát „letámadva” az ember.

2. Előkészületek: Imádság és böjt

Talán az egésznek a legfontosabb része az imádság és a böjt volt. Ezekkel előre készültünk. Imádkoztunk azokért az emberekért, akiket majd meg fogunk szólítani, az ő nyitottságukért, illetve azokért a dolgokért, amiket velük kapcsolatban elénk hozott az Atya. Imádkoztunk egymásért, hogy valóban Isten országát építhessük. Imádkoztunk alázatért és hitért. Imában kértük el az Atyától az időpontot és a helyszínt is , amit én különösen a szívemen hordtam utána, mert mindennap átutaztam rajta munkába menet. A böjt erejét most nem fejteném ki, ugyanakkor nagyon fontos, Jézus is beszél róla a Szentírásban (Mt. 17,21). Továbbá rengeteg könyv, írás meg tanúságtétel van a böjtről, ha érdekel, ide kattintva találsz párat belőlük.

3. Együtt erősebbek vagyunk: Háttérima

Mindez természetesen egy szellemi harc (II.Kor. 10, 3), és ha nagyobb a hadsereg, úgy több az esélyünk. Bátorítalak titeket, hogy keressetek olyanokat, akik szívesen imádkoznak értetek és a küldetésért előtte, illetve alatta. A legjobb, ha a helyszínen is vannak háttérimások, akik imában hordoznak mindenkit. Nekünk végül a helyszínen nem volt háttérimásunk, csak a távolban, de magabiztosságot adott a tudat, hogy mások is vannak mögöttünk.

4. Megérkezés a helyszínre: Ima

A téren volt egy templom, így mikor megérkeztünk, az volt az első, hogy odamentünk imádkozni. Az Atya kezébe tettük a dolgot, imádkoztunk egymásért, karizmákért, védelemért a sátán ellen, és kijelentettük Jézus nevének hatalmát a helyszín és az emberek felett. Bár lehet, hogy ezek elsőre furcsának tűnnek, de nagyon fontos, hogy tiszta szívvel egységben legyünk az Atyával. Ezért is fontos, hogy előtte bűnbánatot tarts, ha katolikus vagy, akkor élj a gyónás lehetőségével is.

5. Az első lépések: Figyelni arra, hogy kihez vezet a Lélek

Mi egy óra alatt végül négy embert szólítottunk meg. De mindegyiknél úgy éreztük, hogy őt meg kell szólítanunk, illetve több alkalom is volt, amikor elsőre úgy gondoltuk odamegyünk, de aztán nem éreztük a Lélek indíttatását. Illetve olyan is volt, akihez úgy éreztük mehettünk volna, de az akkor bennünk lévő bizonytalanság miatt nem mentünk. Viszont, azt tanácsolom, ha indíttatást éreztek és elindultok felé, akkor legyetek bátrak és határozottak, ugyanakkor ne feledd, hogy mindent szeretetből kell cselekedned, semmi nem lehet öncélú!

6. Az ominózus pillanat: Hogyan szólítsam meg?

Talán a legnehezebb pillanat, amikor megszólítod a másikat, hisz nem tudod, hogy milyen reakcióra számíts. De ne felejtsd el, hogy imáitok által az Atya már készítette őt erre a találkozásra. Nálunk négy emberből három volt nyitott. Ebből is látszik, hogy mennyire szomjazzák az emberek az Atya szeretetét. És közülük egyik sem volt hívő, volt, aki még nem is hallotta az evangéliumot. Mi azzal szólítottuk meg az embereket, hogy szeretnénk nekik elmondani, hogy mennyire szereti őket az Atya. Hogy szeretnénk, ha Ők is megtapasztalnák ezt. Hogy Jézus értük is meghalt. Szóval az örömhírt mondd el nekik, ahogy éppen a Lélek indít. A többit meg bízd az Atyára. Nem kell hosszan, pár mondatban elég, és ne erőltesd, ha elutasítással találkozol. Nem tudhatod, hogy milyen hatással voltál rá, milyen mustármagokat ültettél el! És főképp ne csüggedj el miatta! Viszont, ha nyitott, akkor kérdezd meg, hogy imádkozhatsz-e érte.

7. Az aratás: Hogyan tovább?

Ha nyitott az imára, akkor hajrá! Imádkozz érte, vidd az Atya elé, és kérdezd a Szentlelket vele kapcsolatban. Ha azt hozza eléd a Lélek, akkor merj vízre lépni, merj csodákért imádkozni! És ne búslakodj, ha nem történik meg, Isten sokkal jobban tudja, hogy neki épp mire van szüksége. Ne izgulj, senki nem fog emiatt számonkérni. Mikor imádkoztunk egy férfiért, annyira megérintette őt az Atya, hogy teljesen megnyílt, és olyan belső és érzékeny dolgokat mesélt el az életéről, hogy csak pislogtunk. És mindezért a sebekért imádkozhattunk vele, és azóta is imában hordozhatjuk! Dicsőség Istennek!
Nagyon fontos, hogy csak az evangéliumot, az Atya szeretetét és Krisztus megváltását, az örömhírt hirdesd! Ne kezdd el megítélni és kioktatni, ne kérj és ne várj el tőle semmit, mert könnyen a visszájára sülhet el. Bízd az Atya gondviselésére az illetőt, és imádkozz érte később is. Ha érdeklődik a továbbiakban és kérdései vannak, akkor ajánlhatod neki az Alpha kurzust, ha szeretne közösséghez csatlakozni, akkor hívhatjátok a sajátotokba is, de nem kell erőszakosan ragaszkodni ahhoz, hogy eljöjjön.

8. Övé a dicsőség: Adjatok hálát azért, hogy részt vehettetek az Atya tervében.

Az alkalmat mindenképp hálaadással zárjátok le. Mi is hálát adtunk, hogy az Ő országát építhettük, és hogy meghívott minket az aratásba. Ezzel is elismerjük, hogy nem mi cselekedtünk, hanem Ő, mert Ő ébreszti bennünk a vágyat, mi csak meghalljuk a szavát és hitben járva cselekszünk.

Szász Gréti és Forintos Bence

Blog Evangelizáció
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Kozma András 2019. 03. 18. 22:17

    Nagyon hasznos volt… Köszönöm!