2018. 12. 12.

“A csodák folytatódnak” – 487 éve jelent meg a Guadalupei Szűzanya

Napra pontosan 487 éve jelent meg a Szűzanya egy Juan Diego nevű Indiánnak a mexikói Tepeyac dombon: a találkozás emlékére minden év december 12-én ünnepli a Guadalupei Szűzanyát a mexikóiak, és persze a világ számos országából odautazó zarándokok.

Amikor hivatásom útkeresésében voltam, és kéréseimmel bombáztam az égieket, 2008-ban eljutottam Közép – Amerikába, Mexikóvárosba a csodálatos guadalupei kegyhelyre. Az ősi maja, majd azték birodalom földjén, a spanyol gyarmatosítók túlkapásait megszenvedett nép 1821-ben kiáltotta ki függetlenségét és jött létre Mexikó.

A mesztic lakosság túlnyomó többsége katolikus és legfőbb pártfogójuk Mária, aki 1531-ben megmutatta magát Juan Diegónak és lett Latin – Amerika királynője. A Tepeyac domb, a jelenések helye ma a világ legnagyobb zarándokhelye, lelki központja azoknak, akik a békét keresik, a szív békéjét. Fehérek, feketék, indiánok, meszticek egyaránt otthonra lelnek a csodás kép tövében. Elhallgatnak a fegyverek, a drogkartellek nyomasztó fenyegetése megszűnik. Jézus és Mária erőt ad a hozzájuk érkezőknek. Ezt tapasztaltam meg én is, amikor ott járhattam, kérdések, vívódások közepette. Mária szeme azonban elvarázsolt, benne ott vannak a jelenések főhősei: a püspök, a városi elit, a kis Diégócska, de ott vagyok én is, tanúja Mária hathatós közbenjárásainak.

hirdetés

1531-ben nagyon komoly veszélyben volt az indián őslakosság a hódító spanyolok egyre erőszakosabb hódításai miatt. Az Európából érkezett ferences misszionáriusok nem jártak átütő sikerrel az indiánok körében, és az öreg kontinens urai türelmetlenségüket fejezték ki a „vérszomjas”  „barbár” törzsek hitetlensége miatt. Fennállt a veszély, hogy az északi testvéreik sorsára jutnak és kiirtják őket. De Mária közbelépett, a jelenések hatására és persze Juan Diego ruháján (tilmán) megjelent képnek köszönhetően ezrével keresztelkedtek meg az őslakosok, így megmenekültek.

Közép – és Dél – Amerika sokszínű kontinens. Az emberfajták keveredéséből születő mesztic, mulatt és zambó népek egyaránt keresztények és hisznek abban, hogy Isten kiválasztotta őseiket arra, hogy korábbi többistenhitüket maguk mögött hagyva az egy Istent válasszák. De gyerekcipőben járó hitükhöz szükségük volt Máriára is, aki 1531. december 12-én megmutatta magát nekik és közöttük maradt, közöttük van lassan 500 éve. Ha pedig megnézzük a katolikusok elhelyezkedését a kontinensek között, azt láthatjuk, hogy Amerika adja az egyház tagjainak 60%-át!

Guadalupeban sokat imádkoztam hivatásomért és amikor 2010-ben beléptem a szeminárium ajtaján hálatelt szívvel emlékeztem vissza a távoli földrészen tett zarándoklatomra.

A megszentelt falak közötti készületem egyik legmeghatóbb napja a beöltözésem volt. Levetettem magamról a régi embert és felöltöttem a reverendát, mely egy kihívásokkal teli új élet szimbólumává lett. A beöltözés napja pedig december 12-én volt, Mária szeme rám tekintett ismét, hasonlóan azokra az indiánokra, akik levetették a pogányságot és új életet kezdtek. A Tepeyac dombján történt csodák folytatódnak……

 

Bese Gergő Blog Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Bakosné Zsike 2023. 12. 12. 19:41

    Mit mondjak nagyon röviden egy nem hívő embernek Istenről?